Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβερνητικό «φρένο» στο project Μελίτη από ΔΕΗ-CMEC

Στην άκρη βάζει η κυβέρνηση τη συμφωνία της ΔΕΗ με την κινεζική CMEC για το «project Μελίτη». Ο Στέργιος Πιτσιόρλας υπογράμμισε ότι οι επενδύσεις λιγνιτικών μονάδων μπορούν να γίνουν μόνο με διαγωνισμούς.

Κυβερνητικό «φρένο» στο project Μελίτη από ΔΕΗ-CMEC

Στον... πάγο βάζει η κυβέρνηση το «project Μελίτη» της ΔΕΗ με την κινεζική CMEC, που προβλέπει την κοινοπραξία των δύο επιχειρήσεων μαζί με ελληνικές τεχνικές εταιρίες για την κατασκευή της δεύτερης λιγνιτικής μονάδας παραγωγής ρεύματος στη Φλώρινα.

Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα, στο πλαίσιο ενημέρωσης Τύπου για τα αποτελέσματα του πρωθυπουργικού ταξιδιού στην Κίνα.

Ο κ. Πιτσιόρλας ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το γεγονός πως η κυβερνητική αντιπροσωπεία δεν συναντήθηκε με την κινεζική CMEC, αν και υπήρχαν επαφές με άλλες εταιρίες και αν αυτό καθορίζει και την τύχη του «project Μελίτη» σε συνδυασμό και με την επιφυλακτική στάση της Ε.Ε. απέναντι σε Κινέζους επενδυτές.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι «οι αναβαθμίσεις λιγνιτικών μονάδων αλλά και οι επενδύσεις σε αυτές θα γίνουν με ανοικτές διαγωνιστικές διαδικασίες. Δεν μπορεί κάποιος να πάει απευθείας σε αναβαθμίσεις μονάδων», συμπλήρωσε υπαινισσόμενος ουσιαστικά και την πρόβλεψη που υπάρχει στο μνημόνιο και δεν επιτρέπει στη ΔΕΗ να συμμετάσχει, ακόμη κι αν είναι σε κοινοπραξία σε τέτοια έργα.

Σημειώνεται ότι πριν από περίπου ενάμιση μήνα και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης από την Πτολεμαΐδα είχε εμμέσως βάλει στην άκρη... το «project Μελίτη», αναγγέλλοντας την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για το λιγνιτωρυχείο της Βεύης, το οποίο είχε κατακυρωθεί πριν από περίπου τρία χρόνια στην εταιρία ΑΚΤΩΡ. Το επενδυτικό σχέδιο στη Μελίτη, χωρίς το τμήμα του ορυχείου της Βεύης που είχε βγει στον διαγωνισμό, δεν μπορεί να περπατήσει...

Εξάλλου, ο κ. Πιτσιόρλας, ερωτηθείς και για τη στάση των Βρυξελλών απέναντι στη συμμετοχή κινεζικών εταιριών σε έργα δικτύων, θύμισε επίσης πως «όλα τα έργα, από τη Β. Αφρική μέχρι την Ευρώπη, γίνονται από κοινού. Υπάρχει μία ευρωπαϊκή στρατηγική που προβλέπει ανοικτές διαδικασίες».

Ο ίδιος πάντως έσπευσε να υπογραμμίσει τη θετική απόφαση της Ευρ. Επιτροπής Ανταγωνισμού για την είσοδο της State Grid στον ΑΔΜΗΕ.

Επανερχόμενος στο θέμα των λιγνιτικών μονάδων και προσθέτοντας το κινεζικό ενδιαφέρον και για έργα ΑΠΕ και δικτύων, ο υφυπουργός τόνισε ακόμη ότι «πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τη στρατηγική μας. Την ακριβή διαδικασία θα τη βρούμε, αλλά θα πρέπει να είναι ανοικτή». Πρόσθεσε δε πως «είναι ανάγκη η Ελλάδα να αναγάγει σε κοινή ευρωπαϊκή υπόθεση τις επενδύσεις από την Κίνα».

Ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, αναφερόμενος στο τριετές πλάνο που συνυπέγραψαν οι δύο χώρες για τις επενδύσεις, έφερε και ως παράδειγμα το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας. Υπενθύμισε ότι πρόκειται για έργο κοινού ενδιαφέροντος και μπορεί να ενθαρρυνθούν εταιρίες για την από κοινού υλοποίηση αλλά και χρηματοδότηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v