Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Τα σχέδια για μονάδες ΔΕΗ αλλά και για ΔΕΣΦΑ-ΔΕΠΑ

Επιφυλακτικά τα ΕΛ.ΠΕ ως προς τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Αναμονή για την αποτίμηση της συμμετοχής τους στο ΔΕΣΦΑ και τι ζητά για τη ΔΕΠΑ.

ΕΛΠΕ: Τα σχέδια για μονάδες ΔΕΗ αλλά και για ΔΕΣΦΑ-ΔΕΠΑ

Στάση αναμονής για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, τηρεί ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων, ενώ από κοντά παρακολουθεί τις εξελίξεις και στις υπόλοιπες συμμετοχές του, τον ΔΕΣΦΑ και τη ΔΕΠΑ.

Στη διάρκεια εκδήλωσης των ΕΛ.ΠΕ για την παρουσίαση των νέων καυσίμων της BP, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γρηγόρης Στεργιούλης ρωτήθηκε για το αν η εταιρία θα συμμετάσχει στη διαδικασία πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Ο κ. Στεργιούλης, σημείωσε πως «η εταιρία αναμένει να δει το πλαίσιο αυτού του διαγωνισμού, δηλαδή ποιες μονάδες θα πουληθούν, τι διάρκεια ζωής έχουν, ποιες επενδύσεις και σε τι ύψος χρειάζονται».

«Επιπλέον», συνέχισε, «αυτά θα πρέπει να συνδυαστούν και με τις εξελίξεις που επιφέρουν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ, αλλά και η νέα αγορά – στόχος (target model) της Ε.Ε.»

Σημειώνεται ότι τα ΕΛ.ΠΕ δραστηριοποιούνται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της Elpedison. Η Edison, λένε οι πληροφορίες, έχει εκφράσει πρόσφατα στην ηγεσία του υπουργείου ΠΕΝ, τη θέση της, δηλαδή πως δεν είναι ελκυστικό το «πακέτο» αν δεν περιλαμβάνονται και υδροηλεκτρικοί σταθμοί.

Πέραν αυτών, όμως, τα ΕΛ.ΠΕ παρακολουθούν στενά και τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της ΔΕΣΦΑ. Ως γνωστόν το μερίδιο τους στην εταιρία (35%) πωλείται μαζί με το 31% του ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με την εταιρία ναι μεν η γενική συνέλευση έχει λάβει απόφαση για την πώληση του μεριδίου της, αλλά αναμένει να δει και την αποτίμηση.

Ο όμιλος δεν προτίθεται να παραχωρήσει το ποσοστό του 35% στη ΔΕΠΑ. Ωστόσο, η διοίκηση, που έχει επενδύσει κεφάλαια στη Δημόσια Εταιρία Παροχής Αερίου, εκτιμά ότι χρειάζεται να καταστεί πιο ευέλικτη, εκμεταλλευόμενη ευκαιρίες για εξαγωγές αλλά και για εισαγωγές από spot φορτία κλπ. Σύμφωνα με τα ΕΛ.ΠΕ ένα από τα ζητήματα που πρέπει να επιλύσει η ΔΕΠΑ είναι κι αυτό της ρήτρας (take or pay) στις υπάρχουσες συμβάσεις προμήθειας, προκειμένου να περιοριστεί το σχετικό κόστος.

Νέα καύσιμα BP

Τα ΕΛ.ΠΕ ανακοίνωσαν επίσης την επέκταση της συνεργασίας τους με την πολυεθνική BP, ως προς τη διαχείριση των σημάτων της, τα οποία βρίσκονται υπό τη σκέπη της θυγατρικής «Ελληνικά Καύσιμα».

Η χρονική διάρκεια είναι πέντε συν πέντε χρόνια και επιπλέον λανσάρονται νέα καύσιμα της BP με την τεχνολογία Active. Όλα τα καύσιμα BP με τεχνολογία ACTIVE βοηθούν στην απομάκρυνση των καταλοίπων που μπορεί να αφήσουν στον κινητήρα τα κοινά καύσιμα και προστατεύουν από τη δημιουργία νέων, βοηθώντας τον κινητήρα να λειτουργεί πιο ομαλά και αποτελεσματικά

Τέλος τα ΕΛ.ΠΕ προγραμματίζουν σειρά επενδύσεων στο σήμα της BP με σκοπό την περαιτέρω αύξηση των μεριδίων στη λιανική και την αλλαγή της εταιρικής εικόνας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v