Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Θα επιτευχθεί ο φετινός στόχος για τα κόκκινα

Η τράπεζα εμφάνισε οριακή αύξηση των νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (70 εκατ. ευρώ) στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, πήρε όμως διαγραφές 700 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το απόθεμα να μειωθεί κατά 640 εκατ. ευρώ.

Πειραιώς: Θα επιτευχθεί ο φετινός στόχος για τα κόκκινα

Βέβαιη ότι θα επιτευχθεί ο στόχος μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, τη φετινή χρονιά, εμφανίστηκε η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, μετά και τις επιδόσεις του πρώτου τριμήνου.

Η τράπεζα εμφάνισε οριακή αύξηση των νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (70 εκατ. ευρώ) στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, πήρε όμως διαγραφές 700 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το απόθεμα να μειωθεί κατά 640 εκατ. ευρώ.

Η παραπάνω επίδοση, σε συνδυασμό με την βελτίωση συνθηκών και προσδοκιών, οδηγεί στην εκτίμηση ότι ο φετινός στόχος μείωσης στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures-NPEs) θα επιτευχθεί, χωρίς προβλήματα.

Δυσκολότερη είναι η κατάσταση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ο σχηματισμός νέων καθυστερήσεων, μετά από πτώση τεσσάρων συνεχόμενων τριμήνων, αυξήθηκε κατά 400 εκατ. ευρώ, το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, επηρεασμένος αρνητικά από τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες.

Ρόλο στην αύξηση των νέων καθυστερήσεων έπαιξαν και τα δάνεια δύο εταιρειών που συγκαταλέγονται στους μεγάλους πελάτες της Πειραιώς. Πρόκειται για επιχειρήσεις για τις οποίες η τράπεζα αποφάσισε να ακολουθήσει πιο αυστηρή προσέγγιση.

Το απόθεμα των NPLs ανήλθε στο 23 δισ., ενώ ο στόχος για το πρώτο τρίμηνο ήταν να μειωθεί στα 22,3 δισ. Στο δεύτερο τρίμηνο η κατάσταση, σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, έχει βελτιωθεί, με τις επιδόσεις να κινούνται εντός του στόχου.

Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών διαμορφώθηκε στο 37,8% το 1ο 3μηνο 2017, με το υπόλοιπό τους να μειώνεται για 6ο συνεχόμενο 3μηνο. Η συνολική μείωσή τους στους τελευταίους 12 μήνες έφτασε τα 2,3 δισ.

Στην ατζέντα 2020 που έδωσε η Πειραιώς στη δημοσιότητα προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι η μείωση στα κόκκινα δάνεια θα είναι υψηλότερη από αυτή για την οποία έχει δεσμευτεί στον SSM. Ειδικότερα προβλέπεται ότι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα μειωθούν το 2020 κάτω από το 20% και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε επίπεδα χαμηλότερα του 10%.

Βελτίωση κερδοφορίας

Η διοίκηση της τράπεζας εκτίμησε ότι η κερδοφορία θα είναι ενισχυμένη φέτος σε σχέση με την περσινή χρονιά, χωρίς να προχωρήσει στην διατύπωση εκτιμήσεων. Η τράπεζα αναμένει ενίσχυση των καθαρών επιτοκιακών εσόδων και των προμηθειών, κίνηση που σε συνδυασμό με τη μείωση στα κόστη λόγω εθελουσίας αναμένεται να οδηγήσει σε βελτίωση των προ προβλέψεων κερδών.

Εφόσον δεν ανατραπούν οι υφιστάμενες τάσεις, οι προβλέψεις θα είναι χαμηλότερες από πέρσι, ενισχύοντας την κερδοφορία.

Σταθερές οι καταθέσεις στο δεύτερο τρίμηνο

Τέλος ερωτώμενη για την πορεία των καταθέσεων η διοίκηση της τράπεζας ανέφερε ότι παραμένουν σταθερές στο τρέχον τρίμηνο και αναμένεται να ξεκινήσει η ενίσχυσή τους αφού διαφανεί ότι υπάρχει οριστική συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v