Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ετοιμo για όλα» δηλώνει το Πλαίσιο

Τι απάντησε η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας στις ερωτήσεις των μετόχων, στο πλαίσιο της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης. Το μέρισμα και η δυνατότητα αγοράς ιδίων μετοχών.

«Ετοιμo για όλα» δηλώνει το Πλαίσιο

«Δεν είναι δουλειά μας να προβλέπουμε το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, αλλά είμαστε εξαιρετικά ανθεκτικοί στο σενάριο της πτωτικής αγοράς και πλήρως προετοιμασμένοι για να εκμεταλλευθούμε μια ενδεχόμενη ανάκαμψη. Οι επενδύσεις που υλοποιούμε εδώ και χρόνια, για να προετοιμαστούμε στο επόμενο βήμα της λιανικής και της τεχνολογίας, εκεί αποσκοπούν».

Αυτό δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κώστας Γεράρδος, στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης, αναφερόμενος και στον οξύ ανταγωνισμό που επικρατεί στην αγορά:

«Έχουμε απέναντί μας ισχυρότατους ομίλους με εκτόπισμα και με ευχέρεια να χάσουν πολλά χρήματα προκειμένου να επικρατήσουν. Τους σεβόμαστε, τους παρακολουθούμε, αλλά δεν αγχωνόμαστε, γιατί χρόνια τώρα έχουμε συνηθίσει να λειτουργούμε σε περιβάλλον άγριου ανταγωνισμού. Σας θυμίζω ότι το 2005 υπήρχαν δώδεκα ικανοί ανταγωνιστές και σήμερα έχουν απομείνει τρεις. Μάλιστα, πέρυσι αυξήσαμε τις πωλήσεις μας και διευρύναμε τα μερίδια αγοράς μας» (π.χ. +4,7% στα desktops, +0,5% στα tablets, +1,3% στα κινητά τηλέφωνα, +1,2% στις φωτογραφικές μηχανές, +2,5% στο gaming και +3,1% στις τηλεοράσεις).

Πέραν αυτού, η διοίκηση της Πλαίσιο ερμήνευσε την υποχώρηση των περιθωρίων κέρδους και του τελικού αποτελέσματος κατά την τελευταία διετία:

«Το 2014 η εταιρεία είχε σημειώσει ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας, βασιζόμενη στα δικά της brand names. Αλλάξαμε ωστόσο στρατηγική στη συνέχεια, προκειμένου να κερδίσουμε όχι βραχυπρόθεσμα αλλά σε μακροπρόθεσμη βάση. Δικός μας στόχος είναι να είμαστε η πρώτη επιλογή του πελάτη και όχι η αύξηση της κερδοφορίας για ένα ή δύο χρόνια. Άλλος λόγος για τη συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους μας είναι και η δραστική υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου».

Επίσης, η διοίκηση της εισηγμένης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μετόχων, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

• Το μεγάλο ποσό των διαθεσίμων το έχουμε όχι μόνο ως ασφάλεια αλλά και για την εκμετάλλευση πιθανής επενδυτικής ευκαιρίας. Βέβαια, τα περί πιθανών ευκαιριών τα ακούτε από εμάς εδώ και χρόνια, ωστόσο αν κάποια από αυτές προκύψει, τότε εμείς θα έχουμε τη δυνατότητα να την εκμεταλλευθούμε.

• Μελετούμε το ενδεχόμενο έκδοσης ομολογιακού δανείου που θα απευθύνεται στο ευρύ επενδυτικό κοινό, αλλά όχι για τώρα. Ίσως για το μέλλον.

• Θα μπορούσαμε να δεχτούμε τη συμμετοχή στρατηγικού εταίρου στο μετοχικό μας σχήμα. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε συμφωνία που εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο πλευρών.

Η χθεσινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων αποφάσισε μεταξύ άλλων:

Τη διανομή μερίσματος 0,05 ευρώ ανά μετοχή (αποκοπή 30/5, καταβολή 6/6).

• Τη δυνατότητα αγοράς ιδίων μετοχών (έως και το 10% των μετοχών σε εύρος τιμών μεταξύ 3 και 6 ευρώ).

Οι προϋπάρχουσες 4.335 ίδιες μετοχές ακυρώθηκαν.

Τέλος, σε ένα μικρό απολογισμό της 17χρονης πορείας της μετοχής στο Χρηματιστήριο της Αθήνας προχώρησε ο πρόεδρος της Πλαίσιο κ. Γιώργος Γεράρδος, σημειώνοντας πως «το 1999 υπήρχαν 312 εισηγμένες εταιρείες στο ΧΑ, που το 2008 μειώθηκαν στις 280 και το 2016 έφτασαν στις 220. Το Πλαίσιο παραμένει σ’ αυτές και όχι μόνο. Από τις 220 εταιρείες που παραμένουν, μόνο οι 32 εμφάνισαν κερδοφορία καθ’ όλη την περίοδο 2008-2016 (το Πλαίσιο στη 18η θέση) και επίσης το Πλαίσιο συγκαταλέγεται στις λίγες που διανέμει κάθε χρόνο μετρητά στους μετόχους του».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v