Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ: Η επικοινωνία από την αρχαιότητα έως σήμερα

Για τις συλλογές, τα σπάνια εκθέματα και τις εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ, μίλησε σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ, η κα Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου ΟΤΕ, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ: Η επικοινωνία από την αρχαιότητα έως σήμερα

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών αποτελεί μία σημαντική επένδυση του Ομίλου ΟΤΕ, με στόχο να συμβάλλει στο ερευνητικό έργο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, δίνοντας πρόσβαση στα αρχεία και τις συλλογές του, δήλωνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η κα Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου ΟΤE.

Η κα Τζιμέα τονίζει επίσης πως υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τις συλλογές του μουσείου καθώς κάθε χρόνο, δέχεται πάνω από 14.000 επισκέπτες.

Το κείμενο της συνέντευξης στο Αθηναϊκό Πρακτορείο για το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ομίλου ΟΤE συμπλήρωσε 27 χρόνια συνεχούς παρουσίας. Ποια είναι η σημασία και η προσφορά του;

Απ.: Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤE είναι εταιρικό μουσείο και κατατάσσεται στα μουσεία τεχνολογίας, ως μοναδικό στην Ελλάδα. Διαχειρίζεται υπεύθυνα την εταιρική του κληρονομιά και είναι μέλος του International Committee of Museums (ICOM, Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων), καθώς και άλλων διεθνών φορέων και Επιτροπών.

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών αποτελεί μία σημαντική επένδυση του Ομίλου ΟΤE, με στόχο:

• Να παρουσιάζει με σύγχρονο και διαδραστικό τρόπο την ιστορία των τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας, από την αρχαιότητα έως σήμερα και την τεχνολογική εξέλιξη της χώρας μας. Να συμβάλλει στο ερευνητικό έργο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, δίνοντας πρόσβαση στα αρχεία και τις συλλογές του.
• Να προσφέρει μουσειοπαιδαγωγικές δράσεις για τα παιδιά, τους μαθητές και τις οικογένειες, ενισχύοντας τη δημιουργικότητα, την εκμάθηση και τη σχέση των νέων με τα μουσεία.

Στο πέρασμα του χρόνου, έχουν εμπλουτιστεί οι συλλογές του;

Απ.: Στην πολύχρονη παρουσία του, από το 1990 έως σήμερα, το Μουσείο έχει πολλές φορές ενισχύσει τη συλλογή του, με διάφορους τρόπους. Με την αγορά αρχείων και αντικειμένων που σχετίζονται με τις θεματικές των συλλογών μας, αλλά και μέσα από δωρεές φίλων και επισκεπτών μας. Επίσης, πολύ συχνά συμβαίνει να ανακαλύψουμε, σε συνεργασία με τις κατά τόπους υπηρεσίες του Ομίλου, αντικείμενα με μεγάλη ιστορική αξία, τα οποία φέρνουμε εδώ στο Μουσείο για φιλοξενία. Για παράδειγμα, από τα Εργαστήρια της Καλλιθέας –κομβική υπηρεσία του ΟΤE για τη συντήρηση και επισκευή τηλεφώνων- μας μετέφεραν σπάνιες τηλεφωνικές συσκευές. Έτσι σήμερα διαθέτουμε μια εντελώς «διάφανη» αυτόματη επιτραπέζια συσκευή της ΙΤΤ, μοντέλο WE 500, του 1971, ελληνικής κατασκευής, που μπορεί να βλέπει κανείς το εσωτερικό της.»

Σήμερα οι συλλογές του Μουσείου αριθμούν πάνω από 23.000, αρχεία και αντικείμενα, όλα ψηφιοποιημένα. Μάλιστα, το Μουσείο του ΟΤE, είναι ένα από τα λίγα στην Ελλάδα, που έχουν καταγράψει, τεκμηριώσει και ψηφιοποιήσει το σύνολο των συλλογών του.

Τι έχει την ευκαιρία να δει ο επισκέπτης στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ομίλου ΟΤE;

Απ.: Οι επισκέπτες του Μουσείου έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την πορεία των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως. Να κατανοήσουν πώς και πόσο έχει αλλάξει ο τρόπος που επικοινωνούμε λόγω της τεχνολογίας – όχι όμως και η ανάγκη για επικοινωνία.

Η έκθεση του Μουσείου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ιστορικές περιόδους: την «προηλεκτρική», που περιλαμβάνει τις τηλεπικοινωνιακές επινοήσεις από την ελληνική αρχαιότητα μέχρι το Βυζάντιο, και τη «μεταηλεκτρική» περίοδο, με τηλεπικοινωνιακές εφευρέσεις από την ανακάλυψη του ηλεκτρισμού μέχρι και σχετικά πρόσφατα. Η έκθεση καλύπτει διαφορετικές θεματικές ενότητες, όπως τηλεγραφία, τηλεφωνία, ναυτιλιακές και δορυφορικές επικοινωνίες, κινητή τηλεφωνία.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συλλογή από αυθεντικές-συλλεκτικές τηλεφωνικές συσκευές, από το 1880 μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ’70, σπάνια τηλεγραφήματα, καθώς και χιλιάδες τηλεφωτογραφίες, με σημαντικά γεγονότα της πολιτικής, καλλιτεχνικής και αθλητικής ζωής της χώρας. Για παράδειγμα η συλλογή τηλεγραφημάτων περιλαμβάνει τηλεγραφήματα του 1859 (αρχή της τηλεγραφίας στην Ελλάδα), σημαντική ενότητα από τη Μικρασιατική καταστροφή, επιστολικά Δελτάρια από τον πόλεμο του ’40, αλλά και ευχετήρια τηλεγραφήματα πολιτικών προσώπων της μεταπολεμικής Ελλάδας. Από τη συλλογή τηλεφωτογραφιών, θα ξεχωρίσω την αυθεντική φωτογραφία από την απονομή του πρώτου νόμπελ λογοτεχνίας στη χώρα μας, στο Γιώργο Σεφέρη.

Μεταξύ άλλων μπορεί θαυμάσει κανείς χειροκίνητα τηλέφωνα από τα τέλη του 19ου αιώνα, αναλογικά τηλεφωνικά κέντρα, οπτικές ίνες, συστήματα ασύρματης επικοινωνίας, συσκευές τηλεφωτογραφίας, telex καθώς και ένα από τα πρώτα ελληνικά τηλεοπτικά στούντιο.

Ποιες είναι οι δράσεις που προγραμματίζονται ενόψει της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων;

Απ.: Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών συμμετέχει κάθε χρόνο στον εορτασμό της Διεθνούς Μέρας Μουσείων διοργανώνοντας διάφορες δράσεις ανάλογα με τη θεματική. Φέτος μέσα από ένα πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα αφηγηθούμε άγνωστες «ιστορίες επικοινωνίας», όπως πώς βγήκε η φράση «πάρτε το μηδέν» ή ποιος έκανε πρόταση γάμου μέσω τηλεφώνου σε διάσημη ελληνίδα.

Όλη τη διάρκεια του έτους το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών πραγματοποιεί πρόγραμμα δωρεάν εκπαιδευτικών δράσεων: ξεναγήσεις, εικαστικά και τεχνολογικά εργαστήρια, θεατρικές παραστάσεις. Περισσότερες πληροφορίες για όλες τις δράσεις του μουσείου στο: www.otegroupmuseum.gr.

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό, εκτιμάτε ότι το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από το κοινό είναι έντονο; / Πώς εκτιμάτε το ενδιαφέρον του κοινού; Υπάρχει προσέλευση;

Απ.: Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τις συλλογές του μουσείου. Κάθε χρόνο, δεχόμαστε πάνω από 14.000 επισκέπτες. Όλοι φεύγουν με πολύ θετικά σχόλια για τις συλλογές και τη συνολική εμπειρία τους από το Μουσείο.

Ποιο είναι το προφίλ των επισκεπτών του Μουσείου και σε ποιο κοινό στοχεύετε;

Απ.: Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤE είναι «ανοιχτό» στο κοινό. Δέχεται επισκέπτες όλων των ηλικιών και δημογραφικών προφίλ. Από μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, τους καθηγητές τους, μέχρι οικογένειες από όλη την Ελλάδα, αλλά και μεμονωμένους επισκέπτες. Πρόσφατα, για παράδειγμα, μας επισκέφτηκε η ομάδα σπουδαστών του εργαστηρίου δημοσιογραφίας του ΑΝΤ1. Ήρθαν να δουν από κοντά το στούντιο τηλεόρασης που φιλοξενούμε, από όπου βγήκαν στον αέρα οι πρώτες τηλεοπτικές εκπομπές στην Ελλάδα, το 1967.

Τι δυνατότητες προσφέρονται στους ενδιαφερόμενους οι οποίοι θα επιλέξουν μέσα από την ιστοσελίδα του να ξεναγηθούν στο Μουσείο διαδικτυακά;

Απ.: Το site του μουσείου, www.otegroupmuseum.gr, έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τα πρότυπα ιστοσελίδων πολιτιστικών μονάδων, έτσι ώστε και ο online επισκέπτης να μπορεί εύκολα να ενημερώνεται για τις δράσεις του μουσείου, αλλά και να περιηγείται στις συλλογές του ψηφιακά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v