Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ETE: Ρευστότητα 2,7 δισ. ευρώ από τα «πωλητήρια»

Πόσο θα ενισχυθεί η ρευστότητα από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και σχεδόν του συνόλου των τραπεζικών θυγατρικών στο εξωτερικό. Ο στόχος απεξάρτησης από τον ELA, σε ορίζοντα 12 με 15 μηνών.

ETE: Ρευστότητα 2,7 δισ. ευρώ από τα «πωλητήρια»

Κατά 2,7 δισ. ευρώ εκτιμά η διοίκηση της Εθνικής ότι θα ενισχυθεί η ρευστότητά της από την απομόχλευση του ισολογισμού της, λόγω των πωλήσεων θυγατρικών, στις οποίες υποχρεούται να προχωρήσει βάσει των δεσμεύσεων του πλάνου αναδιάρθρωσης.

Κατά την τηλεδιάσκεψη, που ακολούθησε τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων α' τριμήνου, η διοίκηση της Εθνικής παρείχε στους αναλυτές, για πρώτη φορά, ένα ενδεικτικό μέγεθος του αναμενόμενου οφέλους από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και των τραπεζικών θυγατρικών στη ΝΑ Ευρώπη (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Κύπρος, FYROM, Αλβανία).

Ειδικότερα, η Εθνική έθεσε ως στόχο την απεξάρτησή της, σε ορίζοντα 12 ως 15 μηνών, από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA), από τον οποίο έχει αντλήσει, στα τέλη Μαΐου, 5,6 δισ. ευρώ. Αποκάλυψε, δε, ότι ο παραπάνω στόχος θα επιτευχθεί κατά 50% από την άμεση και έμμεση ενίσχυση ρευστότητας, λόγω της πώλησης σειράς θυγατρικών, στην οποία υποχρεούται να προχωρήσει ως τον Ιούνιο του 2018, βάσει του πλάνου αναδιάρθρωσης.

Το υπόλοιπο 50% του στόχου απεξάρτησης από τον ELA θα προέλθει από την περαιτέρω μείωση του υπολοίπου των χορηγήσεων και την προσδοκώμενη επάνοδο της τράπεζας στις αγορές. Η ενίσχυση των καταθέσεων αποτελεί εφεδρεία του σχεδιασμού, καθώς εκκρεμεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ για τον οδικό χάρτη μεσοπρόθεσμων μέτρων ανακούφισης του ελληνικού χρέους.

Από τους τρεις παραπάνω παράγοντες, η πώληση θυγατρικών θα λειτουργήσει εμπροσθοβαρώς. Εντός Ιουνίου, η Εθνική αναμένεται να ολοκληρώσει τη συναλλαγή μεταβίβασης του 99,91% της βουλγαρικής UBB και του 100% της Interlease (εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης).

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα εισπράξει τίμημα 610 εκατ. ευρώ, ενώ στις 26 Απριλίου εισέπραξε μέρισμα 50 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, ο αγοραστής, η βελγική KBC, έχει αναλάβει την υποχρέωση να εξοφλήσει γραμμές χρηματοδότησης από τον όμιλο Εθνικής στις δύο μεταβιβαζόμενες εταιρείες.

Στα τέλη του 2017 αναμένεται να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του 99,81% της νοτιοαφρικανικής S.A.B.A έναντι τιμήματος 19 εκατ. ευρώ καθώς και της ρουμανικής Banca Romaneasca. Ο διαγωνισμός πώλησης της τελευταίας βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο και σύμφωνα με τη διοίκηση της Εθνικής εντός Ιουνίου θα ανακηρυχθεί ο προτιμητέος επενδυτής.

Εντός Ιουνίου θα αποφασισθεί αν ανακηρυχθεί προτιμητέα προσφορά και για τη θυγατρική στην Κύπρο, ή αν ο διαγωνισμός ακυρωθεί και επαναπροκηρυχθεί σε μερικούς μήνες.

Η σημαντική ενίσχυση ρευστότητας για την Εθνική αναμένεται να έλθει από την επιτυχή ολοκλήρωση του διαγωνισμού πώλησης του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Fosun και Exin Partners κατέθεσαν βελτιωτικές προσφορές την περασμένη Παρασκευή και το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι σήμερα θα ανακοινωθεί ο προτιμητέος επενδυτής.

Τα έσοδα από την πώληση του 75% αναμένεται να ξεπεράσουν τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 50 εκατ. ευρώ θα εισπράξει πιθανότατα η Εθνική από την πρόωρη εξόφληση του ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης, που έχει εκδώσει η Εθνική Ασφαλιστική και έχει καλύψει στο σύνολό του η Εθνική Τράπεζα.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες θυγατρικές, ο διαγωνισμός για τη σερβική Vojvodjanska Banca ξεκίνησε πρόσφατα με την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν οι πωλήσεις θυγατρικών σε Αλβανία και FYROM.
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v