Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΖΑ: Κερδίζει μερίδια η ελληνική μπίρα

Με ρυθμούς αύξησης πωλήσεων κατά 35% «τρέχει» η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης, τη στιγμή που ο μέσος όρος της αγοράς υποχωρεί στο α’ τρίμηνο του 2017. Τα νέα προϊόντα και το άνοιγμα στο εξωτερικό.

ΕΖΑ: Κερδίζει μερίδια η ελληνική μπίρα

Την αλλαγή συσχετισμών στην αγορά μπίρας, η οποία επί δεκαετίες καθοριζόταν από το imperium των πολυεθνικών και από την ισχύ των ξένων σημάτων, πιστοποιεί η διείσδυση της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης, η οποία ως η μόνη μεγάλη αμιγώς ελληνική εταιρία ζύθου κατακτά διαρκώς μερίδια αγοράς.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΖΑ Θ. Συριανός ανάφερε χθες, στο πλαίσιο εκδήλωσης της εταιρίας, πως η εταιρία κατέχει μερίδιο αγοράς 8%, με στόχο μέσα στο 2017 να το διευρύνει στο 10%, ενώ εκτίμησε ότι σύντομα τα ελληνικά σήματα μπίρας -συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων που παράγονται από τις δύο μεγάλες πολυεθνικές- θα αποκτήσουν προβάδισμα έναντι των ξένων σημάτων.

Σήμερα, σύμφωνα με τον ίδιο, η αγορά μοιράζεται 50%-50%, ωστόσο η προοπτική της ελληνικής ζυθοποιίας είναι σημαντική.

Σε ό,τι αφορά στην ΕΖΑ, οι πωλήσεις της τρέχουν με ρυθμούς αύξησης της τάξης του 35% το 2017, με το σήμα Pils Hellas να κατακτά την 4η θέση μεριδίων στην αγορά του σούπερ μάρκετ. Εκτίμησε δε ότι το 2017 η ΕΖΑ θα παρουσιάσει πωλήσεις ύψους 40 εκατ. ευρώ από 18 εκατ. ευρώ το 2016.

Η εξέλιξη αυτή καταγράφεται σε μια περίοδο έντονης υποχώρησης των πωλήσεων του κλάδου, η οποία κατά τον κ. Συριανό υπολογίζεται σε 16% στο α’ τρίμηνο του 2017 στη «ζεστή» αγορά, δηλαδή στο οργανωμένο λιανεμπόριο.

Υπενθυμίζεται ότι το 2016 η ΕΖΑ πέτυχε ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 50%, καθώς η παραγωγή αυξήθηκε κατά 50% και ανήλθε στις 300.000 εκατόλιτρα -σπάζοντας με αυτό τον τρόπο τον χαρακτηρισμό μικροζυθοποιία, μιας και το όριο αυτής της κατηγορίας είναι 200.000 εκατόλιτρα το έτος.

Σε ό,τι αφορά στις εξαγωγές, ο κ. Συριανός επισήμανε ότι η ΕΖΑ ανοίγεται και σε ξένες αγορές, με ατού την κυκλοφορία των νέων, καινοτόμων προϊόντων όπως μπίρα χωρίς αλκοόλ, αναψυκτικά ειδικά για κάποιες αγορές κ.ο.κ. Ήδη έχει δημιουργηθεί ειδικό προϊόν από βύνη με 0% αλκοόλ, το οποίο απευθύνεται στους Άραβες όλου του κόσμου και παράλληλα προετοιμάζεται ακόμη ένα, με παρόμοια φιλοσοφία.

«Έχουμε φτιάξει ειδική ομάδα για τις εξαγωγές. Τα περιθώρια είναι τεράστια, αν πετύχεις, μπορεί να αλλάξεις επίπεδο» τονίζει ο κ. Συριανός, θυμίζοντας ότι η πόλη του Καΐρου έχει 25 εκατ. κατοίκους, οπότε ένα ελάχιστο μερίδιο σ’ αυτή την αγορά μπορεί να είναι εκατ. πωλήσεις. Πλέον, όπως σημειώνει ο κ. Συριανός, στόχος της εταιρείας είναι η διεθνής επέκταση μέσω εξαγωγών. Ήδη η ΕΖΑ εξάγει σε χώρες όπως Ισραήλ, Αλβανία, Μάλτα, Κύπρο και Αυστραλία.

Η ΕΖΑ Πρότυπος Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης δημιουργήθηκε το 1988 ως θυγατρική γερμανικού ομίλου παραγωγής μπίρας (Lowenbrau) και ένα χρόνο αργότερα απέκτησε το εργοστάσιο στην Αταλάντη.

Παράλληλα η εταιρεία ανασυγκροτήθηκε και μετονομάστηκε σε Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης. Το 1998, η οικογένεια Συριανού εξαγοράζει τις μετοχές που ανήκαν στη γερμανική θυγατρική εταιρεία υπό μορφή management buy out, ενώ το 2013 γίνεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με το fund DAMMA Holdings (συμφερόντων Δ. Δασκαλόπουλου) να μπαίνει στην εταιρεία ως στρατηγικός επενδυτής. Το 66,1% περίπου της εταιρείας ελέγχει ο κ. Αθανάσιος Συριανός και το υπόλοιπο 33,9% η DAMMA Holdings.

Η εταιρεία διαθέτει σύγχρονο ιδιόκτητο εργοστάσιο στο κέντρο της Ελλάδας, στην Αταλάντη Φθιώτιδας, με δυνατότητα παραγωγής που ξεπερνά τα 7.500.000 λίτρα ανά έτος. Ναυαρχίδα των προϊόντων που παράγει η EZA είναι η PILS HELLAS από το 1996, ενώ πρόσφατα λάνσαρε στην αγορά την EZA ζ fine lager. Eπίσης παράγει τη BLUE island, τη ζ εζα, την GULDEN DRAAK, και τις OdysseyRed και OdysseyWhite. Επιπλέον, η εταιρεία εισάγει και διανέμει διεθνώς αναγνωρισμένα σήματα, όπως Krombacher, Arcobrau και Gulden Draak.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v