Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ψήνεται» ντιλ ΕΛΠΕ - ExxonMobil

Κοντά σε συμφωνία οι δύο εταιρίες, για έρευνες υδρογονανθράκων σε παραχωρήσεις των ΕΛ.ΠΕ. και ίσως και σε άλλες πετρελαιοπιθανές περιοχές της χώρας. Αν κλείσει το ντιλ, θα πρόκειται για τον τρίτο μεγάλο όμιλο που δρα στην Ελλάδα.

«Ψήνεται» ντιλ ΕΛΠΕ - ExxonMobil

Συζητήσεις για τη σύναψη συμφωνίας πραγματοποιούν η ExxonMobil με τα Ελληνικά Πετρέλαια. Αντικείμενο των διαπραγματεύσεων είναι η κοινή δραστηριοποίησή τους στις έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του Euro2day.gr, το πρωί έγινε συνάντηση στα κεντρικά γραφεία των ΕΛ.ΠΕ μεταξύ της διοίκησης της εταιρίας και στελεχών του πολυεθνικού κολοσσού, συζητώντας και διερευνώντας τις δυνατότητες σύστασης κοινοπραξίας. Οι συζητήσεις συνεχίζονται σε συνθήκες απόλυτης εμπιστευτικότητας με συναρμόδια υπουργεία. 

Αργότερα πάντως έγινε γνωστό ότι υπήρξε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης (με συμμετοχή και της Total) Γιάννη Δραγασάκη με τον τελευταίο να τονίζει τις ισχυρές επενδυτικές προοπτικές της Ελλάδας. Ο κ. Δραγασάκης επισήμανε, επίσης, ότι η Κυβέρνηση εξετάζει με συστηματικό τρόπο τις δυνατότητες αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της χώρας, πάντα με όρους περιβαλλοντικής προστασίας, διαφάνειας και μεγιστοποίησης του οφέλους για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Πηγές θέλουν η συνεργασία να αφορά στη συμμετοχή της ExxonMobil ως operator στην κοινοπραξία που θα αναλάβει την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, τόσο σε παραχωρήσεις που έχει πάρει κατόπιν διαγωνισμών η εταιρία των Ελληνικών Πετρελαίων, όσο και στις πιθανότητες πρόκλησης νέων διαγωνισμών για πετρελαιοπιθανές περιοχές της χώρας.

Σημειώνεται ότι αν ευοδωθούν οι συζητήσεις, η ExxonMobil θα είναι ο επόμενος μεγάλος πετρελαϊκός όμιλος που έρχεται στην Ελλάδα μετά τη γαλλική Total (operator στην κοινοπραξία με ΕΛ.ΠΕ και Edison για το θαλάσσιο οικόπεδο 2, δυτικά της Κέρκυρας), αλλά και μετά την ισπανική Repsol, η οποία είναι operator στο κοινοπρακτικό σχήμα με την Energean Oil & Gas για τις έρευνες στα χερσαία οικόπεδα των «Ιωαννίνων» και της «Αιτωλοακαρνανίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v