Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποφασίζει για την Avis η Πειραιώς

Κατέθεσε προσφορά η κοινοπραξία του τουρκικού ομίλου Koc και της αμερικανικής Avis Group για την εξαγορά της Olympic/Avis. Η προσφορά θα εξεταστεί την επόμενη εβδομάδα. Στα επίπεδα των 300-350 εκατ. ευρώ το αποδεκτό τίμημα.

Αποφασίζει για την Avis η Πειραιώς

Στην τελική φάση εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις της Τράπεζας Πειραιώς για την πώληση του 94% της εταιρείας ενοικίασης αυτοκίνητων Olympic Εμπορικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις (Avis), μετά την κατάθεση, χθες, προσφοράς από την κοινοπραξία που συγκροτούν ο τουρκικός όμιλος Koc (ελέγχει το 60%) και η αμερικανική Avis Budget Group.

Η κοινοπραξία είχε λάβει αρχικά προθεσμία από την Τράπεζα Πειραιώς να προσέλθει με δεσμευτική πρόταση για την εξαγορά της εταιρείας μέχρι τις 21 Απριλίου. Στη συνέχεια, ωστόσο, της δόθηκε επιπλέον χρόνος δύο εβδομάδων, με τελική ημερομηνία κατάθεσης προσφοράς τη χθεσινή μέρα.

Σύμφωνα με πηγή που συνδέεται με τη διαδικασία πώλησης, η πρόταση της κοινοπραξίας θα εξεταστεί την επόμενη εβδομάδα κι εφόσον γίνει αποδεκτή η συμφωνία θα οριστικοποιηθεί και ο διαγωνισμός που βρίσκεται σε εξέλιξη θα διακοπεί.

Η αποδοχή της προσφοράς και η μεταβίβαση της εταιρείας στον τουρκικό όμιλο ο οποίος ελέγχει, ουσιαστικά, την κοινοπραξία συνδέεται απολύτως με το ύψος του τιμήματος όπως ανέφερε στο Euro2day.gr η ίδια πηγή.

Επενδυτικές και τραπεζικές πηγές τοποθετούν το ύψος του εύλογου τιμήματος που θα αποδεχόταν η Τράπεζα Πειραιώς στην περιοχή των 300-350 εκατ. ευρώ. Σε αυτά τα επίπεδα, εξηγούν, τοποθετείται η αποτίμηση της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου του δανεισμού της, ο οποίος φθάνει τα 245 εκατ. ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς είχε προκηρύξει διαγωνισμό για την πώληση της Olympic/Avis προσελκύοντας το ενδιαφέρον τουλάχιστον τεσσάρων ενδιαφερόμενων σχημάτων. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr (η Πειραιώς δεν έχει ανακοινώσει οτιδήποτε σχετικό) εκτός της κοινοπραξίας του τουρκικού ομίλου Doc με την αμερικανική Avis Budget Group προσφορές κατέθεσαν:

- Το επενδυτικό fund Oaktree σε συνεργασία με εταιρεία του ομίλου Θ. Βασιλάκη.

- Το επενδυτικό fund World View (που δημιούργησε ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου της πρώην Π&Κ) με την υποστήριξή της. 

-Η Goldman Sachs και ο όμιλος Συγγελίδη.

- Το επενδυτικό fund Lone Star, το οποίο είχε μετάσχει στον διαγωνισμό της Alpha Bank για την πώληση της Ιονικής Ξενοδοχειακής (ξενοδοχείο Hilton Αθήνας) και εξετάζει την είσοδό του, μεταξύ άλλων, σε επιλεγμένες επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού και των ιχθυοκαλλιεργειών.

Η Τράπεζα Πειραιώς υποχρεώθηκε, εκ των πραγμάτων, να ξεκινήσει αρχικά συζητήσεις με την τουρκο-αμερικανική κοινοπραξία καθώς η Avis Group είχε δικαίωμα (από τη σύμβαση με την Olympic για τη χρήση του σήματος Avis) κατάθεσης πρώτης προσφοράς σε περίπτωση πώλησης, ενώ διατηρεί και δικαίωμα συναίνεσης για άλλο ενδιαφερόμενο σχήμα, εφόσον απορριφθεί από την Πειραιώς η προσφορά της.

Εφόσον η προσφορά του σχήματος Koc/Avis δεν γίνει αποδεκτή από την Πειραιώς, ο διαγωνισμός που παραμένει σε ισχύ θα συνεχιστεί κανονικά, με τη δεύτερη φάση που αφορά στην κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από τους άλλους «μνηστήρες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v