Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Μειώθηκαν για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο τα NPEs

Πάνω από το στόχο του SSM κατά 700 εκατ. ευρώ η συνολική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας από το τέλος του 2015. Στο 75,2% ο δείκτης κάλυψης των NPLs από προβλέψεις.

ΕΤΕ: Μειώθηκαν για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο τα NPEs

Παρά την αυξημένη αβεβαιότητα κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του έτους, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) μειώθηκαν για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο κατά 0,2 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση.

Η συνολική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ανέρχεται σε 3,0 δισ. ευρώ από το τέλος του 2015, υπερβαίνοντας το στόχο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) κατά 0,7 δισ. ευρώ. Με το “μαξιλάρι” των 700 εκατ. ευρώ, οι φετινοί στόχοι μείωσης των NPEs μπορούν να επιτευχθούν και μόνο με διαγραφές, τόνισε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.

Ο στόχος για το 2017 είναι τα NPEs να μειωθούν στα 18,1 δισ. ευρώ από το 18,5 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του πρώτου τριμήνου. Για το 2019, ο στόχος μείωσης τοποθετείται στα 13,1 δισ. ευρώ.

Στον αντίποδα, σε επίπεδο Ομίλου, ο ρυθμός δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθε σε 139 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας κυρίως τις νέες επισφάλειες στα εγχώρια στεγαστικά δάνεια, οι περισσότερες εκ των οποίων, όμως, έχουν ήδη κατηγοριοποιηθεί ως μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας τόνισε ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλεία στον τομέα της αναδιάρθρωσης των δανείων, ειδικά στο κομμάτι του retail.

Ο δείκτης NPES στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 45,1% και το ποσοστό κάλυψης από τις προβλέψεις ανήλθε σε 56,6%, ενώ ο δείκτης NPLs ανήλθε σε 33,9% και το ποσοστό κάλυψης από προβλέψεις στο 75,2%, στα υψηλότερα επίπεδα του κλάδου στην Ελλάδα.

Η υλοποίηση των κεφαλαιακών ενεργειών σε συνδυασμό με επιπλέον πρωτοβουλίες καθιστά εφικτό το στόχο της Τράπεζας για την πλήρη απεξάρτηση από τον μηχανισμό ELA στους επόμενους 12-15 μήνες, από τα 5,7 δισ. ευρώ που είναι τον τρέχοντα μήνα.

Η επικείμενη ολοκλήρωση των αποεπενδύσεων από τις βουλγαρικές θυγατρικές, UBB & Interlease, καθώς και από τη S.A.B.A., αναμένεται να μειώσει την εξάρτηση της ΕΤΕ από το μηχανισμό ELA κατά περίπου 0,8 δισ. ευρώ. Η χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα διαμορφώθηκε σε 10,2 δισ. ευρώ κατά το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2017 από 12,3 δισ. το τέλος του τέταρτου τριμήνου 2016.

Οι δαπάνες προσωπικού περιορίστηκαν κατά 6,4% σε τριμηνιαία βάση, ενσωματώνοντας το όφελος από το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου (VRS) το οποίο ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2016 και αφορούσε περίπου το 10% του προσωπικού στην Ελλάδα.

Τέλος, ο δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (CET1) ανήλθε σε 16,0% και σε 15,8% με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v