Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενεση ρευστότητας 295 εκατ. από το Δημόσιο στη ΔΕΗ

Το ΔΣ της ΔΕΗ αποφάσισε την πώληση του 25% του ΑΔΜΗΕ στην εταιρία ειδικού σκοπού του δημοσίου, Δ.Ε.Σ. Α.Δ.Μ.Η.Ε. Στα 295,6 εκατ. η αποτίμηση, έκτακτη ΓΣ στις 23 Μαίου. Αντιδράσεις για την κατάργηση της θέσης του εκπροσώπου της ΟΚΕ στο Δ.Σ. ΔΕΗ.

Ενεση ρευστότητας 295 εκατ. από το Δημόσιο στη ΔΕΗ

Μεγάλη οικονομική ανάσα ύψους 295,608 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ θα παράσχει το Δημόσιο μέσω της διαδικασίας απόσχισης του ΑΔΜΗΕ.

Αυτό προκύπτει από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ που συνεδρίασε σήμερα και αποφάσισε τη σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων στις 23 Μαίου όπου η εταιρία θα προτείνει την πώληση του 25% των μετοχών της στην εταιρία ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, η οποία σημειωτέον έχει συσταθεί από το Δημόσιο για να εκπροσωπείται, στον Διαχειριστή.

Η αποτίμηση του ποσοστού αυτού, όπως έγινε γνωστό στο διοικητικό συμβούλιο ανέρχεται στα 295,608 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό αυτό δεν αποκλείεται να καταβληθεί με μετρητά.

Η διαδικασία πώλησης του 25%, υπενθυμίζεται ότι προβλεπόταν σε τελευταία τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της, η ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έως το ποσό της αποτίμησης (του 25%) και θα καλυφθεί είτε με καταβολή μετρητών είτε με εισφορά σε είδος, είτε και με συνδυασμό των δύο. Η εισφορά σε είδος μπορεί να πραγματοποιηθεί με την εκχώρηση απαιτήσεων του ελληνικού δημοσίου, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν γεννημένες ή μελλοντικές φορολογικές απαιτήσεις έναντι της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ.

Κατάργηση της θέσης του εκπροσώπου της ΟΚΕ

Παράλληλα, ένταση επικράτησε στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ μετά την εισήγηση του προέδρου Μανώλη Παναγιωτάκη (φωτ.) να καταργηθεί η θέση του εκπροσώπου της ΟΚΕ στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

Γραπτή διαμαρτυρία απέστειλε ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Βερνίκος, ενώ εντόνως αντέδρασε ο εκπρόσωπος της ΟΚΕ Γιώργος Μπίτζας, συνδικαλιστής της δημόσιας επιχείρησης. Ο τελευταίος μάλιστα κάλεσε τον κ. Παναγιωτάκη να δηλώσει αν το πρόβλημα με την εκπροσώπηση της ΟΚΕ έχει να κάνει με τη δική του συμμετοχή, δηλαδή αν ο πρόεδρος της εταιρίας δεν συμφωνεί με την επιλογή του ίδιου του κ. Μπίτζα.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ το διέψευσε, επικαλούμενος για την πρόταση του την ανάγκη αλλαγής του τρόπου διοίκησης της εταιρίας. Αντίθετοι με την κατάργηση τάχθηκαν και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ. Πάντως το θέμα θα έλθει στη γενική συνέλευση των μετόχων.

Αντίδραση ΔΗ.ΣΥ.

Αντίδραση εκδηλώθηκε και από τον υπεύθυνο της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές, Γιάννη Μανιάτη, σχετικά με την κατάργηση του εκπροσώπου της Ο.Κ.Ε. από το Δ.Σ. της Δ.Ε.Η. Ο κ. Μανιάτης δήλωσε: «Με μια κατάφορα αυταρχική, αντικοινωνική και κατά παράβαση των νόμων απόφασή του, το Δ.Σ. της Δ.Ε.Η. αποφάσισε να εισηγηθεί την κατάργηση από το Δ.Σ. της εταιρείας της θέσης του εκπροσώπου της Ο.Κ.Ε. (Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή). Η απόφαση αυτή γίνεται προκλητικότερη στο βαθμό που αναφέρεται σε μια θέση που προβλέπεται με νόμο από το 2006 και αφορά στη συμμετοχή του πανευρωπαϊκά αναγνωρισμένου και θεσμοθετημένου ρόλου της Ο.Κ.Ε., τη συμμετοχή μάλιστα της οποίας προέβλεψε πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση και για άλλες εταιρείες ειδικού ενδιαφέροντος, π.χ. ΟΛΘ (ν.4387/2016). Καταγγέλλουμε τις συμπεριφορές κομματικής αριστεροακροδεξιάς ιδιοκτησίας που βιώνει σήμερα η Δ.Ε.Η. με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και καλούμε τους αρμόδιους να ακυρώσουν τη σχετική απόφαση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v