Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Frigoglass: Από την ΑΜΚ ξεκινά η εξυγίανση

Πρώτο βήμα της συμφωνίας εξυγίανσης η ΑΜΚ, στην οποία θα συμμετάσχουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι. Για εξόφληση τραπεζικού δανεισμού το ποσό που θα συγκεντρωθεί πέραν των 60 εκατ. που βάζει η Boval. Ακολουθεί η μετοχοποίηση χρέους. Πώς θα διενεργηθεί.

Frigoglass: Από την ΑΜΚ ξεκινά η εξυγίανση

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα αποτελέσει το πρώτο από τα βήματα της συμφωνίας αναδιάρθρωσης δανεισμού και κεφαλαιακής δομής της Frigoglass, με βάση τα όσα συμφώνησαν εταιρεία, πιστώτριες τράπεζες και Επιτροπή Ομολογιούχων.

Όπως προκύπτει από την έκθεση διοίκησης, που συνοδεύει τα αποτελέσματα χρήσης 2016, η Frigοglass θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου στην οποία «δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν και οι υφιστάμενοι μέτοχοι».

Στην ΑΜΚ θα συμμετάσχει σίγουρα ο μεγαλομέτοχος της Frigοglass, Boval, καθώς, μέσω της συμφωνίας εξυγίανσης, έχει δεσμευτεί να μετατρέψει σε κεφάλαιο τα 30 εκατ. ευρώ, που δάνεισε στην εταιρεία πριν από ένα χρόνο, καθώς και να βάλει άλλα 30 εκατ. ευρώ.

Οποιοδήποτε ποσό συγκεντρωθεί άνω των 60 εκατ. της Boval θα κατευθυνθεί, με βάση τους όρους της συμφωνίας, για εξόφληση τραπεζικών δανείων. Αν για παράδειγμα συγκεντρωθούν 70 εκατ. ευρώ, τα 10 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για αποπληρωμή τραπεζικού δανεισμού.

Το ποσό των δανείων που θα αποπληρωθεί, μέσω των κεφαλαίων που θα συγκεντρωθούν από την ΑΜΚ, θα καθορίσει και τοn βαθμό του «κουρέματος» που θα αποδεχθούν οι τράπεζες για τις απαιτήσεις τους.

Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου θα διενεργηθεί η μετοχοποίηση απαιτήσεων τραπεζών και ομολογιούχων. Το ύψος της μετοχοποίησης, όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, θα κριθεί από τον βαθμό της συμμετοχής τους στη νέα χρηματοδότηση.

Η συμφωνία προβλέπει ότι θα μπει στην εταιρεία «φρέσκο» χρήμα 70 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 30 εκατ. είναι το νέο χρήμα που βάζει η Boval μέσω της ΑΜΚ. Τα υπόλοιπα 40 εκατ. ευρώ θα αποτελούν νέο δανεισμό από τράπεζες και ομολογιούχους, μέσω έκδοσης ομολόγου πρώτης εξασφάλισης.

Οι τράπεζες και η επιτροπή Ομολογιούχων έχουν συμφωνήσει να συμμετάσχουν αναλογικά με το ποσοστό της πιστωτικής τους έκθεσης επί του ομίλου, κατά την ημερομηνία της ανακοίνωσης του Μαρτίου (ποσοστό περίπου 32% για τους Ομολογιούχους), στο ομολογιακό πρώτης εξασφάλισης καθώς και να προεγγραφούν για κάλυψη τυχόν αδιάθετων, σε περίπτωση που κάποιοι ομολογιούχοι επιλέξουν να μη συμμετάσχουν (underwriting).

Όποιος ομολογιούχος αρνηθεί να δανειοδοτήσει εκ νέου την εταιρεία, θα δει τις υφιστάμενες απαιτήσεις του να κεφαλαιοποιούνται κατά 50% και το υπόλοιπο 50% να γίνεται ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης, πενταετούς διάρκειας, με επιτόκιο που προκύπτει από το libor πλέον περιθωρίου 7%.

Στον αντίποδα, για όποιον δεχθεί να δανειοδοτήσει εκ νέου την εισηγμένη προβλέπονται τα εξής πλεονεκτήματα:

- Για το νέο δάνειο λαμβάνει ομολογίες πρώτης εξασφάλισης, που πληρώνονται πριν από οποιαδήποτε άλλη απαίτηση. Το δάνειο θα είναι πενταετούς διάρκειας με επιτόκιο libor πλέον περιθωρίου 4,25% και θα διέπεται από το αγγλικό δίκαιο.

- Μέρος των υφιστάμενων ομολογιών του μετατρέπονται σε ομολογίες πρώτης εξασφάλισης. Το ύψος των υφιστάμενων απαιτήσεων, που θα αποκτήσουν seniority, καθορίζεται από το πόσο «φρέσκο» χρήμα θα βάλει και ποια θα είναι η συμμετοχή των υπόλοιπων κατόχων ομολογιών. Ο γενικός κανόνας είναι ότι για κάθε 1 ευρώ νέο χρήμα, 2 ευρώ υφιστάμενων ομολογιών «ρολάρονται» με τους ίδιους όρους (ομόλογο πρώτης εξασφάλισης).

Το υπόλοιπο των απαιτήσεων όσων συμμετάσχουν στη χορήγηση νέου δανείου θα μετοχοποιηθεί κατά 50% ενώ για το άλλο 50% θα λάβουν ομολογίες μειωμένης εξασφάλισης.

Ο τραπεζικός δανεισμός, που θα μείνει μετά την τυχόν πρόωρη αποπληρωμή, θα ανταλλαγεί κατά 82,5% με ομολογίες μειωμένης εξασφάλισης και κατά 17,5% με μετοχές της Frigοglass.

Η αποπληρωμή ή κεφαλαιοποίηση των υφιστάμενων ομολογιών και του υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού θα ολοκληρωθεί μετά την περικοπή (discount) ποσού ύψους 45 εκατ. ευρώ, που θα κατανεμηθεί κατ’ αναλογία του συνολικού αρχικού δανεισμού προς αποπληρωμή ή κεφαλαιοποίηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v