Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Θα επιτευχθεί ο φετινός στόχος για κόκκινα δάνεια

Πού εδράζεται η βεβαιότητα της διοίκησης ότι θα μειωθούν τα NPEs φέτος κατά 1,9 δισ. Η επιδείνωση μόνο στα ρυθμισμένα δάνεια, οι ευχέρειες από την τροπολογία για διαγραφές και η παραμονή της τράπεζας εντός στόχων. Τι θα γίνει με τις προνομιούχες.

Eurobank: Θα επιτευχθεί ο φετινός στόχος για κόκκινα δάνεια

Τη βεβαιότητα ότι θα επιτευχθεί ο φετινός στόχος μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures- NPEs), κατά 1,9 δισ. ευρώ, εφόσον ολοκληρωθεί σύντομα η δεύτερη αξιολόγηση, εξέφρασε η διοίκηση της Eurobank κατά την τηλεδιάσκεψη, που ακολούθησε τη δημοσίευση αποτελεσμάτων 2016.

Παρά το γεγονός ότι στο α' τρίμηνο του τρέχοντος έτους, για πρώτη φορά μετά από τρία τρίμηνα, αυξήθηκαν τα δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, η παραπάνω δυσμενής εξέλιξη είναι αφενός αναστρέψιμη, αφετέρου επηρεάζει σε μικρό βαθμό την πορεία των NPEs.

Το μεγαλύτερο μέρος των νέων δανείων σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών (Non Performing Loans - NPLs) προέρχεται από τη «δεξαμενή» των ρυθμισμένων δανείων. Με δεδομένο ότι τα τελευταία συμπεριλαμβάνονται στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs), η αύξηση των NPEs είναι πολύ μικρότερη από αυτή των NPLs.

Η δημιουργία νέων δανείων σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών «κορυφώθηκε» τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ από τον τρέχοντα μήνα η εικόνα έχει βελτιωθεί σημαντικά, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση των τραπεζών ότι αν κλείσει η αξιολόγηση και απομακρυνθεί η αβεβαιότητα, θα υπάρξει επιστροφή στην πορεία μείωσης του αποθέματος «κόκκινων» δανείων.

Επιπρόσθετα, η ψήφιση σήμερα της τροπολογίας για την απόσβεση της ζημίας από διαγραφές δανείων στην 20ετία διευκολύνει τη Eurobank, όπως και τις υπόλοιπες τράπεζες, να προχωρήσει σε ρυθμίσεις, οριστικές διευθετήσεις, πωλήσεις δανείων και εκποιήσεις εξασφαλίσεων. Όπως έχει αναφέρει η τράπεζα στο πρόσφατο παρελθόν, το 40% του στόχου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα προέλθει από τις διαγραφές δανείων.

Η διοίκηση της τράπεζας δήλωσε στους αναλυτές ότι θα χρησιμοποιήσει όλους τους πιθανούς τρόπους (ρυθμίσεις, πωλήσεις, διαγραφές, εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων) για να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 1,9 δισ. ευρώ φέτος.

Εντός των στόχων για κόκκινα

Σημειώνεται ότι κατά το διάστημα Ιουνίου 2016-Μαρτίου 2017 η τράπεζα είναι εντός των στόχων που έχουν τεθεί για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ενώ ο δείκτης εξυγίανσης (cure rate) στο δ’ τρίμηνο του 2016 ανήλθε στο 40%. Τέσσερα δηλαδή στα δέκα δάνεια που είχαν ρυθμισθεί εμφάνιζαν ομαλή εξυπηρέτηση και μεταφέρονταν στα εξυπηρετούμενα.

Στο δ’ τρίμηνο του 2016 η Eurobank, χάρη και στην πώληση επιχειρηματικού δανείου ονομαστικής αξίας 150 εκατ. ευρώ, εμφάνισε μείωση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Αυξήθηκε η εξάρτηση από ELA κατά 300 εκατ. ευρώ

Η αβεβαιότητα που επικρατεί τους πρώτους τρεις μήνες του έτους είχε ως αποτέλεσμα να αναστραφεί η τάση αύξησης των καταθέσεων.

Οι μικρές εκροές, σε συνδυασμό με την αποπληρωμή υπόλοιπων ανοικτών πιστωτικών γραμμών από επιχειρήσεις, οδήγησε σε μείωση των καταθέσεων και αύξηση της εξάρτησης από τον ELA στα 12,2 δισ. ευρώ (στοιχεία 20ής Μαρτίου) από 11,9 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016.

Σε επαφή με τον επόπτη για τις προνομιούχες μετοχές

Η διοίκηση της τράπεζας επιβεβαίωσε ότι μετά το τέλος του 2017 οι προνομιούχες μετοχές δεν θα προσμετρούνται στον δείκτη Common Equity Tier I, διαβεβαίωσε, όμως, τους αναλυτές ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα καθώς θα ενισχυθεί εν τω μεταξύ η κεφαλαιακή επάρκεια από τις επιδόσεις της τράπεζας (κερδοφορία, μείωση των NPEs) και την εναπομείνασα απομόχλευση όσον αφορά στις δραστηριότητες εξωτερικού (εν εξελίξει πώληση πλειοψηφικού πακέτου της ρουμανικής Bancpost).

Τέλος, σημειώθηκε ότι η τράπεζα βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με την εποπτική αρχή για το πώς θα χειρισθεί το θέμα των προνομιούχων μετοχών.

Στο τέλος του 2016 ο δείκτης CET I της τράπεζας, χωρίς να υπολογίζονται οι προνομιούχες μετοχές, ανερχόταν σε 13,8% (σ.σ. αυξημένος κατά 0,7% σε σχέση με την 31η Δεκεμβρίου 2015).

Η διοίκηση της Eurobank εκτίμησε ότι τα έσοδα από τόκους θα παραμείνουν φέτος σε επίπεδα αντίστοιχα με αυτά του 2016, ενώ τα κόστη θα υποχωρήσουν περαιτέρω ως αποτέλεσμα της περσινής μείωσης του προσωπικού κατά περίπου 1.000 άτομα μέσω του προγράμματος στοχευμένων αποχωρήσεων και της πώλησης του 80% της Eurolife.

To cost of risk αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στα επίπεδα του 2016 (1,96%) ή σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v