Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σινο-αμερικανική εκεχειρία για Εθνική Ασφαλιστική

Απετράπη η απειλή απόσυρσης ενδιαφέροντος μετά τις διαβεβαιώσεις ότι ο διαγωνισμός προχωρά με καθαρά οικονομικά κριτήρια. Κατάθεση βελτιωτικών προσφορών εντός ημερών. Η διπλωματική άσκηση επιρροής και η δυσπιστία.

Σινο-αμερικανική εκεχειρία για Εθνική Ασφαλιστική

Με την κατάθεση βελτιωτικών προσφορών θα συνεχισθεί ο διαγωνισμός για την πώληση του 75% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα, με το κλίμα, πάντως, δυσπιστίας να τον συνοδεύει, μετά τη δημόσια σινο-αμερικανική κόντρα άσκησης επιρροής.

Όπως είναι γνωστό, δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση της μεγαλύτερης εγχώριας ασφαλιστικής εταιρείας υπέβαλαν τέσσερις ενδιαφερόμενοι επενδυτές: τρεις κινεζικοί όμιλοι (Fosun, Wintime και Gongbao) και μια κοινοπραξία με ελληνο-αμερικάνους επενδυτές (J Calamos- Exin Partners).

Με αφορμή ότι οι προσφορές δεν ήταν συγκρίσιμες και υπήρχαν αρκετές αιρέσεις, η αξιολόγησή τους καθυστέρησε, δίνοντας την ευκαιρία να ξεσπάσει, πόλεμος προώθησης συμφερόντων, μεταξύ κινεζικής και ελληνοαμερικανικής πλευράς.

Το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα και οι - διαρροές για- υποσχέσεις της κινεζικής πλευράς σε επίπεδο επενδύσεων, τουρισμού, αλλά και υποβοήθησης της επανόδου της Ελλάδας στις αγορές εκλήφθηκαν ως προσπάθεια πολιτικού επηρεασμού, που μεταξύ άλλων αφορούσε και στην κατάληξη του διαγωνισμού για την Εθνική Ασφαλιστική.

Αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει παρέμβαση από πλευράς κυβέρνησης των ΗΠΑ με επιστολή του υπουργού Εμπορίου Γ. Ρος προς τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Το πιο ανησυχητικό, όμως, ήταν ότι στο παρασκήνιο διατυπώθηκε από ενδιαφερόμενους αγοραστές, η απειλή απόσυρσης του ενδιαφέροντος. Κίνηση που με δεδομένη την καχυποψία, που δημιουργήθηκε γύρω από τα κριτήρια επιλογής, θα είχε σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στον ίδιο το διαγωνισμό, αλλά και ευρύτερα στην προσέλκυση επενδύσεων.

Οι παραπάνω δυσμενείς εξελίξεις ανατράπηκαν μετά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν, σε όλα τα επίπεδα, για τη συνέχιση του διαγωνισμού με καθαρά οικονομικά κριτήρια. Η Εθνική θα επιλέξει την καλύτερη προσφορά, με βάση τα οικονομικά ανταλλάγματα αλλά το επιχειρησιακό σχέδιο περαιτέρω ανάπτυξης της Εθνικής Ασφαλιστικής καθώς προτίθεται να παραμείνει μέτοχος μειοψηφίας με 25%.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Εθνική έχει, ήδη, ενημερώσει τους επενδυτές ότι η διαδικασία θα προχωρήσει με την κατάθεση βελτιωτικών προσφορών από τους δύο επικρατέστερους υποψηφίους (Calamos-Exip Partners και Fosun).

Οι προσφορές θα υποβληθούν εντός των επόμενων ημερών, ώστε μέχρι το τέλος του μήνα να ανακηρυχθεί ο προτιμητέος επενδυτής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v