Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Forthnet-Vodafone: Πώς τελείωσε το παραμύθι του «κόκκινου ιππότη»

Πώς το τριετές σίριαλ με την πρόταση εξαγοράς της Forthnet έληξε άδοξα και συνέβαλε στην καθυστέρηση λήψης κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον της εταιρείας. Παρελκυστική τακτική καταλογίζουν στη Vodafone ακόμα και τραπεζικά στελέχη. Τα αποκαλυπτικά στοιχεία, τα ερωτήματα και τα... μαθήματα.

Forthnet-Vodafone: Πώς τελείωσε το παραμύθι του «κόκκινου ιππότη»

Πικρή γεύση έχει αφήσει στην αγορά τηλεπικοινωνιών και στον τραπεζικό κλάδο η υπόθεση της πρότασης εξαγοράς της Forthnet από τη Vodafone Ελλάδος, που σταμάτησε χθες και τυπικά.

Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν στο Euro2day.gr πως πρόκειται για υπόθεση που μπορεί να γίνει και μάθημα στις τράπεζες για το πώς η εκδήλωση ενδιαφέροντος ενίοτε έχει παρελκυστικό χαρακτήρα. Επί σχεδόν τρία χρόνια χτίστηκε ένα επικοινωνιακό σίριαλ, το οποίο τελικά μπλόκαρε τις εξελίξεις, με αποτέλεσμα να καθυστερούν σημαντικές αποφάσεις καθώς οι διοικήσεις των τραπεζών περίμεναν τον… «κόκκινο ιππότη» και δεν προχωρούσαν στην αναχρηματοδότηση του τραπεζικού δανεισμού της Forthnet.

Χθες επισημοποιήθηκε πως δεν ανανεώνεται το δικαίωμα που είχε η Vodafone, ώστε να αποκτήσει πρόσθετο ποσοστό 13% (ήδη κατέχει το 6,51%) της Forthnet από τη Wind Hellas, η οποία κατέχει το 33%. Οσοι περίμεναν πως λόγω του μεγέθους του βρετανικού ομίλου, η πρώτη κίνηση του 2014 θα εξελισσόταν σε μια σοβαρή πρωτοβουλία που θα είχε συνέχεια, διαψεύστηκαν.

Επειτα από τρία χρόνια και πέντε παρατάσεις (19.6.2015, 19.11.2015, 6.6.2016, 1.9.2016 και 16.12.2016), η χθεσινή ανακοίνωση θέτει ξανά στο προσκήνιο το ερώτημα αν υπήρξε ποτέ πραγματικό ενδιαφέρον για τη Forthnet από τον πολυεθνικό όμιλο.

Από τις 16 Ιανουαρίου του 2014, όταν έγινε και η επίσημη ανακοίνωση για τη συμμετοχή της Vodafone Ελλάδος στη Forthnet, υπήρξε σειρά συνεντεύξεων και διαρροών από πλευράς «κόκκινων», αλλά μέχρι εκεί. Ουδέποτε έγινε κάποια ουσιαστική κίνηση με τη μορφή δεσμευτικής προσφοράς, ώστε να μετουσιωθεί σε πράξη το ενδιαφέρον αυτό.

Θυμίζουμε πως η Vodafone εμφανίστηκε μία εβδομάδα μετά την προσφορά που είχε καταθέσει ο ΟΤΕ για την εξαγορά της συνδρομητικής τηλεοπτικής πλατφόρμας Nova, με πρόταση εξαγοράς της Forthnet, την οποία κατέθεσε στο διοικητικό συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, στις 17 Ιουλίου του 2014 η Vodafone κατέθεσε κοινή μη δεσμευτική πρόταση με τη Wind Hellas προς το Δ.Σ. της Forthnet, για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών που δεν ανήκουν στην κυριότητά τους έναντι τιμήματος που κυμαινόταν μεταξύ 1,70 και 1,90 ευρώ ανά μετοχή. Οι δύο εταιρείες, οι οποίες μαζί κατέχουν το 39,5%, με βάση την πρόταση δήλωναν πως προτίθενται να πληρώσουν 127 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του λοιπού 60,5%, ήτοι συνολική αποτίμηση της εταιρείας στα περίπου 210 εκατ. ευρώ συν 335 εκατ. ευρώ, που ήταν τότε ο δανεισμός.

Στρίβειν δια του αρραβώνος;

Στην αγορά αναρωτιούνται γιατί η Vodafone, όντας ήδη μέτοχος, τον Ιούλιο του 2014 δεν προχώρησε σε μια δημόσια πρόταση εξαγοράς όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία και αντ’ αυτού κατέθεσε μη δεσμευτική πρόταση προς το Δ.Σ. της Forthnet. Γιατί η Vodafone, όντας ήδη μέτοχος, όταν κατέθεσε τη μη δεσμευτική πρότασή της τον Ιούλιο του 2014, την απηύθυνε στο Δ.Σ. της Forthnet και όχι προς την αραβικών συμφερόντων ΕΙΤ, που είναι ο βασικός μέτοχος; Γιατί δεν προχώρησε απευθείας στην υποβολή δημόσιας πρότασης για την εξαγορά του υπόλοιπου ποσοστού; «Είναι τυχαίο ότι κατέθεσε την πρότασή της μία εβδομάδα μετά την πρόταση του ΟΤΕ και όχι νωρίτερα, όντας ήδη μέτοχος της εταιρείας από επταμήνου;» επισημαίνουν.

Όπως εξηγούν, η διαδικασία που ακολούθησε τότε η διοίκηση της Vodafone Ελλάδος «παρεκκλίνει από τα προβλεπόμενα και δεν ακολουθείται από κάποιον που πραγματικά ενδιαφέρεται να εξαγοράσει πλήρως μια εταιρεία. Πόσο μάλλον όταν ο ίδιος υποψήφιος, λίγους μήνες νωρίτερα, συμμετείχε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αποκτώντας το 6,5%, βασιζόμενος στο Ενημερωτικό Δελτίο της εταιρείας για τη συγκεκριμένη αύξηση που ελέγχθηκε και εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς».

Στελέχη που παρακολούθησαν από κοντά το τριετές σίριαλ με το άδοξο τέλος υποστηρίζουν πως «οι ανορθόδοξες κινήσεις της Vodafone δεν περιορίστηκαν στην υποβολή προσφοράς προς το Δ.Σ. της Forthnet». Μολονότι είχε στη διάθεσή της «αναλυτικό ενημερωτικό δελτίο εγκεκριμένο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τον Δεκέμβριο του 2013, προχώρησε σε ένα «εξαντλητικό» due diligence που διήρκεσε περισσότερο από 7 μήνες!».

Μάλιστα, την Άνοιξη του 2015, μετά από πιέσεις και τελεσίγραφο των τραπεζών -οι οποίες σύμφωνα με όσους θεωρούν παρελκυστική τη συγκεκριμένη τακτική είχαν αρχίσει ήδη να κατανοούν το νόημα των κινήσεων της Vodafone-, η διοίκηση της τελευταίας επικοινώνησε στις τράπεζες μη δεσμευτική πρόταση. Με την πρόταση «συνέδεε την πιθανή εξαγορά της Forthnet με άμεσο κούρεμα του δανείου, χωρίς καν να εγγυάται ως Vodafone το υπόλοιπο του δανεισμού της εταιρείας».

Γι’ αυτό και στην τραπεζική αγορά αναρωτιούνται «πώς είναι δυνατόν η Vodafone από τη μία να διατείνεται και δημοσίως ότι πραγματικά την ενδιαφέρει η εξαγορά της Forthnet και από την άλλη, να απαιτεί κούρεμα του δανεισμού, όταν οι τράπεζες είχαν ήδη στα χέρια τους από τον Οκτώβριο του 2014 πρόταση από την εταιρεία για αναχρηματοδότηση των δανείων χωρίς κούρεμα μέσω έκδοσης Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου, με ταυτόχρονη καταβολή 100 εκατ. ευρώ προς τις τράπεζες. Και μάλιστα για δάνεια που ως προς τους τόκους ήταν πλήρως ενήμερα». Από τις οικονομικές καταστάσεις της Forthnet, που δημοσιεύονται στο τέλος του κειμένου, φαίνεται πως ήταν γνωστή από τον Οκτώβριο του 2014 η πρωτοβουλία για την έκδοση του ομολογιακού.

Οσο περνούσαν οι μήνες και τα χρόνια, η αξία της Forthnet συνέχισε να υποχωρεί, τα δάνεια δεν αναχρηματοδοτούνταν και η Vodafone προωθούσε αυτόνομη στρατηγική ανάπτυξης. «Το λανσάρισμα του Vodafone TV αποδεικνύει περίτρανα τη στρατηγική που είχε όλο αυτό το διάστημα η Vodafone», λένε στην αγορά τηλεπικοινωνιών. Προσθέτουν πως «την ενδιέφερε να παγώσει τις όποιες εξελίξεις στην ελληνική αγορά και να κερδίσει χρόνο για να ολοκληρώσει την εξαγορά της HOL από τον όμιλο Κόκκαλη. Οσο για τις φιλοδοξίες της για είσοδο στη συνδρομητική τηλεόραση, περιοριζόταν πάντα στην ανάπτυξη του "παλαιού" HOL Video Club».

Τι δείχνουν οι οικονομικές καταστάσεις

Απόσπασμα από οικονομικές καταστάσεις 30/9/2014:
«Στις 31 Οκτωβρίου του 2014, η Εταιρεία κατέθεσε βελτιωμένη πρόταση για την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού προς τις δανείστριες τράπεζες. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκίνησε προπαρασκευαστικές ενέργειες για την άντληση κεφαλαίων μέσω της έκδοσης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, σύμφωνα με σχετική εξουσιοδότηση που έχει ήδη παρασχεθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας αναμένεται να λάβει την οριστική του απόφαση επί αυτού του θέματος μέχρι το τέλος του έτους, ανάλογα με την έκβαση των δυο μη δεσμευτικών προτάσεων που έχει ανακοινώσει και άλλους παράγοντες που δύνανται να επηρεάσουν τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης».

31/3/2015:
«Ο Όμιλος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις δανείστριες τράπεζες για την αναχρηματοδότηση των δανειακών της υποχρεώσεων. Στις 29 Απριλίου 2015 υπέβαλε προς τις τράπεζες επικαιροποιημένη πρόταση αναχρηματοδότησης στα πλαίσια της οποίας εξετάζει και την έκδοση Μετατρέψιμου Ομολογιακού δανείου ύψους € 100 εκατ. Οι συζητήσεις με τις δανείστριες τράπεζες είναι σε εξέλιξη και η διοίκηση του Ομίλου είναι αισιόδοξη για την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων αναχρηματοδότησης».

30/6/2015:
«Ο Όμιλος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις δανείστριες τράπεζες για την αναχρηματοδότηση των δανειακών της υποχρεώσεων. Στις 29 Απριλίου 2015 υπέβαλε προς τις τράπεζες επικαιροποιημένη πρόταση αναχρηματοδότησης στα πλαίσια της οποίας εξετάζει και την έκδοση Μετατρέψιμου Ομολογιακού δανείου ύψους € 100 εκατ. Οι συζητήσεις με τις δανείστριες τράπεζες είναι σε εξέλιξη και η διοίκηση του Ομίλου είναι αισιόδοξη για την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων αναχρηματοδότησης».

30/9/2015:
«Ο Όμιλος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις δανείστριες τράπεζες για την αναχρηματοδότηση των δανειακών της υποχρεώσεων. Στις 29 Απριλίου 2015 υπέβαλε προς τις τράπεζες επικαιροποιημένη πρόταση αναχρηματοδότησης στα πλαίσια της οποίας εξετάζει και την έκδοση Μετατρέψιμου Ομολογιακού δανείου ύψους €100 εκατ. Οι συζητήσεις με τις δανείστριες τράπεζες είναι σε εξέλιξη και η διοίκηση του Ομίλου είναι αισιόδοξη για την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων αναχρηματοδότησης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v