Επιμένει η ΔΕΗ στο «project Μελίτη» με τη CMEC

Εταιρική συνεργασία η οποία δεν εμπίπτει στους νόμους που αφορούν σε συμβάσεις έργων και προμηθειών το project Μελίτη, σύμφωνα με τον Μ. Παναγιωτάκη. Πώς περιπλέκει τη διαδικασία η συμφωνία με τους δανειστές.

Επιμένει η ΔΕΗ στο «project Μελίτη» με τη CMEC

Επιμένει η ΔΕΗ στην υλοποιήση του σχεδίου για την κατασκευή λιγνιτικής μονάδας από κοινού με τη CMEC, στη σκιά των χθεσινών δηλώσεων του Στ. Πιτσιόρλα ότι οι επενδύσεις λιγνιτικών μονάδων μπορούν να γίνουν μόνο με διαγωνισμούς. Στις δηλώσεις του επικεφαλής ωστόσο περιγράφονται και τα σοβαρά προβλήματα που θα πρέπει να ξεπεραστούν, μετά και τη συμφωνία με τους δανειστές. 

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΔEH Μ. Παναγιωτάκης σημειώνει:

1. Ως γνωστόν, το Project Μελίτη αφορά στη σύσταση κοινής Ανώνυμης Εταιρείας της ΔEH με την κινεζική εταιρεία CMEC, η οποία θα κατασκευάσει τη 2η μονάδα, Μελίτη IIμ ισχύος 450 MW με δικούς της πόρους, και τους ιδιοκτήτες των ορυχείων της περιοχής. Πρόκειται για εταιρική συνεργασία η οποία δεν εμπίπτει στους νόμους και τις οδηγίες που αφορούν σε συμβάσεις έργων και προμηθειών, για τις οποίες πράγματι απαιτείται διαγωνιστική διαδικασία.

2. Είναι γεγονός ότι με την πρόσφατη συμφωνία, η οποία προβλέπει την πώληση περίπου του 40% του λιγνιτικού παραγωγικού δυναμικού της ΔEH με συγκεκριμένη διαδικασία (market test, διαγωνισμός κ.λπ.) διαμορφώνεται νέο πλαίσιο. Ωστόσο ποιες μονάδες ή ορυχεία θα διατεθούν και με ποια ακριβώς διαδικασία, δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Συνακόλουθα δεν έχει ακόμη υπάρξει καμία απόφαση σχετικά με τη διάθεση του υπάρχοντος Σταθμού με τη μονάδα Μελίτη Ι, την άδεια για την κατασκευή της Μελίτης ΙΙ και τα ορυχεία της Φλώρινας, ιδιοκτησίας ΔEH. Εάν ληφθεί σχετική απόφαση, τότε όντως οι όροι για τη συνεργασία της ΔEH με τη CMEC στο συγκεκριμένο έργο διαφοροποιούνται και πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές, σε συνάρτηση και με τις περαιτέρω συζητήσεις με την Commission και τις τελικές διευθετήσεις. Σχετικά ενημερώσαμε αναλυτικά τη CMEC, στην πρόσφατη συνάντησή μας στο Πεκίνο.

Το κύριο πάντως για το υπόψη έργο είναι η βιωσιμότητά του, πράγμα για το οποίο έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες μελέτες και έχουν παρασχεθεί στη CMEC όλα τα σχετικά στοιχεία, με αντικειμενικά αισιόδοξη προοπτική.

3. Σε κάθε περίπτωση, επεξεργαζόμαστε προτάσεις και λύσεις ώστε να μην υπάρξει κανένα αδιέξοδο, αντίθετα να ξεπεραστεί κάθε εμπόδιο για την υλοποίηση αυτού του έργου, τόσο σημαντικού για την οικονομία της χώρας, την ανάπτυξη της ακριτικής Φλώρινας αλλά και τη ΔEH. Στην κατεύθυνση αυτή εκφράζεται η πεποίθηση ότι θα διευθετηθούν και τα όποια ζητήματα αφορούν στο ορυχείο της Βεύης, συστατικό στοιχείο του Project Μελίτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus