Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καραβίας: Το μέλλον είναι στη χρηματοδότηση δυναμικών εταιρειών

«Από εδώ και πέρα η δυναμική θα είναι θετική» τονίζει ο CEO της τράπεζας. Καταλύτης επενδύσεων οι ιδιωτικοποιήσεις. Θα έχουμε ουσιαστική ανάπτυξη φέτος. Η Ελλάδα έπραξε ότι της αναλογούσε.

Καραβίας: Το μέλλον είναι στη χρηματοδότηση δυναμικών εταιρειών

Μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης εγκαινιάζεται μια φάση σταδιακής ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών και από "εδώ και πέρα η δυναμική θα είναι θετική", τόνισε στην ομιλία του στο Go Grete Forum ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίωνας Καραβίας.

Προϋπόθεση, βέβαια, αποτελεί η επιτάχυνση των προγραμματισμένων ιδιωτικοποιήσεων, οι οποίες "θα δράσουν ως καταλύτης για ευρύτερες επενδύσεις στην χώρα", ανέφερε και εκτίμησε ότι φέτος για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια ύφεσης "θα έχουμε ουσιαστική ανάπτυξη, χαμηλότερη από τις αρχικές προσδοκίες, αλλά έστω και τώρα θα δούμε ανάπτυξη". Δεν παρέλειψε μάλιστα να υπογραμμίσει ότι "η Ελλάδα έπραξε όσα της αναλογούσαν".

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας "το μέλλον της χώρας αλλά και της Eurobank είναι η χρηματοδότηση των δυναμικών επιχειρήσεων".

Αναλυτικότερα, όπως σημείωσε ο Φ. Καραβίας «η φετινή διοργάνωση έρχεται σε μια ιδιαίτερη συγκυρία. Ολοκληρώνεται ο κύκλος της δεύτερης αξιολόγησης, που υπήρξε μακρύς και επίπονος. Υπάρχουν, βέβαια, κάποια εμπόδια της τελευταίας στιγμής, αλλά όλοι έχουν επίσημα και δημόσια αναγνωρίσει πως η Ελλάδα έπραξε όσα της αναλογούσαν και δεν αμφιβάλλουμε πως η θετική κατάληξη έχει δρομολογηθεί και θα ολοκληρωθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα».

«Η συμφωνία δεν είναι μόνον τα μέτρα που τη συνοδεύουν. Είναι επίσης οι προοπτικές που ανοίγει – προοπτικές σταθεροποίησης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, άρσης των αβεβαιοτήτων, ώστε να εγκαινιαστεί μια φάση σταδιακής ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών, ενίσχυσης της εγχώριας και ξένης επενδυτικής δραστηριότητας και εισόδου της χώρας στον ανοδικό κύκλο, τον κύκλο της μακροπρόθεσμα βιώσιμης ανάπτυξης».

Παρά το δύσκολο πρώτο τρίμηνο, η αγορά με την άνοδο του χρηματιστηρίου και την μείωση των αποδόσεων των ομολόγων προεξοφλεί τις θετικές προσδοκίες. Πιστεύω πως, από εδώ και πέρα, η δυναμική θα είναι θετική, με προϋπόθεση, μεταξύ των άλλων, την επιτάχυνση των προγραμματισμένων ιδιωτικοποιήσεων, οι οποίες κατά τη γνώμη μας θα δράσουν ως καταλύτης για ευρύτερες επενδύσεις στη χώρα αλλά και την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Και, σε κάθε περίπτωση, η φετινή χρονιά θα είναι η πρώτη εδώ και μια οκταετία ύφεσης ή στασιμότητας κατά την οποία θα έχουμε ουσιαστική ανάπτυξη – χαμηλότερη από εκείνην που προσδοκούσαμε, και θα μπορούσαμε να έχουμε πετύχει, αλλά πάντως έστω και τώρα θα δούμε ανάπτυξη».

O διευθύνων σύμβουλος στάθηκε και στο πρόγραμμα «Go In Crete». «Ο λόγος είναι ότι είμαστε πεπεισμένοι πως η Κρήτη έχει όλες τις δυνατότητες και τις προδιαγραφές για να πρωταγωνιστήσει, ανάμεσα στις ελληνικές περιφέρειες, στη φάση της ανάπτυξης. Η ιδιαιτερότητα της Κρήτης είναι ότι διαθέτει μια αυτάρκη και ολοκληρωμένη οικονομική ζωή και την αντίστοιχη επιχειρηματική κοινότητα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v