Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κρίσιμοι αριθμοί του deal της Εθνικής Ασφαλιστικής

Υποβάλλονται σήμερα οι προσφορές. Προσδοκίες για τιμήματα μεταξύ 730 με 830 εκατ. Πόσο αποτιμάται το bancassurance. Το «bonus» για ΕΤΕ από τη μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού. Ο μπαλαντέρ των ακινήτων.

Οι κρίσιμοι αριθμοί του deal της Εθνικής Ασφαλιστικής

Το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές για τον σχολιασμό των αποτελεσμάτων χρήσης 2016, η διοίκηση της Εθνικής προχώρησε σε μια «αποκάλυψη», που πέρασε στα «ψιλά».

Δήλωσε ότι ενδεχόμενη πώληση τουλάχιστον του 75% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής θα οδηγήσει σε μείωση του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού του ομίλου, κατά περίπου 1,7 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για μια από τις κρισιμότερες παραμέτρους του διαγωνισμού πώλησης, ο οποίος μπαίνει σήμερα, Δευτέρα, στην τελική ευθεία καθώς έως τις 11:59 π.μ., ώρα Λονδίνου (13:59 ώρα Ελλάδος) πρέπει να κατατεθούν στους συμβούλους πώλησης οι δεσμευτικές προσφορές.

Το έμμεσο κεφαλαιακό όφελος από τη μείωση του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού λειτουργεί ως «μπαλαντέρ» για την πωλήτρια Εθνική Τράπεζα καθώς μπορεί να ενισχύσει σημαντικά το κεφαλαιακό όφελος ή να υπερκαλύψει κεφαλαιακή ζημία από ενδεχόμενη πώληση.

Αν, για παράδειγμα, η Εθνική καταφέρει να πουλήσει την ασφαλιστική θυγατρική της με ουδέτερο κεφαλαιακά τίμημα (σ.σ. στα βιβλία της αποτιμά το 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής στα 750 εκατ. ευρώ), ο δείκτης Common Equity Tier I θα ενισχυθεί κατά 70 μονάδες βάσης στο 17%.

Αντίστροφα, η Εθνική θα μπορούσε να πωλήσει ακόμη και με κεφαλαιακή ζημία της τάξης των 280 εκατ. ευρώ τη θυγατρική της, χωρίς να μειωθούν τα βασικά εποπτικά της κεφάλαια, μια και η ζημία θα αντισταθμιστεί από το έμμεσο κεφαλαιακό όφελος, λόγω απομόχλευσης.

Όλα δείχνουν, πάντως, ότι η Εθνική δεν θα βρεθεί σε δυσχερή θέση, όταν της γνωστοποιηθούν από τους συμβούλους πώλησης οι δεσμευτικές προσφορές. Από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, των τελευταίων ημερών, προκύπτει ότι στα επιτελεία των τεσσάρων ενδιαφερομένων (Fosun, J. Calamos-ExinGroup, Wintime και Gongbao) επικρατεί «πυρετός» προετοιμασιών για γερή «μάχη».

Υπό το παραπάνω πρίσμα, η αγορά εκτιμά ότι οι προσφορές θα κινηθούν μεταξύ 730 με 830 εκατ. ευρώ, χωρίς σημαντικές αιρέσεις, πλην της κλασικής, της διενέργειας δηλαδή λεπτομερούς οικονομικού και νομικού ελέγχου.

Αν οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, τα τιμήματα θα κινηθούν πέριξ του χαμηλού σημείου του εύρους, στο οποίο αποτίμησαν την εταιρεία (800 εκατ. με 1 δισ. ευρώ) οι σύμβουλοι πώλησης (Goldman Sachs και Morgan Stanley).

Παρά την πίεση από πλευράς εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής να ακυρωθεί ο διαγωνισμός, το δέλεαρ για την τράπεζα θα είναι μεγάλο. Πέραν του πιθανού -μικρού- κεφαλαιακού κέρδους, ενδεχόμενη πώληση θα οδηγήσει σε σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση, λόγω της απομόχλευσης του ισολογισμού.

Πού εδράζεται η αισιοδοξία

Οι σύμβουλοι και η Εθνική αισιοδοξούν ότι ο ισχυρός ανταγωνισμός μεταξύ των μνηστήρων και το γεγονός ότι o οικονομικός και νομικός έλεγχος στο πλαίσιο του data room ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα, θα οδηγήσουν σε καλύτερες προσφορές.

Άλλωστε, στελέχη της τράπεζας σημειώνουν ότι τα στοιχεία που δόθηκαν στους ενδιαφερόμενους κατέδειξαν ότι η εταιρεία είναι καλά αποθεματοποιημένη και οι ενδεχόμενες μελλοντικές κεφαλαιακές ανάγκες, λόγω και του Solvency II, είναι σημαντικά μικρότερες, σε σύγκριση με αυτές που φοβούνταν οι ενδιαφερόμενοι.

«Προίκα» από bancassurance

Επιπρόσθετα, η παροχή δικαιώματος αποκλειστικής διανομής των προϊόντων της ασφαλιστικής μέσω του δικτύου της τράπεζας για 10 χρόνια, με δυνατότητα 5ετούς επέκτασης, είναι ένα από τα σημεία που εκτιμάται ότι θα «σηκώσει» το ύψος των προσφορών. 

Όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης αποκλειστικής συνεργασίας προκαταβάλλεται από τον αγοραστή. Η αγορά εκτιμά ότι η παροχή δικαιώματος αποκλειστικής διάθεσης για μια 10ετία αποτιμάται περίπου στα 200 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο σύμβασης bancassurance προβλέπει επίσης ετήσιες προμήθειες για την Εθνική Τράπεζα και βεβαίως προμήθειες υπεραπόδοσης. Πρόσθετες απολαβές θα λάβει η τράπεζα σε ενδεχόμενο ενεργοποίησης του δικαιώματος 5ετούς επέκτασης της σύμβασης.

Σε ρόλο μπαλαντέρ τα ακίνητα

Ρόλο μπαλαντέρ για το ύψος των προσφορών αναμένεται να παίξουν τα ιδιόκτητα ακίνητα της Εθνικής Ασφαλιστικής καθώς παρέχεται η δυνατότητα να εξαιρεθούν από τη συναλλαγή.

Είναι πιθανόν ότι τόσο το ιστορικό κτίριο της Κοραή, όσο και αυτό που βρίσκεται επί της Λ. Αμαλίας δεν ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους τέσσερις διεκδικητές της εταιρείας. Το ίδιο ισχύει και για άλλα ιδιόκτητα κτίρια της ασφαλιστικής.

Ακόμη και τα κεντρικά γραφεία επί της Λ. Συγγρού θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από τη μεταβίβαση και να πωληθούν σε ΑΕΕΑΠ, αφού προηγουμένως συναφθεί συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσής τους από την Εθνική Ασφαλιστική με συμφωνία του αγοραστή.

Σημειώνεται ότι στην εξαγορά της ΑΤΕ Ασφαλιστική από την Ergo, όλα τα υπόλοιπα ακίνητα, πλην αυτού που στεγάζει τα κεντρικά γραφεία, εξαιρέθηκαν από τη συναλλαγή και μεταβιβάστηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς, πριν την ολοκλήρωσή της. Στην περίπτωση της Eurolife δεν υπήρξε τέτοια ανάγκη καθώς η εταιρεία είχε στην ιδιοκτησία της μόνο το κτίριο στο οποίο στεγάζονται τα κεντρικά της γραφεία.

Οι τέσσερις ενδιαφερόμενοι

Οι ενδιαφερόμενοι που συνεχίζουν να διεκδικούν την Εθνική Ασφαλιστική είναι η εξής: Η κινεζική Fosun, η κοινοπραξία J. Calamos-ExinGroup και οι κινεζικές εταιρείες Wintime και Gongbao.

Η κινεζική Fosun έχει επιδείξει «ζωηρό» ενδιαφέρον να αποκτήσει ασφαλιστικές εταιρείες, ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό Νότο, και το έχει καταφέρει στην περίπτωση της μεγαλύτερης πορτογαλικής εταιρείας του κλάδου, Gaixa Seguros.

Η κοινοπραξία J. Calamos-Exin Group αποτελεί τον έτερο ισχυρό διεκδικητή καθώς πέραν της οικονομικής ευρωστίας διαθέτει και management team για να τρέξει την εταιρεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v