Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με «πλεονέκτημα» παίζει η Λάμψα για το King George

Τα δεδομένα στη διαδικασία πώλησης του ιστορικού ξενοδοχείου που δρομολόγησε η ιδιοκτήτρια Eurobank. Γιατί η «Λάμψα» διατηρεί το πλεονέκτημα. Οι επιδόσεις του ξενοδοχείου το 2016.

Με «πλεονέκτημα» παίζει η Λάμψα για το King George

Την εκτίμηση πως η διαδικασία πώλησης του ιστορικού ξενοδοχείου «King George» της πλατείας Συντάγματος που δρομολόγησε χθες η ιδιοκτήτρια του ακινήτου Eurobank θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο, έκανε μιλώντας στο Euro2day.gr ο δ/νων σύμβουλος της εταιρείας «Ελληνικά Ξενοδοχεία ΛΑΜΨΑ Α.Ε» Αναστάσιος Χωμενίδης.

Η ανακοίνωση της Eurobank (με πληρωμένη καταχώριση) πως εκκινεί τη διαδικασία πώλησης του ξενοδοχείου, καλώντας τους ενδιαφερόμενους να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους (μη δεσμευτικό) μέχρι τη Δευτέρα 12 Ιουνίου, πυροδότησε σενάρια για την άμεση εμπλοκή της εταιρείας «Λάμψα» στη διαδικασία. Κι αυτό καθώς η εισηγμένη είναι ιδιοκτήτρια, μεταξύ άλλων, του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία» της πλ. Συντάγματος και από τα τέλη του 2012 διαχειρίζεται και το «King George», στο πλαίσιο συμφωνίας μίσθωσης της μονάδας από τη Eurobank για περίοδο 20 ετών, με ετήσιο μίσθωμα 700.000 ευρώ. Στη σχετική συμφωνία περιλαμβάνεται όρος σύμφωνα με τον οποίο η «Λάμψα» διατηρεί  δικαίωμα προτίμησης σε περίπτωση που η ιδιοκτήτρια Eurobank αποφάσιζε να πουλήσει το πολυτελές ξενοδοχείο.

Όπως διευκρινίζει, ωστόσο, στο Euro2day.gr ο Αν. Χωμενίδης, η «Λάμψα» δεν πρόκειται να λάβει μέρος στη διαδικασία που ανακοίνωσε η Eurobank. «Εμείς διατηρούμε δικαίωμα τελικής άρνησης (right of last refusal). Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία  που δρομολόγησε η Eurobank, θα μας γνωστοποιηθεί  το υψηλότερο τίμημα που προσφέρθηκε. Η "Λάμψα" διατηρεί το δικαίωμα να προσφέρει το ισόποσο της υψηλότερης προσφοράς (right to match) και να αποκτήσει το ξενοδοχείο, ή να μην προσφέρει το συγκεκριμένο τίμημα και να αποχωρήσει».

Τοποθετημένο στη «βιτρίνα» της ελληνικής πρωτεύουσας (πλ. Συντάγματος) το «King George», άλλαξε αρκετά χέρια και βρέθηκε στο στόχαστρο ακόμα περισσότερων «μνηστήρων». Το μέγεθός του, όμως, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το καθιστούσε ιδανικό «συμπλήρωμα» πολυτελείας για ένα από τα δύο γειτονικά του ξενοδοχεία: τη «Μεγάλη Βρετανία», συμφερόντων των αδελφών Λασκαρίδη ή το «N.J.V Athens Plaza», συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Η αυτόνομη λειτουργία του αποδείχθηκε δύσκολη εξίσωση, συσσωρεύοντάς του αρκετά οικονομικά προβλήματα, οδηγώντας την επιχείρηση μέχρι το κλείσιμο (1988).

Το «King George» ήταν συμφερόντων του επιχειρηματία Καλκάνη και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1936. Χτίστηκε  δίπλα από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», στο οικόπεδο που βρισκόταν η διώροφη κατοικία του πρωθυπουργού Σκουλούδη, η οποία είχε κατεδαφιστεί στις αρχές της δεκαετίας του 1930.

Το ξενοδοχείο απέκτησε τους τρεις τελευταίους ορόφους του το 1958, μετά το «λουκέτο» του 1988 πέρασε στον έλεγχο της Τράπεζας Κρήτης κι από αυτήν στον όμιλο EFG Eurobank.

Παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας (Μάιος 2004) κι ύστερα από την υλοποίηση επενδύσεων 17,7 εκατ. ευρώ, το ιστορικό ξενοδοχείο άνοιγε τις πύλες του πλήρως ανακαινισμένο, υπό τη διαχείριση της Grecotel του ομίλου Ν. Δασκαλαντωνάκη. Η συμφωνία ανάληψης της διαχείρισης υπογράφηκε το 2001, είχε διάρκεια 20 χρόνια αλλά αποδείχθηκε θνησιγενής.

Το ακίνητο που φιλοξενεί το ξενοδοχείο «King George» καταλαμβάνει συνολική επιφάνεια 9.450 τ.μ και αποτελείται από τρία υπόγεια, ισόγειο, ημιώροφο, οκτώ ορόφους, δώμα και διαθέτει 102 δωμάτια και σουίτες.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας «Λάμψα» για τη χρήση του 2016, τη χρονιά που έφυγε το King George πέτυχε πληρότητα αντίστοιχη με το 2015 (69,18%). Η μέση τιμή δωματίου παρέμεινε σταθερή (σε σχέση με το 2015) στα 239,72 ευρώ, ενώ το μέσο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο διαμορφώθηκε στα 164,83 ευρώ, οριακά χαμηλότερα από το 2015 (165,83 ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v