Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Energean: Ψάχνει ναυπηγεία για πλωτή μονάδα παραγωγής στο Ισραήλ

Στα 500 εκατ. δολ. η επένδυση για την ναυπήγηση FPSO στις θαλάσσιες παραχωρήσεις φυσικού αερίου στο Karish και Tanin.. Τον Ιούλιο ο διαγωνισμός, ενώ τον Ιούνιο το σχέδιο ανάπτυξης των κοιτασμάτων. Και νέα "οικόπεδα" στο Ισραήλ μελετά η EnergeanOil & Gas.

Energean: Ψάχνει ναυπηγεία για πλωτή μονάδα παραγωγής στο Ισραήλ

Εντείνει τη δραστηριότητά της στην περιοχή του Ισραήλ η Energean Oil & Gas, όπου ως γνωστόν έχει αναλάβει την εκμετάλλευση των μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις θαλάσσιες παραχωρήσεις Karish και Tanin.

Έτσι, η ελληνική εταιρία μέσω της θυγατρικής της Energean Israel ετοιμάζεται να κάνει το επόμενο βήμα για την παραγωγή των ποσοτήτων. Πιο συγκεκριμένα, θα δημοσιοποιήσει πρόσκληση που θα απευθύνεται σε ναυπηγεία για την κατασκευή της πλωτής μονάδας παραγωγής και εκφόρτωσης - FPSO. Το έργο εκτιμάται ότι θα κοστίσει περί τα 500 εκατ. δολάρια, και έχει σχεδιαστεί από την ειδική σε τέτοια έργα εταιρία, την TechnipFMC.

Η πρόσκληση αναμένεται να βγει στον αέρα... στον Ιούλιο και προσφορές θα μπορούν να υποβάλλουν όλα τα ναυπηγεία τόσο από Ευρώπη μέχρι την Κίνα και τη Νότια Κορέα. Η Energean Israel επιδιώκει να τελειώσει με την επιλογή προσφοράς έως το τέλος του 2017 μια και το 2020 θα πρέπει η FPSO να είναι σε θέση να λειτουργεί και να στέλνει με αγωγούς το αερίου σε πελάτες στο Ισραήλ.

Η FPSO με σενάριο ζήτησης φυσικού αερίου της τάξης των 3 δισ. κυβικών μέτρων είναι δυνατόν να διαχειρίζεται 200 με 300 εκατ. κυβικά πόδια ημερησίως.

Η ανάπτυξη της πλωτής μονάδας απομακρύνει τελείως την ανάγκη εγκατάστασης υποδομής αερίου στην ακτή του βόρειου Ισραήλ, την οποία οι κάτοικοι της περιοχής αντέδρασαν, Το αέριο από την FPSO θα αποσταλεί μέσω αγωγού μήκους 90 χιλιομέτρων στη χερσόνησο Dor.

Η Energean Israel προετοιμάζεται επίσης αυτήν την περίοδο για την υποβολής του σχεδίου ανάπτυξης των δύο περιοχών, προκειμένου να το υποβάλλει στις αρμόδιες αρχές εντός του Ιουνίου.  

Νέα οικόπεδα

Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με πληροφορίες, η Energean Oil & Gas εξετάζει τι ενδεχόμενο να συμμετάσχει και σε άλλον γύρο παραχωρήσεων στο Ισραήλ.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για 24 θαλάσσια "οικόπεδα" εκ των οποίων ορισμένα γειτνιάζουν με τις παραχωρήσεις Karish και Tanin. H Energean μελετά όλα τα δεδομένα (σεισμικά) κι ενώ ο σχετικός διαγωνισμός λήγει τον Ιούλιο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v