Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: ΔΕΣΦΑ και περαιτέρω μείωση δανεισμού οι φετινοί στόχοι

Προσλήφθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ ο σύμβουλος για την αποκρατικοποίηση του 66% του Διαχειριστή. Νωρίτερα από το τέλος του 2017 η μείωση κατά 100 εκατ. ευρώ το δανεισμού. Η συνταγή... των ισχυρών αποτελεσμάτων.

ΕΛΠΕ: ΔΕΣΦΑ και περαιτέρω μείωση δανεισμού οι φετινοί στόχοι

Με τα μάτια στραμμένα στην πώληση του ΔΕΣΦΑ αλλά και στη μείωση του δανεισμού κατά 100 εκατ. ευρώ ίσως και νωρίτερα από το τέλος του χρόνου, βρίσκονται πλέον τα ΕΛ.ΠΕ, μετά τις νέες θεαματικές οικονομικές επιδόσεις που πέτυχαν το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Ταυτόχρονα, ολοκληρώνουν την εκπόνηση του πενταετούς επιχειρησιακού σχεδίου που προβλέπει επενδύσεις 1 δισ. ευρώ και συνεχίζουν εφαρμόζοντας την ίδια συνταγή... των διαφοροποιημένων πηγών προμήθειας αργού πετρελαίου με ταυτόχρονη διείσδυση σε περισσότερες αγορές των Βαλκανίων.

Ειδικότερα, και όπως έκανε γνωστό η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ στη διάρκεια της ενημέρωσης των επενδυτών μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε στην πρόσληψη συμβούλου για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ κι εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η αποκρατικοποίηση. Ο όμιλος επιδιώκει να αντλήσει όσο το δυνατό περισσότερα από την αξία της συμμετοχής του στην εταιρία που αποκρατικοποιείται.

Ένας από τους βασικούς στόχους που έχουν θέσει τα διυλιστήρια είναι επίσης και η περαιτέρω μείωση του δανεισμού του. Μάλιστα στην τηλεδιάσκεψη με τους επενδυτές, η διοίκηση έκανε λόγο για μείωσή του κατά 100 εκατ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου. Πηγές του Euro2day.gr, αναφέρουν πως αυτό μπορεί να συμβεί και νωρίτερα από τον Δεκέμβριο, χωρίς όμως να αποκαλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Η ηγεσία του ομίλου είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη για το συγκεκριμένο θέμα ορμώμενη και από την τελευταία επιτυχημένη ομολογιακή έκδοση. Σε συνδυασμό με τις υψηλές ταμειακές ροές που ανέβηκαν στα 211 εκατ. ευρώ από 143 εκατ. ευρώ η εταιρία έχει τη μεγαλύτερη ευχέρεια στη διαχείριση των δανειακών υποχρεώσεων και του κεφαλαίου κίνησης. Άλλωστε ο καθαρός δανεισμός έπεσε το πρώτο τρίμηνο στα περίπου 1,8 δισ. ευρώ από 2,5 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.

Το μυστικό των ισχυρών αποτελεσμάτων

Τα ΕΛ.ΠΕ, όπως περιέγραψαν και τα διοικητικά στελέχη κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των επενδυτών, πέτυχαν τις επιδόσεις αυτές χάρη στην αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάστηκαν.

Αναμφίβολα ευνοϊκή είναι και η περίοδος της ανόδου των διεθνών τιμών του αργού σε συνδυασμό με την ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ.  Το πρώτο τρίμηνο ήταν στα 55 δολάρια το βαρέλι έναντι 35 πέρυσι το πρώτο τρίμηνο του 2016. Αύξηση σημείωσαν και τα περιθώρια μαζούτ αλλά και μεσαίων κλασμάτων.

Ωστόσο, τα ΕΛ.ΠΕ δούλεψαν πολύ στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας αργού κι άλλων προϊόντων.

Με τον τρόπο αυτό πετυχαίνουν διασπορά κινδύνου και χαμηλές τιμές ώστε να ανταγωνιστούν εγχώριους παίκτες αλλά και ανταγωνιστές εκτός συνόρων. Είναι χαρακτηριστικό πως το πρώτο τρίμηνο του έτους προμηθεύτηκαν από Ρωσία (Ουραλικό), Αίγυπτο, Σ. Αραβία, Ιράκ, Ιράν, Λιβυή και άλλες πηγές. Έτσι κατάφεραν και ανέβασαν κατά 18% τις εξαγωγές τους στα 2,2 εκατ. τόνους σε χώρες κυρίως της Μεσογείου και των Βαλκανίων. Μάλιστα οι εξαγωγές αποτελούν το 55% των συνολικών πωλήσεών τους.

Ο όμιλος, όμως, ανέβασε και κατά 13% τις πωλήσεις στην εσωτερική αγορά διαμορφώνοντας τους στα 1,3 εκατ. τόνους. Η αύξηση κατά 11% της ζήτησης του πετρελαίου θέρμανσης το πρώτο τρίμηνο λόγω του χιονιά ώθησε ψηλά τις πωλήσεις στην εγχώρια αγορά. Κατά 16% επίσης αυξήθηκαν και οι πωλήσεις αεροπορικών και ναυτιλιακών καυσίμων.

Η αυξημένη επίσης ζήτηση φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή λόγω της μείωσης του λιγνίτη συνέδραμε στα πολύ ισχυρά αποτελέσματα του ομίλου. Έτσι η συνεισφορά της ΔΕΠΑ, στην οποία συμμετέχει ο όμιλος των ΕΛ.ΠΕ μετοχικά στα ενοποιημένα καθαρά κέρδη ήταν στα 27 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα και τα EBITDA των ΕΛ.ΠΕ ήταν στα 15 εκατ. ευρώ, λόγω όπως προαναφέρθηκε της μεγαλύτερης συμμετοχής των μονάδων φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v