Μέσα Ιουνίου ολοκληρώνεται το ντιλ Apivita - Puig

Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο και η νέα στρατηγική ανάπτυξη της ελληνικής εταιρείας μετά την εξαγορά από την ισπανική. Τα ποσοστά συμμετοχής και η αναμονή για τον καθορισμό του τιμήματος εξαγοράς και της ΑΜΚ.

Μέσα Ιουνίου ολοκληρώνεται το ντιλ Apivita - Puig

Την ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης πλειοψηφικού ποσοστού της Apivita στον ισπανικό όμιλο Puig έως τη 16η Ιουνίου επιβεβαίωσε ο ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρίας φυσικών καλλυντικών Νίκος Κουτσιανάς (φωτογραφία), στο περιθώριο εκδήλωσης που διοργάνωσε χθες η ελληνική εταιρία με αντικείμενο τα προγράμματα έρευνας και καινοτομίας στα οποία συμμετέχει.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Κουτσιανά, αυτή την περίοδο οι δύο συνεταίροι «μαθαίνουν να περπατούν πλάι πλάι». Στα μέσα Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο διοικητικό συμβούλιο με τη συμμετοχή των νέων στρατηγικών μετόχων, όπου και θα αποτυπωθεί η νέα στρατηγική ανάπτυξης της εταιρίας υπό τη σκέπη της Puig, ενώ θα έχουν αποσαφηνιστεί οι όροι της συμφωνίας εξαγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαρτίου επιβεβαιώθηκε η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία προβλέπει ότι οι Ισπανοί θα αποκτήσουν ποσοστό στην Apivita μέσω αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου -από την οποία θα παραιτηθούν οι παλαιοί μέτοχοι-, με σκοπό να αποκτήσουν ποσοστό άνω του 51%.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η οικογένεια Κουτσιανά (ιδρυτές και μέτοχοι του 80% της Apivita) θα διατηρήσουν την καταστατική μειοψηφία, ποσοστό δηλαδή άνω του 33%. Ο δε Νίκος Κουτσιανάς θα είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Apivita.

Η αρχική πληροφορία, η οποία κυκλοφόρησε στον ισπανικό Τύπο περί καταβολής τιμήματος 40 εκατ. ευρώ, διαψεύστηκε επισήμως από πηγές της ελληνικής εταιρίας, οι οποίες ανέφεραν πως το ύψος της αύξησης κεφαλαίου και άρα το τίμημα εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών «μένει να καθοριστεί».

Ερωτηματικό παραμένει τι θα πράξει η μειοψηφία των μετόχων στην Apivita (αθροιστικά το 20%), το οποίο αφορά σε μικρομετόχους (κυρίως συνεργάτες και φαρμακοποιούς, συνοδοιπόρους της εταιρίας). Στο επιχειρησιακό επίπεδο, η εταιρία διατηρεί την έδρα της παραγωγής της και το τμήμα Ερευνας και Ανάπτυξης στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει ακόμη γνωστές οι προοπτικές αυτής της συμφωνίας.

Διαγωνισμός Καινοτομίας

Η εταιρία ανακοίνωσε επίσης σήμερα την προκήρυξη Διαγωνισμού Καινοτομίας σε συνεργασία με το ΔΠΜΣ Βιοεπιχειρείν, με τίτλο «Life Innovation». Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη, ο οποίος χαιρέτισε την εκδήλωση παρουσίασης τόσο του διαγωνισμού όσο και των ερευνητικών προγραμμάτων στα οποία η εταιρία συμμετέχει, «η Αpivita αποτελεί πρότυπο εταιρίας για τον τρόπο που αναπτύσσεται και υπόδειγμα της επιχειρηματικότητας που έχει ανάγκη η χώρα».

Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στα χρηματοδοτικά προγράμματα που αναμένεται να στηρίξουν ερευνητικές εργασίες και επιχειρηματικές προσπάθειες βασισμένες στην καινοτομία. Ο υπουργός αναφέρθηκε τόσο σε σχετικά προγράμματα ΕΣΠΑ, σε αυξημένους πόρους 240 εκατ. ευρώ που δεσμεύτηκαν από την ελληνική κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση της έρευνας αλλά και για τις ευκαιρίες που θα προσφέρει το υπό σύσταση EquiFund.

Σε ό,τι αφορά στον διαγωνισμό καινοτομίας «Life Innovation», πρόκειται για την κατάθεση μίας καινοτόμου ιδέας σε τρεις εναλλακτικές θεματικές ενότητες:

1) Καινοτόμο Καλλυντικό Προϊόν

2) Καινοτόμο Διατροφικό Προϊόν

3) Καινοτόμο Συμπλήρωμα Διατροφής

Ο διαγωνισμός θα προσφέρει σε έναν τυχερό/η Υποτροφία στο πρωτοποριακό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Βιοεπιχειρείν», που έχει σχεδιαστεί από το Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Στον Διαγωνισμό έχουν δικαίωμα συμμετοχής: Πτυχιούχοι Σχολών Επιστημών Υγείας, Θετικών Επιστημών, Γεωπονικών Επιστημών, Πολυτεχνικών Σχολών και άλλων Τμημάτων των Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής καθώς και πτυχιούχοι Τμημάτων Α.Τ.Ε.Ι. συναφούς γνωστικού αντικειμένου.

Η αξιολόγηση των προτάσεων θα πραγματοποιηθεί από Επιτροπή Αξιολόγησης, αποτελούμενη από εκπροσώπους των παρακάτω φορέων:

• Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

• Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

• APIVITA

Η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων συμμετοχής με τις προτάσεις που θα υποβληθούν θα διενεργηθεί σε τρεις φάσεις:

A. Στην Α’ Φάση οι υποψήφιοι υποβάλλουν την Πρότασή τους και μια Σύντομη Περιγραφή της μέσα από μια ειδική φόρμα υποβολής. Οι συνολικά έξι καλύτερες προτάσεις από όλες τις Θεματικές Ενότητες προκρίνονται στη Β’ Φάση και δημοσιεύονται τα ονοματεπώνυμα των προκριθέντων στο Blog του Διαγωνισμού.

B. Οι συνολικά έξι προκριθέντες της Α' Φάσης υποβάλλουν την πρότασή τους σε πλήρη ανάλυση ως προς την τεκμηρίωση και την υλοποίησή της, με τα απαραίτητα υποστηρικτικά αρχεία, χωρίς συγκεκριμένη φόρμα και περιορισμό στον αριθμό των λέξεων, καθώς και το βιογραφικό τους. Οι τρεις καλύτερες προτάσεις προκρίνονται και δημοσιεύονται με αλφαβητική σειρά τα ονοματεπώνυμα των προκριθέντων στην ιστοσελίδα του Διαγωνισμού.

C. Οι προκριθέντες από τη Β’ Φάση θα προσκληθούν, με σχετική επιστολή που θα τους αποσταλεί από τους Διοργανωτές, να παρουσιάσουν προφορικά την αναλυτική πρότασή τους στην Επιτροπή Τελικής Αξιολόγησης.

Η βαθμολογία των τελικών προτάσεων θα γίνει 60% από την επιτροπή και 40% μέσω τηλεψηφοφορίας του κοινού που θα παρευρίσκεται στην παρουσίαση. Η βράβευση του Νικητή θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v