Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Στο 7% ο στόχος για μείωση στα NPEs φέτος

Ανάπτυξη μεταξύ 1,5% και 1,7% βλέπει για φέτος η Alpha Bank. Ο σχεδιασμός της τράπεζας για το 2017 περιλαμβάνει την περαιτέρω μείωση του ELA στο μίγμα χρηματοδότησης. Πώς κινήθηκαν οι καταθέσεις το α΄ τρίμηνο.

Alpha Bank: Στο 7% ο στόχος για μείωση στα NPEs φέτος

Ανάπτυξη 1,5% - 1,7% για το 2017 βλέπει στο βασικό της σενάριο η Alpha Bank (έναντι στόχου 2,7% του ΑΕΠ που προβλέπει ο προϋπολογισμός). Εκτιμά ότι μπορεί να επιτευχθεί αν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και έλθουν επενδύσεις αν και υπάρχει ανησυχία για το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στο ΑΕΠ λόγω και του αρνητικού carry effect από το τελευταίο τρίμηνο πέρυσι.

Επιπρόσθετα, οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις της δεύτερης αξιολογήσεως ενδέχεται να έχουν αρνητική επίπτωση στις προσπάθειες για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλαρώσεως, την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, την εξειδίκευση των μεσο-μακροπρόθεσμων μέτρων ελαφρύνσεως του χρέους και επομένως, την επιστροφή του ελληνικού δημοσίου στις αγορές.

To 2017, στους δύο πρώτους μήνες, λόγω εποχικότητας αλλά και λόγω αβεβαιότητας ως προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολογήσεως, σημειώθηκε μείωση στις καταθέσεις κατά 400 εκατ. ευρώ αλλά το Μάρτιο η τάση αυτή μειώθηκε και οι καταθέσεις που έφυγαν ήταν μόλις στα 100 εκατ. ευρώ περίπου, ανέφερε η διοίκηση στην τηλεδιάσκεψη, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Τους πρώτους μήνες του 2017 υπάρχει επιδείνωση της τάσης μείωσης των NPEs εξαιτίας της καθυστέρησης στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο η διοίκηση της Alpha Bank εκτιμά ότι υπάρχει χρόνος για να αντιστραφεί το κλίμα και να επιτευχθούν οι φετινοί στόχοι για τη μείωση. Για φέτος, ο στόχος για τη μείωση στα NPEs είναι στο 7% ή κάτι λιγότερο από 2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, με σημαντικές εισροές καταθέσεων 1,4 δισ. ευρώ κινήθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2016 για την τράπεζα τάση η οποία εν μέρει ανεστράφη στις αρχές του 2017, λόγω της εποχικότητας αλλά και της αβεβαιότητας ως προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολογήσεως.

Η χρηματοδότηση από τις κεντρικές τράπεζες μειώθηκε περαιτέρω το τέταρτο τρίμηνο του 2016 κατά 2,5 δισ. ευρώ στα 18,3 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα των εισροών καταθέσεων, της μειώσεως του επενδυτικού χαρτοφυλακίου και της ολοκληρώσεως της συναλλαγής τιτλοποιήσεως δανείων για μικρές και μεσαίες Επιχειρήσεις.

Τον Δεκέμβριο 2016, η χρηματοδότηση ELA διαμορφώθηκε σε 13,2 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 6,5 δισ. ευρώ σε σχέση με ένα έτος πριν. Ο σχεδιασμός της τράπεζας για το 2017 περιλαμβάνει την περαιτέρω μείωση του ELA στο μίγμα χρηματοδότησης.

Τέλος, στο τελευταίο τρίμηνο του 2016, τα δάνεια σε καθυστέρηση μειώθηκαν κατά 225 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα ο δείκτης καθυστερήσεων μειώθηκε σε 38,1%. Στην Ελλάδα, ο δείκτης καθυστερήσεων μειώθηκε κατά 30 μονάδες βάσεως σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και ανήλθε σε 38%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v