Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποτίμηση πάνω από 800 εκατ. για Εθνική Ασφαλιστική

Τα τιμήματα των δεσμευτικών και πώς αυξάνονται από την 5ετή επέκταση του bankassurance και την εξόφληση του ομολόγου. Παρασκευή αναμένονται οι αποφάσεις από την Εθνική Τράπεζα. Αίσθηση ότι προηγείται η Calamos-Exin Partners.

Αποτίμηση πάνω από 800 εκατ. για Εθνική Ασφαλιστική

Την εκτίμηση ότι οι βελτιωτικές προσφορές, που κατατέθηκαν την περασμένη Παρασκευή από τον κινεζικό όμιλο Fosun και την κοινοπραξία Calamos-Exin Partners αποτιμούν το 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής, μαζί με την «προίκα» του bankassurance, πάνω από 800 εκατ. ευρώ, διατυπώνουν στελέχη της αγοράς, κάτι που είχε αναδείξει παλαιότερα το Euro2day.gr.

Δεν πρόκειται για αυθαίρετη εκτίμηση καθώς οι δεσμευτικές προσφορές που είχαν προηγηθεί, θέτουν έναν πήχη που δύσκολα μπορεί να αναιρεθεί από τους δύο μνηστήρες.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, οι δεσμευτικές προσφορές των Calamos-Exin Partners και Fosun κινούνταν μεταξύ 750 με 780 εκατ. ευρώ, συνυπολογιζόμενης της αποτίμησης της 10ετούς σύμβασης αποκλειστικής διάθεσης προϊόντων της ασφαλιστικής μέσω του δικτύου της τράπεζας (συμφωνία bankassurance).

Μία εξ αυτών εμπεριείχε και προπληρωμή της πενταετούς επέκτασης της σύμβασης bankassurance την οποία αποτιμούσε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπου 50 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για άσκηση δικαιώματος, που προβλέπεται από το σχέδιο σύμβασης bankassurance, είτε τώρα, είτε πριν τη λήξη της 10ετούς σύμβασης.

Αν συνυπολογισθεί η παραπάνω παράμετρος, η συγκεκριμένη δεσμευτική προσφορά υπερέβαινε ελαφρώς τα επίπεδα των 800 εκατ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι η Εθνική και οι σύμβουλοι πώλησης (Goldman Sachs και Morgan Stanley) στις ενιαίες παραμέτρους, που έθεσαν για τις βελτιωτικές, συμπεριέλαβαν την κατάθεση προσφορών και για την πενταετή επέκταση της σύμβασης bankassurance, θεωρείται βέβαιο ότι οι νέες προσφορές θα κινούνται σε επίπεδα υψηλότερα των 800 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, οι δύο επικρατέστεροι μνηστήρες θα πρέπει να συμπεριλάβουν στις βελτιωτικές προσφορές τους το αν προτίθενται ή όχι να προχωρήσουν στην πρόωρη εξόφληση των ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης (subordinated bond), ύψους περίπου 50 εκατ. ευρώ, τις οποίες έχει εκδώσει η Εθνική Ασφαλιστική και έχει καλύψει η μητρική τράπεζα.

Η πρόωρη εξόφληση του ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης δεν προσμετράται στο τίμημα, αλλά ενισχύει τη ρευστότητα της Εθνικής Τράπεζας.

Σημειώνεται ότι η Εθνική αποφάσισε πριν την κατάθεση των βελτιωτικών προσφορών ότι θα διατηρήσει το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής, κάτι που φαίνεται να το αποδέχθηκαν οι δύο μνηστήρες. Αυτό σημαίνει ότι οι βελτιωτικές προσφορές θα «μπιντάρουν» για 75% του μετοχικού κεφαλαίου της ασφαλιστικής και θα κινούνται πάνω από τα επίπεδα των 600 εκατ. ευρώ.

Αυτό που μετράει, όμως, τόσο για την Εθνική Τράπεζα ως μελλοντικό μέτοχο μειοψηφίας, όσο και για την αγορά είναι το πού αποτιμούν το σύνολο της Εθνικής Ασφαλιστικής. Σημειώνεται ότι η τράπεζα έχει αποτιμημένο στα βιβλία της το 100% της ασφαλιστικής στα 750 εκατ. ευρώ.

Την Παρασκευή η ανακήρυξη της προτιμητέας προσφοράς

Παρότι η Εθνική τηρεί σιγήν ιχθύος για το θέμα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η αξιολόγηση των προσφορών δεν έχει ολοκληρωθεί και επομένως σήμερα δεν αναμένονται ανακοινώσεις.

Η ανακήρυξη της προτιμητέας προσφοράς μετατίθεται για την Παρασκευή, ενώ δεν είναι σαφές αν θα χρειασθεί η σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου για να ληφθεί η απόφαση, ή αρκεί η σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Προς το παρόν, η αίσθηση που υπάρχει στην αγορά φέρνει την κοινοπραξία Calamos-Exin Partners να έχει υποβάλει την καλύτερη οικονομική προσφορά, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώνεται από την πλευρά όσων χειρίζονται τον διαγωνισμό πώλησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v