Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Τελειώνει με τον περιορισμό διεθνών δραστηριοτήτων

Με την πώληση της Bancpost υλοποιείται η δέσμευση του πλάνου αναδιάρθρωσης για μείωση του ενεργητικού των διεθνών δραστηριοτήτων κάτω από τα 8,77 δις. Στο 115% υποχώρησε στο τέλος του 2016 ο δείκτης καθαρές χορηγήσεις προς καταθέσεις σε επίπεδο ομίλου.

Eurobank: Τελειώνει με τον περιορισμό διεθνών δραστηριοτήτων

Πολύ κοντά στην υλοποίηση της δέσμευσης, που έχει αναλάβει με το πλάνο αναδιάρθρωσης, για περιορισμό των διεθνών της δραστηριοτήτων βρίσκεται η Eurobank, όπως προκύπτει από τις αναλυτικές οικονομικές καταστάσεις 2016.

Στις 31 Δεκεμβρίου του 2016 το ενεργητικό των διεθνών της δραστηριοτήτων ανερχόταν σε 9,9 δισ. ευρώ και ως τα μέσα Ιουνίου του 2018 θα πρέπει να υποχωρήσει κάτω από τον «όριο» των 8,77 δισ. ευρώ, που έχει τεθεί με το πλάνο αναδιάρθρωσης.

Η υλοποίηση του παραπάνω στόχου θα έρθει νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία ο εν εξελίξει διαγωνισμός για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου της ρουμανικής θυγατρικής της Eurobank, Bancpost.

Όπως έγραψε το Euro2day.gr o διαγωνισμός πώλησης, τον οποίο «τρέχουν», HSBC και Mediobanca βρίσκεται στη φάση διενέργειας οικονομικού και νομικού ελέγχου. Λίγο μετά το Πάσχα αναμένεται να κατατεθούν δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου ή και του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Bancpost. 

Η Eurobank έχει, σχεδόν, επιτύχει το στόχο μείωσης του εν Ελλάδι απασχολούμενου προσωπικού στον όμιλο σε 9.800 άτομα κατά ανώτατο όριο καθώς στο τέλος του 2016 ο αριθμός των απασχολουμένων είχε πέσει στα 9.818 άτομα, χάρη στο πρόγραμμα συναινετικών αποχωρήσεων και στην πώληση του 80% της Eurolife.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα στοχευμένης αποχώρησης προσωπικού συνεχίζεται και φέτος με την τράπεζα να αναφέρει ότι πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων μηνών. 

Οι συνολικές δαπάνες του ομίλου Ελλάδα (τραπεζικές και μη δραστηριότητες) υποχώρησαν στο τέλος του 2016 κάτω από τα 750 εκατ. ευρώ, νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, που προβλέπει το πλάνο αναδιάρθρωσης, ενώ ο αριθμός του εν Ελλάδι δικτύου έχει πέσει, ήδη από τα τέλη του 2015 κάτω από το όριο των 510 καταστημάτων. Το κόστος καταθέσεων στην Ελλάδα έχει επίσης υποχωρήσει με βάση τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί.

Εντός του 2016 η Eurobank μεταβίβασε το 80% της Eurolife, εγγράφοντας συνολικό κέρδος, ύψους 58 εκατ. ευρώ (σ.σ μετά από το φόρο) και βελτιώνοντας το δείκτη CET I κατά 28 μονάδες βάσης. Το 20% των μετοχών της Eurolife, που παραμένει στην τράπεζα αποτιμήθηκε στα 83 εκατ. ευρώ. Η πώληση της Eurolife συνέλαβε στην επίτευξη του στόχου μείωσης του χαρτοφυλακίου σε μετοχές, ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης και υβριδικά κάτω από τα 35 εκατ. ευρώ.

Οι δεσμεύσεις που μένουν να υλοποιηθούν

Πέραν του περιορισμού των διεθνών δραστηριοτήτων, η Eurobank θα πρέπει να διαθέσει ως τα μέσα του 2018 και το εναπομείναν 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Grivalia ΑΕΕΑΠ.

Ο μόνος στόχος, που παραμένει απαιτητικός είναι η μείωση του δείκτη καθαρών χορηγήσεων προς καταθέσεις για τις δραστηριότητες στην Ελλάδα σε 115%, κατ’ ανώτατο όριο. Η πώληση δανείων και η αύξηση των καταθέσεων κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς είχαν ως αποτέλεσμα σε επίπεδο ομίλου ο δείκτης να διαμορφωθεί στο 115% από 127% ένα χρόνο πριν, στην Ελλάδα όμως παραμένει στο απαιτητικό επίπεδο του 138%.

Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις ο όμιλος έχει προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται για την υλοποίηση των εναπομεινάντων δεσμεύσεων , με βάση και το νέο τριετές επιχειρηματικό σχέδιο που εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2017.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v