Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Το σχέδιο υπέρβασης του πλάνου αναδιάρθρωσης

Μείωσε, νωρίτερα από τις προθεσμίες, προσωπικό, δίκτυο και κόστη. Μια ανάσα από τον περιορισμό δραστηριοτήτων εξωτερικού. Ενδεχόμενο νέων κινήτρων για στοχευμένες συναινετικές αποχωρήσεις προσωπικού. Η «κάβα» της σχετικής πρόβλεψης.

Alpha Bank: Το σχέδιο υπέρβασης του πλάνου αναδιάρθρωσης

Νωρίτερα από ό,τι προέβλεπε το πλάνο αναδιάρθρωσης υλοποιεί η Alpha Bank τις σχετικές δεσμεύσεις για μείωση στα εν Ελλάδι κόστη και περιορισμό των διεθνών της δραστηριοτήτων, ενώ την ίδια στιγμή προετοιμάζει ενέργειες για μεγαλύτερη προσαρμογή στα εν Ελλάδι κόστη.

Όπως προκύπτει από τις αναλυτικές καταστάσεις 2016, το προσωπικό των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων του ομίλου περιορίστηκε στο τέλος της περασμένης χρονιάς σε 8.888 άτομα (8.550 στην τράπεζα), μειωμένο κατά 799 άτομα. Η μείωση επήλθε ως αποτέλεσμα του προγράμματος κινήτρων για συναινετικές αποχωρήσεις και της πώλησης non core business assets.

Έτσι, ήδη από το τέλος της περασμένης χρονιάς, η Alpha έχει επιτύχει τη σχετική δέσμευση του πλάνου αναδιάρθρωσης (σ.σ. περιορισμός των εργαζομένων στις εν Ελλάδι δραστηριότητες του ομίλου κάτω από τις 9.504 άτομα ως το τέλος του 2017), είναι, όμως, πιθανόν κατά τη διάρκεια της χρονιάς να ενεργοποιηθούν εκ νέου τα κίνητρα συναινετικής αποχώρησης.

Άλλωστε, από την πρόβλεψη των 64,3 εκατ. ευρώ που σχημάτισε η τράπεζα στο τελευταίο τρίμηνο του 2015 για το κόστος μείωσης του προσωπικού χρησιμοποιήθηκαν πέρυσι τα 35,3 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο των 29 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για τον ίδιο σκοπό φέτος και σε επόμενες χρήσεις, όπως αναφέρει η τράπεζα.

Η Alpha έχει επιτύχει, επίσης, νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα (τέλος 2017), τη δέσμευση μείωσης του εν Ελλάδι δικτύου καταστημάτων κάτω από τα 563 καθώς στο τέλος έτους ο αριθμός τους έπεσε στα 533 από 565 στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Η μείωση προσωπικού και δικτύου οδήγησε σε μείωση των συνολικών δαπανών στην Ελλάδα (τραπεζικές και μη δραστηριότητες) στα 996 εκατ. ευρώ. Αν αφαιρεθούν τα έκτακτα κόστη συναινετικής αποχώρησης προσωπικού, η Alpha ήταν ήδη από το τέλος του 2016 μια ανάσα από την υλοποίηση της σχετικής δέσμευσης (μείωση κόστους εν Ελλάδι δραστηριοτήτων κάτω από τα 933 εκατ. ευρώ).

Η παρουσία στο εξωτερικό

Μετά τη συμφωνία πώλησης της θυγατρικής της στη Σερβία, η τράπεζα είναι πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου μείωσης της τραπεζικής της παρουσίας στο εξωτερικό, σύμφωνα με όσα προβλέπει το πλάνο αναδιάρθρωσης.

Η προσαρμογή στη σχετική δέσμευση του πλάνου αναδιάρθρωσης δεν εξαρτάται πλέον από την πώληση κάποιας θυγατρικής καθώς μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και με διάθεση χαρτοφυλακίου/ων με δάνεια.

Επιπρόσθετα, η τράπεζα μπορεί να εξετάσει, με άλλη ευχέρεια, τυχόν ενδιαφέρουσες προτάσεις σύμπραξης σε κάποιες από τις αγορές που παραμένει (Κύπρος, Ρουμανία, Αλβανία).

Εφόσον επιτευχθεί και τυπικά ο στόχος μείωσης των διεθνών δραστηριοτήτων, η μόνη σοβαρή δέσμευση του πλάνου, που θα παραμείνει ζητούμενο, είναι η προσαρμογή του δείκτη καθαρών δανείων προς καταθέσεις κάτω από 119% για τις εν Ελλάδι τραπεζικές δραστηριότητες (υλοποίηση ως το τέλος του 2018). Πρόκειται για στόχο, η κάλυψη του οποίου εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τις συνθήκες και το κλίμα που επικρατεί στη χώρα.

Σηµειώνεται ότι στο αναθεωρηµένο σχέδιο αναδιαρθρώσεως δεν υφίσταται πλέον περιορισµός ως προς την καταβολή µερισµάτων επί τίτλων που προσµετρούνται στα ίδια κεφάλαια ή τίτλων µειωµένης εξασφαλίσεως. Επίσης, δεν υφίσταται περιορισµός ως προς την επαναγορά ή την άσκηση δικαιώµατος πρόωρης εξοφλήσεως τίτλων που προσµετρούνται στα ίδια κεφάλαια ή τίτλων µειωµένης εξασφαλίσεως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v