Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ETE: Με «μαξιλάρι» 0,5 δισ. στη μάχη για «κόκκινα» δάνεια

Γιατί η διοίκηση της τράπεζας είναι βέβαιη για την επίτευξη του φετινού στόχου. Η υπεραπόδοση ως προς τους στόχους του 2016 και η ανησυχία για την προεργασία εν όψει 2018, λόγω της φθίνουσας πορείας των ρυθμίσεων. Ο έλεγχος του SSM.

ETE: Με «μαξιλάρι» 0,5 δισ. στη μάχη για «κόκκινα» δάνεια

Σε ευχερέστερη θέση, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, βρίσκεται η Εθνική, ως προς το φετινό στόχο μείωσης των «κόκκινων» δανείων, με τα στελέχη της, πάντως, να ανησυχούν για τις επιδόσεις του 2018, λόγω της φθίνουσας πορείας των φετινών ρυθμίσεων.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της χρήσης 2016, η Εθνική έκλεισε την περσινή χρονιά με υπεραπόδοση ύψους 500 εκατ. ευρώ, έναντι του στόχου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures – NPEs). Ειδικότερα τα NPEs μειώθηκαν κατά 2,8 δισ. ευρώ έναντι στόχου 2,3 δισ., αναδεικνύοντας την Εθνική σε πρωταθλήτρια στη μείωση των κόκκινων δανείων.

Η παραπάνω υπεραπόδοση χαρίζει στην Εθνική ένα σημαντικό «μαξιλάρι» στη δύσκολη εκκίνηση της φετινής χρονιάς. Η τράπεζα καλείται να μειώσει, φέτος, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κατά 1,2 δισ. ευρώ, μέσω ρυθμίσεων και διαγραφών.

Έχοντας απόθεμα ασφαλείας, που αντιστοιχεί στο 41% του στόχου (500 εκατ.) και με δεδομένο ότι θα σχηματιστούν φέτος διαγραφές τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ (1,2 δισ. πέρσι), για να αποτύχει η Εθνική θα πρέπει να δημιουργηθούν,φέτος, αξιόλογα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

Προς το παρόν, τέτοια δείγματα δεν προκύπτουν, εξ ου και η διοίκηση της τράπεζας εμφανίστηκε βέβαιη για την επίτευξη του φετινού στόχου. Στο «δύσκολο», λόγω αβεβαιότητας, πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της τράπεζας συνέχισαν να μειώνονται, παρά το γεγονός ότι αρκετά ρυθμισμένα δάνεια σταμάτησαν να εξυπηρετούνται, δημιουργώντας νέες καθυστερήσεις (θετικό NPL formation).

Αυτό που ανησυχεί τα αρμόδια στελέχη της Εθνικής είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εγχειρήματος μείωσης των κόκκινων δανείων. Στο δ τρίμηνο του 2016 η μείωση των NPEs προήλθε κατά 78% από – λογιστικές- διαγραφές, ενώ συνεχίσθηκε η φθίνουσα πορεία των νέων ρυθμίσεων προβληματικών δανείων.

Στο τελευταίο τρίμηνο του 2015 το ύψος των ρυθμίσεων ανήλθε σε 812 εκατ. ευρώ για να μειωθεί σε 358 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του 2016 και στα 293 εκατ. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς.

Στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς ο ρυθμός των νέων ρυθμίσεων επιβράδυνε ακόμη περισσότερο, λόγω της αβεβαιότητας, αλλά και της προσδοκίας, που αναληθώς καλλιεργήθηκε, για «γενναίες» διαγραφές δανείων, με βάση το νέο πλαίσιο εξωδικαστικής διευθέτησης.

Οι δανειολήπτες εμφανίζονται απρόθυμοι να ρυθμίσουν δάνεια, τάση που αν δεν αναστραφεί, κατά τους επόμενους μήνες, θα δημιουργήσει προβλήματα επίτευξης του «φιλόδοξου» στόχου για το 2018.

Επιπρόσθετα, ρόλο στην αύξηση των καθυστερήσεων, παίζει σύμφωνα με την Εθνική και η στάση πληρωμών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Η Εθνική, όπως και οι υπόλοιπες τράπεζες θα βρεθούν στο μικροσκόπιο του SSM στο β εξάμηνο της φετινής χρονιάς. Το κλιμάκιο του επόπτη θα εξετάσει, μεταξύ άλλων, αν η προεργασία, που έχουν διενεργήσει φέτος οι τράπεζες για εισπράξεις από ανακτήσεις δανείων, εκποιήσεις και πωλήσεις, είναι ικανή να οδηγήσει στην επίτευξη του στόχου για το 2018.

Στην περίπτωση που ο SSM κρίνει ότι η προεργασία – κάποιων ή όλων – των τραπεζών δεν είναι τέτοια, που να επιτρέπει την επίτευξη των στόχων του 2018, θα ζητήσει, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, να τροποποιηθεί το μείγμα στην τακτική επικαιροποίηση, που διενεργείται κάθε τέλος έτους.

Πρόκειται για ενδεχόμενο, που θέλουν να αποφύγουν οι τράπεζες, καθώς η επιβολή αλλαγής μείγματος (σ.σ θα επιβληθούν πιθανότατα περισσότερες πωλήσεις χαρτοφυλακίων και ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων) ενδέχεται να έχει αρνητική επίπτωση στην κεφαλαιακή τους επάρκεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v