Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γαλλικός… «εμφύλιος» στη Nexans Hellas

Πού αποσκοπούν οι κινήσεις του γαλλικού μειοψηφικού fund Globetrotter. Τα «υπέρογκα» επιτόκια που χρέωνε ο μητρικός όμιλος και η ξαφνική προ μηνών αντικατάσταση του προέδρου και CEO. Σαφώς ικανοποιητικές οι επιδόσεις του 2016.

Γαλλικός… «εμφύλιος» στη Nexans Hellas

Τα… δόντια του δείχνει το γαλλικό fund Globetrotter, που κατέχει πάνω από το 5% της Nexans Hellas, καθώς κατά την επικείμενη τακτική γενική συνέλευση της 15ης Ιουνίου θα συζητηθεί η επιστολή που απέστειλε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στην οποία διαμαρτύρεται για τα «υπέρογκα» επιτόκια με τα οποία ο γαλλικός πολυεθνικός όμιλος επιβάρυνε την ελληνική (και εισηγμένη) θυγατρική του, κυρίως κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015.

Ειδικότερα, πάγια πολιτική της Νexans Hellas ήταν να μη δανείζεται από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα αλλά από τον μητρικό όμιλο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του 2015, τα επιτόκια με τα οποία χρέωναν οι Γάλλοι την ελληνική θυγατρική τους εκτινάχθηκαν και έφτασαν ακόμη και σε διψήφια ποσοστά.

Απέναντι σ' αυτή την εξέλιξη, μέτοχοι μειοψηφίας με ποσοστό άνω του 5% καταψήφισαν τις συγκεκριμένες επιβαρύνσεις κατά την επόμενη τακτική γενική συνέλευση (Ιούνιος 2016), θεωρώντας ως εύλογο ένα επιτόκιο που δεν θα υπερέβαινε το 6%. Και τώρα, επικαλούμενοι την ισχύουσα νομοθεσία περί συναλλαγών βασικού μετόχου με την εταιρεία, ζητούν την επιστροφή στη Nexans Hellas των «υπερβολικών» τόκων με τους οποίους χρεώθηκε.

Η κίνηση αυτή του γαλλικού fund Globetrotter αναμένεται να βρει συμπαραστάτες και Ελληνες μετόχους μειοψηφίας που κατέχουν, σε μακροπρόθεσμη βάση, θέση στην εισηγμένη εταιρεία.

Πέραν αυτών, στα ζητήματα της τακτικής γενικής συνέλευσης εντάσσεται και η επικύρωση της εκλογής νέου μέλους στο Δ.Σ. Ο λόγος για τον οποίο το θέμα αυτό παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι ότι το νέο μέλος αντικατέστησε πρόσφατα (και ξαφνικά) τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Νexans Hellas Christof Josef Barklage.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε διάφορα σχόλια, ιδίως αν συνεκτιμηθεί ότι και κατά την τακτική γενική συνέλευση του 2016, ο πρώην -και αποπεμφθείς, όπως φαίνεται- CEO της Nexans Hellas Γιώργος Καρακώστας είχε θέσει μέσω του δικηγόρου του ερωτήματα που αναφέρονταν σε χειρισμούς της διοίκησης επί συγκεκριμένων θεμάτων.

Ενδέχεται λοιπόν η διοίκηση της Νexans Hellas να σχολιάσει την παραίτηση του κ. Barklage, δίνοντας τη δική της εκδοχή.

Στον αντίποδα, η οικονομική πορεία της εισηγμένης εξελίσσεται ικανοποιητικά, καθώς το 2016 αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών, υπερδιπλασιάστηκε το EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων στα 3,55 εκατ. ευρώ) και το καθαρό αποτέλεσμα από τις ζημίες του 2015 διαμορφώθηκε σε κέρδη ύψους 1,37 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, η Νexans Hellas έκλεισε το 2016 με θετικό καθαρό ταμείο, δηλαδή τα διαθέσιμά της ήταν υψηλότερα από το σύνολο του τραπεζικού της δανεισμού.

Η εισηγμένη έχει ολοκληρώσει μια σειρά σημαντικών επενδύσεων στη μονάδα της Αγίας Μαρίνας (Φθιώτιδα) και έχει βελτιώσει αξιοσημείωτα την ανταγωνιστικότητά της. Μάλιστα, μέσα στο 2018 αναμένεται να μεταφερθεί μονάδα παραγωγής από τη γερμανική Nexans στην Ελλάδα, γεγονός που θα επιδράσει θετικά στο ύψος των εργασιών της εισηγμένης και στον αριθμό των εργαζομένων της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v