Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα «ψιλά» γράμματα των προσφορών για Εθνική Ασφαλιστική

Γιατί δεν είναι εύκολα συγκρίσιμες οι τρεις από τις τέσσερις προσφορές, αν το προβάδισμα της Fosun δεν είναι σημαντικό. Οι προτεινόμενες αλλαγές στη σύμβαση bancassurance και τα «τρικ» στα τιμήματα. Γιατί παίζει ρόλο το αν η ΕΤΕ μείνει μέτοχος μειοψηφίας.

Τα «ψιλά» γράμματα των προσφορών για Εθνική Ασφαλιστική

Εντός του εύρους που ανέμενε η αγορά κινήθηκαν, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι τρεις από τις τέσσερις δεσμευτικές προσφορές, για την απόκτηση τουλάχιστον του 75% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, οι πληροφορίες φέρνουν τη Fosun να έχει υποβάλει την υψηλότερη οικονομικά προσφορά, ενώ η επίσης κινεζική Wintime υπέβαλε τη χαμηλότερη και μένει εκτός short list.

Στελέχη που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη διαγωνιστική διαδικασία τονίζουν ότι αν η προσφορά της Fosun δεν είναι αρκετά υψηλότερη από τη δεύτερη (J. Calamos-Exin Group) θα απαιτηθεί -λίγος- χρόνος για να ανακηρυχθεί ο πλειοδότης. Και αυτό επειδή οι προσφορές έχουν αρκετά «ψιλά γράμματα» και ως εκ τούτου δεν είναι εύκολα συγκρίσιμες.

Μπορεί το τίμημα όλων των προσφορών να αφορά στο 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ασφαλιστικής, παρέχεται όμως η δυνατότητα στην ΕΤΕ να επιλέξει, αν θέλει να διατηρήσει το 25% ή το 19,9% (σ.σ. για να μην ενοποιεί).

Παρότι η απόφαση της ΕΤΕ δεν θα αλλάξει ευθέως κάτι ως προς το ύψος των προσφερόμενων τιμημάτων, υπάρχουν λεπτομέρειες στις προτεινόμενες από τους ενδιαφερόμενους συμβάσεις, που μπορεί να παίξουν ρόλο.

Για παράδειγμα, κάποιες προσφορές ακούγεται ότι είναι έτσι προσαρμοσμένες, που είναι πιο προσοδοφόρες μακροπρόθεσμα για την Εθνική, ως μέτοχος, πλέον, μειοψηφίας.

Άλλες πληρώνουν προκαταβολικά για την επέκταση της σύμβασης bancassurance κατά μία 5ετία, με αποτέλεσμα το τίμημα να υψώνεται, αλλά να μην είναι ευθέως συγκρίσιμο. Πρόκειται για ένα μόνο από τα «τρικ» των προσφορών.

Υπάρχουν, επίσης, διαφορές τόσο ως προς τον αριθμό όσο και ως προς την αποτίμηση των ακινήτων, ιδιοκτησίας Εθνικής Ασφαλιστικής, που θέλουν να πάρουν οι τρεις ενδιαφερόμενοι. Σχετική νύξη έχει κάνει ήδη το Euro2day.gr

Αν στα παραπάνω προστεθούν και οι -δεκάδες- αιρέσεις καθώς και οι προτεινόμενες τροποποιήσεις, επί των σχεδίων σύμβασης συναλλαγής και σύμβασης bancassurance, που ανήρτησε στο Data Room η Εθνική, γίνεται αντιληπτή η δυσκολία του να καταστούν συγκρίσιμες οι προσφορές.

Λέγεται, μάλιστα, ότι η έκταση των αιρέσεων και των τροποποιήσεων είναι πολλαπλάσια αυτής των προτεινόμενων οικονομικών όρων συναλλαγής.

Ενδεικτικό της αίσθησης ότι η διεκδίκηση είναι ανοικτή είναι το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πυρετός διευκρινίσεων και επαφών

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v