Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Αποφάσεις ως τέλη Μαίου για ΑΕΕΓΑ, Ρουμανία και Κύπρο

Τις επόμενες ημέρες θα αποφασισθεί αν δοθεί περίοδος αποκλειστικών διαπραγματεύσεων για Εθνική Ασφαλιστική ή ζητηθούν βελτιωτικές προσφορές. Η προσπάθεια να βελτιωθούν οι όροι μεταβίβασης για την κυπριακή θυγατρική και η τελική ευθεία για την πώληση της Banca Romaneasca.

ΕΤΕ: Αποφάσεις ως τέλη Μαίου για ΑΕΕΓΑ, Ρουμανία και Κύπρο

Έναν μήνα «φωτιά» έχει μπροστά της η Εθνική Τράπεζα καθώς ως τα τέλη Μαίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή για την Εθνική Ασφαλιστική και τη ρουμανική θυγατρική της Banca Romaneasca και να ληφθούν οι αποφάσεις για το αν θα δοθεί τώρα η Eθνική Τράπεζα Κύπρου ή θα κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα επόμενα βήματα για το διαγωνισμό πώλησης τουλάχιστον του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής (ΑΕΕΓΑ). Όπως είναι γνωστό, κατατέθηκαν τέσσερις δεσμευτικές προσφορές, οι οποίες, όμως, δεν είναι εύκολα συγκρίσιμες, όπως ανέδειξε το Euro2day.gr.

Eθνική Τράπεζα και σύμβουλοι πώλησης (Goldman Sachs και Morgan Stanley) θα πρέπει να αποφασίσουν, αν ο διαγωνισμός θα συνεχισθεί με την ανάδειξη προτιμητέας προσφοράς και παροχής περιόδου αποκλειστικών διαπραγματεύσεων στον πλειοδότη ή θα ζητηθούν βελτιωτικές προσφορές από τους δύο υποψηφίους με την καλύτερη δεσμευτική προσφορά (σ.σ Fosun και κοινοπραξία Calamos- Exin Partners).

Στη δεύτερη περίπτωση, που κατά αρκετούς μοιάζει και η επικρατέστερη, θα τεθούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, ώστε οι βελτιωτικές προσφορές να είναι ευθέως συγκρίσιμες. Αν, πάντως, επιλεγεί η λύση της short list, θα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι δεν υπάρχει διακριτή απόσταση μεταξύ πρώτης και δεύτερης προσφοράς. Πρόθεση της Εθνικής είναι ο διαγωνισμός να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος Μαίου. 

Ως τα τέλη Μαίου αναμένεται να ολοκληρωθεί και η διαδικασία πώλησης της Banca Romaneasca. Οι δεσμευτικές προσφορές κατατίθενται την επόμενη εβδομάδα καθώς ολοκληρώνεται ο οικονομικός και νομικός έλεγχος. Στη δεύτερη φάση έχει περάσει ικανός αριθμός ενδιαφερομένων τραπεζών και funds, μεταξύ των οποίων και η ουγγρική OTP, που ενδιαφέρεται, επίσης, για τη ρουμανική θυγατρική της Eurobank (Bancpost).

Τέλος, όσον αφορά στην θυγατρική στην Κύπρο, η Εθνική έχει δεχθεί τρεις δεσμευτικές προσφορές, που δεν την ικανοποιούν και για το λόγο αυτό έχει ζητήσει από όσους υπέβαλαν τις δύο καλύτερες να καταθέσουν βελτιωτικές. Αν δεν κριθούν ικανοποιητικές ούτε οι βελτιωτικές προσφορές ο διαγωνισμός θα κηρυχθεί άγονος και η διαδικασία θα επαναληφθεί σε μερικούς μήνες.

Ενδεχόμενη πώληση των τριών θυγατρικών θα ενισχύσει σημαντικά τα εποπτικά κεφάλαια, λόγω μείωσης του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού. Μόνο από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής το σταθμισμένο ενεργητικό θα μειωθεί κατά περίπου 1,7 δισ. ευρώ, όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, ενισχύοντας το δείκτη Common Equity Tier I κατά 60 με 70 μονάδες βάσης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η διοίκηση της τράπεζας στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη το σταθμισμένο ενεργητικό του ομίλου λόγω των προγραμματισμένων πωλήσεων προβλέπεται να μειωθεί κατά 5,5 δις ευρώ ενισχύοντας τον δείκτη CET I στα επίπεδα του 18,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v