Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέσσερις προσφορές για Εθνική Ασφαλιστική

Προσφορές από Fosun, J.Calamos-Exin Group, Gongbao και Wintime. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει τον προτιμητέο επενδυτή η Εθνική. Οι πληροφορίες για short list με τρεις προσφορές και οι εκτιμήσεις για το εύρος του τιμήματος.

Τέσσερις προσφορές για Εθνική Ασφαλιστική

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι που είχαν περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού πώλησης ποσοστού τουλάχιστον 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, υπέβαλαν, σύμφωνα με πληροφορίες, δεσμευτικές προσφορές, χωρίς, όμως, να διαρρεύσουν λεπτομέρειες για το ύψος του οικονομικού ανταλλάγματος και τις τυχόν αιρέσεις.

Οι τέσσερις προσφορές υποβλήθηκαν χθες το μεσημέρι στο Λονδίνο (σ.σ. σε Goldman Sachs και Morgan Stanley) ενώ ακολούθησε ενημέρωση της διοίκησης της Εθνικής. Η τελευταία αρνείται να σχολιάσει οποιαδήποτε πληροφορία για το θέμα, επιβεβαιώνοντας μόνο ότι η διαδικασία θα τρέξει γρήγορα, ώστε στα τέλη της εβδομάδας να ανακοινωθεί ο προτιμητέος επενδυτής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από την πλευρά των πωλητών, στη short list που υπέβαλαν οι σύμβουλοι στη διοίκηση της Εθνικής θα περιλαμβάνονται τρεις προσφορές καθώς η μία δεν πληρούσε κάποια κριτήρια.

Όπως έγραψε χθες το Euro2day.gr, στα επιτελεία των τεσσάρων ενδιαφερομένων (Fosun, J. Calamos- Exin Group, Wintime και Gongbao) επικρατούσε, πριν την υποβολή προσφορών, «πυρετός» προετοιμασιών για γερή «μάχη».

Υπό το παραπάνω πρίσμα, η αγορά εκτιμά ότι οι προσφορές κινούνται μεταξύ 730 με 830 εκατ. ευρώ, χωρίς σημαντικές αιρέσεις, πλην της κλασικής, της διενέργειας δηλαδή λεπτομερούς οικονομικού και νομικού ελέγχου.

Αν οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, τα τιμήματα θα κινηθούν πέριξ του χαμηλού σημείου του εύρους, στο οποίο αποτίμησαν την εταιρεία (800 εκατ. με 1 δισ. ευρώ) οι σύμβουλοι πώλησης (Goldman Sachs και Morgan Stanley).

Παρά την πίεση από πλευράς εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής να ακυρωθεί ο διαγωνισμός, το δέλεαρ για την τράπεζα θα είναι μεγάλο. Πέραν του πιθανού -μικρού- κεφαλαιακού κέρδους, ενδεχόμενη πώληση θα οδηγήσει σε σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση, λόγω της απομόχλευσης του ισολογισμού.

Οι τέσσερις ενδιαφερόμενοι

Οι ενδιαφερόμενοι, που συνεχίζουν να διεκδικούν την Εθνική Ασφαλιστική είναι η εξής: Η κινεζική Fosun, η κοινοπραξία J. Calamos-Exin Group και οι κινεζικές εταιρείες Wintime και Gongbao.

Η κινεζική Fosun έχει επιδείξει «ζωηρό» ενδιαφέρον να αποκτήσει ασφαλιστικές εταιρείες, ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό Νότο, και το έχει καταφέρει ήδη στην περίπτωση της μεγαλύτερης πορτογαλικής εταιρείας του κλάδου, Gaixa Seguros.

Η κοινοπραξία J. Calamos-Exin Group αποτελεί τον έτερο ισχυρό διεκδικητή καθώς πέραν της οικονομικής ευρωστίας διαθέτει και management team για να τρέξει την εταιρεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v