Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Βάζει στο παιχνίδι και τους επτά «μνηστήρες» για την Avis

Απορρίφθηκε η δεσμευτική προσφορά της αμερικανο-τουρκικής κοινοπραξίας Avis/Koc. Η Πειραιώς καλεί τους άλλους υποψήφιους να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές. Ανοιχτό παράθυρο στην κοινοπραξία να επανέλθει με νέα προσφορά.

Πειραιώς: Βάζει στο παιχνίδι και τους επτά «μνηστήρες» για την Avis

Συνεχίζεται ο διαγωνισμός της Τράπεζας Πειραιώς για την πώληση του 94% της εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων Olympic Εμπορικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις (Avis) καθώς δεν έγινε αποδεκτή η τελική δεσμευτική προσφορά που κατέθεσε η πλευρά της κοινοπραξίας που συγκροτούν η μητρική Avis Budget Group και ο τουρκικός όμιλος Koc.

Όπως επιβεβαίωσε στο Euro2day.gr πηγή της Tράπεζας Πειραιώς, ο εν εξελίξει διαγωνισμός εισέρχεται άμεσα στη δεύτερη φάση του με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών εκ μέρους των υπόλοιπων υποψηφίων, οι οποίοι είχαν υποβάλει μη δεσμευτικές προσφορές στην πρώτη φάση, κάτι που περιλαμβανόταν στον σχεδιασμό από την πρώτη στιγμή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο αριθμός των υποψηφίων φθάνει τους 6-7, «κάποιοι από τους οποίους είχαν καταθέσει, στην πρώτη φάση, μη δεσμευτικές προσφορές υψηλότερες από την τελική δεσμευτική προσφορά της αμερικανο-τουρκικής κοινοπραξίας». Όπως διευκρίνισε, πάντως, η ίδια πηγή, «σε κάθε περίπτωση η κοινοπραξία Avis/Koc θα μπορεί, εφόσον το επιθυμεί, να επανέλθει με νέα προσφορά».

Επενδυτικές πηγές του Λονδίνου και της Ν. Υόρκης οι οποίες παρακολουθούν στενά τον διαγωνισμό για την πώληση της Olympic/Avis συγκλίνουν στις εκτιμήσεις τους τόσο για τον αριθμό των μνηστήρων όσο και για το εύρος των προσφορών που έχουν κατατεθεί.

Μιλώντας στο Euro2day.gr, μάλιστα, ερμήνευαν τον αριθμό «πέντε έως επτά» υποψηφίων που φέρεται να αναφέρει η πλευρά της Πειραιώς ως πιθανή ένδειξη ότι το ενδιαφέρον 1-2 εξ αυτών είχε ατονήσει το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταφέρουν οι ίδιες πηγές, οι μη δεσμευτικές προσφορές που έχει στα χέρια της η διοίκηση της Πειραιώς κινούνται στο εύρος 305-330 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό, εξηγούν, συνυπολογίζονται οι δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας, οι οποίες ανέρχονται σε 240 εκατ. ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα εξηγούν, τα κεφάλαια (equity) που φέρονται να πρόσφεραν οι ενδιαφερόμενοι στην Πειραιώς στη φάση των μη δεσμευτικών προσφορών κινούνταν στο εύρος των 65-90 εκατ. ευρώ.

Κατά τις ίδιες πηγές, στην πρώτη φάση η κοινοπραξία Avis/Koc εμφανιζόταν να έχει καταθέσει την υψηλότερη προσφορά. Έτσι, η αρχική προσφορά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, της Avis/Koc φέρεται να ήταν της τάξης των 330 εκατ. ευρώ (90 εκατ. ευρώ equity).

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, η αμερικανο-τουρκική κοινοπραξία φέρεται να κατέθεσε τελική προσφορά ύψους 310 εκατ. ευρώ. Χαμηλότερη, δηλαδή, από τη μη δεσμευτική. Οι ίδιες επενδυτικές πηγές σημείωναν πως εφόσον «χαμήλωσε» τον πήχη η Avis/Koc, τότε τα κεφάλαια που θα κατευθύνονταν στην Πειραιώς μειώνονταν στα επίπεδα των 70 εκατ. ευρώ.

Αυτό, λένε, θα μπορούσε να αποτελεί λόγο απόρριψης της προσφοράς της αμερικανοτουρκικής κοινοπραξίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v