Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική Ασφαλιστική: Πώς βλέπει η αγορά το επικείμενο deal

Η αγορά αισιοδοξεί, η διοίκηση της εταιρείας μιλά για ανοδική πορεία διαβεβαιώνοντας συνεργάτες και δίκτυα, ενώ όλοι αναμένουν το όνομα του νέου ιδιοκτήτη και κυρίως τη διασαφήνιση της στρατηγικής ανάπτυξης που θα ακολουθήσει.

Εθνική Ασφαλιστική: Πώς βλέπει η αγορά το επικείμενο deal

Ως ψήφος εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία και τον εγχώριο ασφαλιστικό κλάδο εκλαμβάνεται -σε πρώτη φάση τουλάχιστον- από την αγορά η ύπαρξη δύο σαφώς ικανοποιητικών προσφορών για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Και ενώ όλα δείχνουν πως το deal θα «κλείσει» αύριο Παρασκευή και θα ανακοινωθεί ο νέος βασικός μέτοχος, μεγάλο τμήμα της αγοράς (με εξαίρεση τους εργαζόμενους της εταιρείας που αντιδρούν) φαίνεται πως αρχίζει ήδη να προεξοφλεί τα οφέλη της συγκεκριμένης κίνησης.

Ειδικότερα:

• Η μητρική Εθνική Τράπεζα θα εισπράξει ένα σημαντικότατο ποσό, που θα ενισχύσει τη ρευστότητά της και τους δείκτες κεφαλαιακής της επάρκειας. Παράλληλα θα διατηρήσει μειοψηφικό ποσοστό και θα εισπράττει ετησίως προμήθειες μέσω του bancassurance.

• Η επενδυτική κοινότητα ετοιμάζεται να μιλήσει για «ψήφο εμπιστοσύνης» προς την ελληνική οικονομία, καθώς οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, κόντρα στο γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας (country risk).

• Οι παράγοντες της εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς φαίνεται πως θα τονίσουν τις ανοδικές προοπτικές του κλάδου στην Ελλάδα, την προσέλκυση ισχυρών εταιρικών σχημάτων στη χώρα, αλλά και τον αναβαθμισμένο ρόλο που θα πρέπει να παίξουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στο συνταξιοδοτικό (δεύτερος και τρίτος πυλώνας) και στην υγεία (ΣΔΙΤ σε συνεργασία με το ελληνικό δημόσιο).

Το μεγάλο ζητούμενο βέβαια είναι το πώς θα επηρεαστεί η ίδια η Εθνική Ασφαλιστική από το διαφαινόμενο deal. Στο συγκεκριμένο ερώτημα έσπευσε να πάρει θέση από χθες η ηγετική ομάδα της εταιρείας (ο πρόεδρος  Χρ. Σαρδελής και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Στ. Κωνσταντάς), διασκεδάζοντας πιθανές ανησυχίες συνεργαζόμενων δικτύων και λοιπών συνεργατών.

Έτσι, ο κ. Σαρδελής τόνισε ότι η μεταβολή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος δεν αλλάζει το DNA της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία είναι μια εταιρία με «βαριά φανέλα», μεγάλη ιστορία, διαθέτοντας ισχυρά δίκτυα και ικανούς ανθρώπους.

Επίσης, ο πρόεδρος της Εθνικής Ασφαλιστικής αναφέρθηκε στην πολύ καλή οικονομική πορεία των τελευταίων ετών, στην ανοδική πορεία που μέχρι τώρα διαγράφεται για φέτος, αλλά και σε κινήσεις βελτίωσης της παραγωγικότητας που έχουν γίνει.

Από την πλευρά του, ο κ. Κωνσταντάς ανέφερε πως οι υποψήφιοι αγοραστές έδειξαν ενδιαφέρον για το πώς η εταιρεία θα αυξήσει την παραγωγή της και θα αναπτύξει όλα τα δίκτυά της, βεβαιώνοντας μάλιστα πως θα συνεχιστεί η στρατηγική της Εθνικής Ασφαλιστικής των τελευταίων ετών για περαιτέρω συνεργασίες με μεγάλους μεσίτες και ισχυρά δίκτυα, προσαρμόζοντας την εμπορική πολιτική.

Σε κάθε περίπτωση, η ασφαλιστική αγορά, τα συνεργαζόμενα δίκτυα και οι εργαζόμενοι της Εθνικής Ασφαλιστικής θα περιμένουν να πληροφορηθούν το όνομα του νέου βασικού μετόχου και κυρίως τις προθέσεις του για το πώς θα επιδιώξει να αναπτύξει την εταιρεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v