Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγάλου: Ωριμο για οριστική λύση το θέμα των κόκκινων δανείων

Πρέπει να συνεχίσουμε στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, τόνισε ο CEO της Πειραιώς. Δύσκολο το έργο του επιχειρηματία στην Ελλάδα. Να διδαχτούμε από τα λάθη στο θέμα των κόκκινων δανείων. Χρειάζεται νέο πρότυπο που θα στηρίζεται στην υγιή επιχειρηματικότητα, δηλώνει ο Γ. Χατζηνικολάου.

Μεγάλου: Ωριμο για οριστική λύση το θέμα των κόκκινων δανείων

Έχουν συμπληρωθεί επτά ολόκληρα χρόνια που η χώρα μας βρίσκεται σε μια βαθιά και μακρά οικονομική κρίση με βαριές συνέπειες για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις, δήλωσε ο CEO της Πειραιώς, Χρ. Μεγάλου (φωτ. δεξιά) σε εκδήλωση της τράπεζας για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ωστόσο, το ελληνικό επιχειρηματικό πνεύμα παραμένει  ζωηρό. Αυτό αποδεικνύεται από την ανθεκτικότητα που έχουν επιδείξει οι επιχειρήσεις, αντιμετωπίζοντας συνθήκες που ελάχιστες χώρες έχουν βιώσει σε ειρηνική περίοδο. Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες είναι έτοιμοι να επενδύσουν ξανά  στη χώρα, και ότι ξένα επιχειρηματικά κεφάλαια επιδιώκουν συνεργασίες μαζί τους, τόνισε ο κ. Μεγάλου.

Έχουμε σημαντικά πλεονεκτήματα στη ναυτιλία, τον τουρισμό, στην παραγωγή τεχνολογίας, στον αγροτικό τομέα, και μπορούμε να ανταγωνιστούμε ακόμη και στην παραγωγή αγαθών, καθώς η χώρα διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία σε συγκεκριμένους τομείς και ανακτά μεγάλο μέρος της ανταγωνιστικότητας που είχε απωλέσει.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ελληνική  οικονομία αλλά και το τραπεζικό σύστημα είναι τα «κόκκινα δάνεια». Το ζήτημα είναι πλέον ώριμο για οριστική διευθέτηση, για να μπορέσουμε να κοιτάξουμε το μέλλον όπως μας αρμόζει. Πρέπει όμως να κρατήσουμε τα διδάγματα από τα λάθη του παρελθόντος και να φροντίσουμε να μην επαναληφθούν.

Σε αυτή τη διαδικασία εξυγίανσης του επιχειρηματικού τοπίου θα είναι, βεβαίως, καθοριστικός σύμμαχός μας η οικονομική ανάκαμψη. Διότι η ανάπτυξη είναι αυτή που θα επαναφέρει τις επιχειρήσεις σε τροχιά κερδοφορίας και θα κάνει τα δάνεια τους και πάλι υγιή.

Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και να παραμείνουμε σταθερά στην Ευρώπη. Οι τράπεζες μπορούμε και θέλουμε να στηρίξουμε τη συγκρότηση ενός νέου, υγιούς και βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης για τη χώρα, που θα βασίζεται στην ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Η Τράπεζα Πειραιώς, που για πάνω από δυο δεκαετίες επικεντρώνεται στην επιχειρηματική τραπεζική, αποτελεί σήμερα τον κεντρικό πυλώνα της εμπορικής τραπεζικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Η κυρίαρχη θέση της την καθιστά αποφασιστικό παράγοντα στον αγώνα αναδιάρθρωσης και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και αυτό το ρόλο είμαστε έτοιμοι να διαδραματίσουμε.

Οι επιχειρήσεις κατάφεραν με θυσίες, θάρρος και αποφασιστικότητα, λαμβάνοντας δύσκολες αποφάσεις να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και δεδομένα.

Αναγνωρίζω ότι το έργο του σημερινού επιχειρηματία στην Ελλάδα είναι ίσως το πιο δύσκολο και πιο απαιτητικό στον ευρωπαϊκό χώρο, καθώς καλείται να χαράξει μια στρατηγική σ΄ένα συνεχές περιβάλλον κρίσης, το οποίο ταυτόχρονα όμως δημιουργεί ευκαιρίες. Πιστεύω ακράδαντα ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα έχει τις ικανότητες και την προοπτική ανάπτυξης, αναφέρε ο κ. Μεγάλου.

Η χώρα μας έχει σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ανάγκη από δημιουργούς αξίας, από επιχειρηματίες που θα λειτουργήσουν σαν υποδείγματα επιχειρηματικότητας και πρωτοπορίας, υπογράμμισε.

Χατζηνικολάου: Χρειάζεται νέο παραγωγικό μοντέλο

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πειραιώς Γιώργος Χατζηνικολάου τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι όσον αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Σε ένα σημείο που θα κριθεί αν οι προσπάθειες και οι θυσίες όλων των προηγούμενων ετών θα ευοδωθούν και θα πιάσουν τόπο. Τα τελευταία 7 χρόνια ήταν πολύ δύσκολα. Επιχειρήσεις και νοικοκυριά βρέθηκαν αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις και κλήθηκαν να επιβιώσουν σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον».

«Για να ξεκινήσει ένας νέος ενάρετος κύκλος δημιουργίας απαιτούνται επενδύσεις. Χωρίς επενδύσεις, δεν υπάρχει ανάπτυξη, και δεν υπάρχει οικονομία. Και στην Ελλάδα ο βασικός παράγοντας που καθορίζει το επίπεδο επενδύσεων, είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας – πολιτικής και μη. Η σταθερότητα είναι προϋπόθεση για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, το οποίο θα επιτρέψει την επιστροφή των καταθέσεων, και θα ενισχύσει τη διάθεση των επιχειρηματιών να επενδύσουν».

Όπως είπε ο κος Χατζηνικολάου «προϋπόθεση για να γίνουν όλα αυτά, είναι ένα σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον που θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Προς την κατεύθυνση αυτή απαιτείται ταχεία ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα υποστηρίξουν τους αναπτυξιακούς στόχους και θα διασφαλίσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα».

«Είναι εξίσου προφανές όμως, ότι για να ξεφύγουμε από αυτό το περιβάλλον, πέρα από την αποκατάσταση της σταθερότητας, πρέπει να αλλάξουμε αναπτυξιακή νοοτροπία. Υπάρχει άμεση ανάγκη να υιοθετήσουμε ένα νέο πρότυπο που θα στηρίζεται σε μια υγιή επιχειρηματικότητα, που λειτουργεί με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και η οποία μπορεί να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, και να δημιουργήσει αξίες και πλούτο, άρα απασχόληση, κοινωνική συνοχή και ευημερία».

«Το κράτος μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά, απελευθερώνοντας την επιχειρηματικότητα από κάθε μορφής αντικίνητρα και δημιουργώντας ένα περιβάλλον φιλικό προς τις επενδύσεις που είναι η ισχυρότερη ικανή και αναγκαία συνθήκη για την επιστροφή στην ανάπτυξη».

 

* Οι ομιλίες των κ.κ. Χαντζηνικολάου και Μεγάλου δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v