Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Το «City Tower» της Σόφιας και το ορόσημο των 1.000 MW στις ΑΠΕ

Τα οφέλη από την επίτευξη του στόχου των 1.000 MW στην αιολική ενέργεια και η καλή πορεία του συγκροτήματος City Tower στη Σόφια. Τα νέα έργα που θα ενισχύσουν το ανεκτέλεστο.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Το «City Tower» της Σόφιας και το ορόσημο των 1.000 MW στις ΑΠΕ

Σημαντικές εξελίξεις τόσο στο μέτωπο των έργων, όσο και των ακινήτων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) αναμένονται μέχρι το τέλος του χρόνου στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Στον τομέα των ακινήτων, εντός του 2017 ολοκληρώνεται η κατασκευή του συγκροτήματος γραφείων και καταστημάτων “City Tower” στην Πλατεία Μακεδονίας της Σόφιας. Πρόκειται για συγκρότημα συνολικής επιφάνειας περί τις 55.000 τετραγωνικά μέτρα, η κατασκευή του οποίου είχε «παγώσει» κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ο όμιλος ξεκίνησε πέρυσι να κατασκευάζει το “City Tower” και σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη καταφέρει να υπογράψει συμφωνίες μισθώσεων για σημαντικό τμήμα του συγκροτήματος.

Στις ΑΠΕ, μέχρι το τέλος του έτους ο όμιλος θα αγγίξει τον στόχο για εγκατεστημένη ισχύ 1.000 MW (1 GW) καθώς από τα τέλη του πρώτου εξαμήνου θα αρχίσουν να παραδίνονται σταδιακά αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 250 MW σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Σύμφωνα με την πρόσφατη παρουσίαση προς τους αναλυτές, στο τέλος του 2017 ο όμιλος θα έχει σε λειτουργία αιολικά πάρκα περί τα 936 MW και υπό κατασκευή άλλα 44 MW. Όπως επισημαίνει η διοίκηση, «η κρίσιμη μάζα της εγκατεστημένης ισχύος περί τα 1.000 MW θα επιτρέψει στον όμιλο να αυξήσει τη διανομή κερδών προς τους μετόχους και παράλληλα να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα στην αναζήτηση νέων επενδυτικών ευκαιριών στον κλάδο». Σήμερα ο όμιλος λειτουργεί αιολικά πάρκα ισχύος 468 MW στην Ελλάδα, 102 MW στην Πολωνία, 30 MW στη Βουλγαρία και 138 MW στις ΗΠΑ.

Στον τομέα των θερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ελέγχει και το 50% της ΗΡΩΝ Ι καθώς και το 25% της ΗΡΩΝ ΙΙ ενώ ο όμιλος GDF - Suez κατέχει το 50% των συγκεκριμένων εταιρειών. Το 25% της ΗΡΩΝ ΙΙ είχε πωληθεί τον Ιούλιο του 2013 στην Qatar Petroleum International (QPI) έναντι 58 εκατ. δολαρίων. Το 2016, ο κύκλος εργασιών από τις ΑΠΕ αυξήθηκε στα 151,1 εκατ. ευρώ από 140,2 εκατ. ευρώ, ενώ των θερμικών μονάδων (με τον κλάδο λιανικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας) έφτασε τα 31,7 εκατ. ευρώ από 26,7 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση του ομίλου υποστήριξε την προηγούμενη εβδομάδα, κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, πως το ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων ανέρχεται σε 2,5 δισ. ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται τα νέα έργα που πρόκειται να ξεκινήσουν φέτος και το 2018.

Πρόκειται για το νότιο τμήμα του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος (Λαμία - Ξυνιάδα) που περιλαμβάνεται στη σύμβαση παραχώρησης, αλλά η κατασκευή είχε μετατεθεί χρονικά, με τον προϋπολογισμό του έργου κοντά στα 300 εκατ. ευρώ. Κοντά στα 500 εκατ. ευρώ είναι το κατασκευαστικό αντικείμενο στο νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου. Η προσφορά που έχει καταθέσει η κοινοπραξία της ΤΕΡΝΑ με την ινδική GMR βρίσκεται στο τελικό στάδιο της αξιολόγησης. Σημειώνεται πως το μεγαλύτερο έργο που κατασκευάζει σήμερα η ΤΕΡΝΑ είναι η μονάδα «Πτολεμαΐδα IV» της ΔΕΗ, με ανεκτέλεστο υπόλοιπο εργασιών περί το 1,2 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v