Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citi: Πώς ο ΟΤΕ θα κυριαρχήσει στα δίκτυα νέας γενιάς

Μέχρι και το 70% των περιοχών της χώρας θα ελέγχει ο ΟΤΕ όταν ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς με βάση την τεχνολογία vectoring επισημαίνουν οι αναλυτές του διεθνούς οίκου. Πως μπορούν να τον αντιμετωπίσουν οι ανταγωνιστές.

Citi: Πώς ο ΟΤΕ θα κυριαρχήσει στα δίκτυα νέας γενιάς

Ο ΟΤΕ θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος από την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς στην Ελλάδα με βάση την τεχνολογία supervectoring, που επιτρέπει ταχύτητες μέχρι και 300 Mbps πάνω στο υφιστάμενο δίκτυο χαλκού, σύμφωνα με διθυραμβική έκθεση της Citigroup για τον οργανισμό.

Οι αναλυτές της Citi μελέτησαν το ρυθμιστικό πλαίσιο για την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς και προβλέπουν πως για το 70% της χώρας OΤΕ είναι αυτός που θα παρέχει υπηρεσίες με βάση το supervectoring είτε κατευθείαν στους καταναλωτές, είτε στους άλλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους σε τιμές χονδρικής. Επισημαίνουν πως «κανένας άλλος πάροχος στην Ευρώπη δεν βρίσκεται σε τόσο ισχυρή θέση όσον αφορά την ανάπτυξη των Δικτύων Νέας Γενιάς» όσο ο  OΤΕ.

Τα τελικά στοιχεία για τις περιοχές που θα βρεθούν στο στόχαστρο των ανταγωνιστών του ΟΤΕ (Vodafone, Wind αλλά και Forthnet) θα τα γνωρίζουμε μέχρι τις 2 Ιουνίου όταν και θα ενημερωθούν από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) στην οποία εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους. Είχε προηγηθεί ο OΤΕ ο οποίος μέχρι τα τέλη του 2016 είχε αναβαθμίσει περίπου 6.000 καμπίνες σε VDSL (με μια αναβάθμιση λογισμικού υποστηρίζουν και την τεχνολογία vectoring ή supervectoring) και ζήτησε την αναβάθμιση άλλων 6.000 περίπου. Ο οργανισμός προωθεί την αναβάθμιση περίπου 11.800 καμπινών σε 168 δήμους της χώρας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Citi, οι ανταγωνιστές του θα επικεντρωθούν σε περίπου 5.000 – 8.000 καμπίνες. Συνεπώς θα μείνουν και άλλες περίπου 5.000 καμπίνες που θα μπορεί να αναβαθμίσει ο  OΤΕ στο δεύτερο γύρο της διαδικασίας παραχώρησης περιοχών. Οι αναλυτές θεωρούν πως από τις περίπου 35.000 καμπίνες που λειτουργούν στην Ελλάδα θα αναβαθμιστούν οι 25.000 με τον OΤΕ να ελέγχει τις περίπου 17.000 – 20.000. Με βάση το ρυθμιστικό πλαίσιο ο  OΤΕ πρέπει να έχει καλύψει το 80% των καμπινών σε μια περιοχή που ζήτησε εντός δωδεκαμήνου. Οι ανταγωνιστές του μπορούν να καλύψουν το 50% των καμπινών στις περιοχές που θα ζητήσουν σε χρονικό διάστημα 28,5 μηνών.

Το κόστος για την εγκατάσταση του δικτύου οπτικών ινών μέχρι την καμπίνα υπολογίζεται από τους αναλυτές της Citi σε περίπου 15.000 ευρώ ανά καμπίνα ενώ η αναβάθμιση από VDSL σε vectoring σε περίπου 1.000 ανά καμπίνα. «Το κύριο πλεονέκτημα του  OΤΕ από τη ρύθμιση είναι πως έτσι αποφεύγεται η ανάπτυξη οποιασδήποτε ανταγωνιστικής υποδομής» επισημαίνεται στην έκθεση, «κάτι που καθιστά την Ελλάδα μοναδική».

Στον OΤΕ υποστηρίζουν, πάντως, πως αν οι ανταγωνιστές του θέλουν να αναπτύξουν δική τους υποδομή μπορούν να επενδύσουν σε δίκτυα οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home - FttH) ώστε να μην εξαρτώνται από την υποδομή του οργανισμού. Η διοίκηση της Vodafone Ελλάδος έχει ήδη ανακοινώσει πως σε αρκετές περιοχές στις οποίες θα επενδύσει σχεδιάζει να αναπτύξει υποδομή FttH.

Στην Citi επισημαίνουν πως αν οι ανταγωνιστές στηριχθούν στην υποδομή του OΤΕ που θα καλύπτει το 70% των περιοχών της χώρας θα κληθούν να πληρώνουν για έχουν πρόσβαση στις γραμμές VDSL / Vectoring. Σήμερα η τιμή χονδρικής του OΤΕ, για ένα πάροχο που θέλει να πωλήσει σύνδεση VDSL σε πελάτες του, ανέρχεται σε 12,8 ευρώ το μήνα, με τους αναλυτές να προβλέπουν πως θα μειωθεί σταδιακά. Πάντως, ακόμα και στις περιοχές που θα ελέγχονται από τους ανταγωνιστές του OΤΕ, ο οργανισμός θα λαμβάνει 5 ευρώ το μήνα ανά γραμμή. Ο OΤΕ, από την πλευρά του, θα πληρώνει τους ανταγωνιστές το κόστος χονδρικής για κάθε γραμμή Vectoring που θα συνδέει στις περιοχές τους.

Οι αναλυτές του διεθνούς οίκου θεωρούν πως αν οι ανταγωνιστές του OΤΕ θέλουν να επωφεληθούν από υψηλότερα περιθώρια κέρδους θα επενδύσουν σε δίκτυα οπτικών ινών μέχρι το σπίτι, εξέλιξη που μπορεί να πλήξει τον OΤΕ. Ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνος για τον οργανισμό θεωρείται «η πολιτική και ρυθμιστική πίεση» που ασκείται ανά την Ευρώπη στα πρώην μονοπώλια ώστε να επενδύσουν σε δίκτυα οπτικών ινών μέχρι το σπίτι.

Στην περίπτωση της Ελλάδας κάτι τέτοιο θεωρείται «απίθανο» από τους αναλυτές της Citi, οι οποίοι βλέπουν πως οι μεγαλύτερες πιέσεις θα ασκηθούν σε Deutsche Telekom, Telecom Italia, British Telecom και άλλους ισχυρούς ομίλους που στήριξαν την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς σε τεχνολογίες τύπου vectoring (δηλαδή μέχρι την καμπίνα).

Κατά τη Citi στην περίπτωση της Ελλάδας, η στροφή στο FttH θα γίνει παράλληλα με την ανάπτυξη των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) στην κινητή τηλεφωνία, όταν η αγορά τηλεπικοινωνιών αρχίσει να αναπτύσσεται μαζί με την οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v