Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Θα πιαστούν οι στόχοι του 2017

Τις προϋποθέσεις για εισροές καταθέσεων ανέλυσαν τα στελέχη της τράπεζας. «Θα πιάσουμε τους στόχους για τα κόκκινα δάνεια, με όπλο και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς». Τι είπαν για εξωδικαστικό, Pillarstone και προνομιούχες.

Eurobank: Θα πιαστούν οι στόχοι του 2017

Ιδιαίτερα συγκρατημένοι στις εκτιμήσεις τους για το μέγεθος επιστροφής καταθέσεων μέχρι το τέλος του 2017 εμφανίσθηκαν τα στελέχη της Eurobank κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

«Το δεύτερο εξάμηνο αναμένουμε εισροές καταθέσεων, κυρίως το τελευταίο τρίμηνο του έτους», τόνισαν και πρόσθεσαν: «Ωστόσο, για να επιστρέψουν οι καταθέσεις πρέπει να υπάρξουν οι εξής προϋποθέσεις: Η επίτευξη ολοκληρωμένης συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, εξειδίκευση των μακροπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ένταξη των ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και χαλάρωση των capital controls». Εάν δεν υπάρξουν αυτές οι προϋποθέσεις τότε «δεν θα δούμε μία πλήρη θετική αναστροφή της πορείας της οικονομίας και των τραπεζών».

Χαρακτήρισαν την συμφωνία με τους θεσμούς ως το πρώτο θετικό βήμα για την πορεία της οικονομίας.

Αισιόδοξοι για τους στόχους

Εξέφρασαν, παρά τις δύσκολες συνθήκες των τελευταίων μηνών εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκάλεσε η παρατεταμένη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, την αισιοδοξία τους ότι θα επιτευχθεί ο στόχος μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων για το 2017.

Είπαν, ωστόσο, πως δεν αποκλείεται να αλλάξει το μείγμα των δράσεων, με ένταση στις διαγραφές δανείων αλλά και στις πωλήσεις. Ενισχυτικά, στο έργο μείωσης των επισφαλειών θα συμβάλλουν, όπως υπογράμμισαν, οι πλειστηριασμοί. «Έχουμε πλέον το όπλο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι οποίοι θα εφαρμοστούν πλήρως τον Σεπτέμβριο», ανέφεραν. Για τις διαγραφές τόνισαν ότι αφορούν δάνεια σε καθυστέρηση 360 ημερών και άνω.

Προνομιούχες

Για τα σχέδια αποπληρωμής των προνομιούχων μετοχών ανέφεραν ότι «δεν υπάρχει δεσμευτική ημερομηνία καθώς μπορούν να διατηρηθούν και μετά την 1 Ιανουαρίου 2018.

Παρόλα αυτά, στόχος της τράπεζας είναι η αποπληρωμή τους και εξελίξεις όπως η κερδοφορία του 2017 και η βελτίωση των συνθηκών θα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση κατόπιν βέβαια της σχετικής συνεννόησης με τον SSM.

Εξωδικαστικός

«Η ρύθμιση των οφειλών που κινούνται στην ζώνη από 20.000 έως 50.000 ευρώ στο πλαίσιο του εξωδικαστικού θα γίνεται αυτόματα», τόνισαν και αποκάλυψαν ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε επαφή με την κυβέρνηση με κοινό στόχο την επίσπευση της διαδικασίας, η οποία θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, και με στόχο να γίνουν κάποιες αλλαγές.

Pillarstone

Η εταιρεία πήρε την άδεια και «είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε δυναμικά την διαδικασία μεταφοράς υπερχρεωμένων επιχειρήσεων», ανέφεραν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v