Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παναγιωτάκης: Θα απορροφήσουμε τον κλυδωνισμό του Αμυνταίου

Για μεγάλη και σημαντική ζημία στην εταιρία από τις κατολισθήσεις και τις καταστροφές έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΔΕΗ. «Υπερβολικά τα νούμερα που ακούστηκαν». Τον χειμώνα σε λειτουργία οι μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου. Το σχέδιο για ΛΑΡΚΟ.

Παναγιωτάκης: Θα απορροφήσουμε τον κλυδωνισμό του Αμυνταίου

Σημαντικό κλυδωνισμό έχει δεχτεί η ΔΕΗ από τις κατολισθήσεις στο ορυχείο του Αμυνταίου, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της εταιρίας Μανώλης Παναγιωτάκης, εκτιμώντας όμως ότι η επιχείρηση θα τον απορροφήσει.

Ο κ. Παναγιωτάκης μίλησε για την κατάσταση στο πλαίσιο της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων, που είχε ως θέμα τη σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας της ΛΑΡΚΟ.

Ο ίδιος απέδωσε τη μαζική έκταση του φαινομένου στην ενεργοποίηση δεύτερου ρήγματος στην περιοχή, το οποίο δεν είχε εντοπιστεί και δεν είχε μετρηθεί από τους επιστήμονες αλλά και τους ειδικούς της ΔEH.

Κατά τον κ. Παναγιωτάκη, η πλήρης αποτίμηση της οικονομικής ζημίας θα είναι εφικτή μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. «Είναι υπερβολικά τα νούμερα που είδαν το φως της δημοσιότητας» υποστήριξε, αν και έκανε λόγο για «μεγάλη και σημαντική ζημία. Σημαντικός κλυδωνισμός τον οποίο θα απορροφήσουμε», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παναγιωτάκης είπε ότι σε δύο μήνες θα είναι δυνατόν να διαπιστωθεί το ακριβές μέρος του εξοπλισμού που καταστράφηκε αλλά και εκείνο που μπορεί να επισκευαστεί.

Σε σχέση με το κοίτασμα λιγνίτη, ο πρόεδρος είπε ότι το απολήψιμο ανέρχεται σε 30 εκατ. τόνους κι ένα μέρος αυτού έχει ανακατευτεί μαζί με άγονα υλικά. «Υπάρχει και κομμάτι που έχει απομείνει στα μέτωπα και αφού απομακρυνθούν τα χώματα, τότε θα δούμε ποιο μέρος του κοιτάσματος είναι απολήψιμο», περιέγραψε ο κ. Παναγιωτάκης.

Αναφορικά με τη λειτουργία των δύο μονάδων στο Αμύνταιο, σημείωσε ότι υπάρχει κοίτασμα μεγέθους 4,5 εκατ. τόνων και το οποίο μπορεί να δώσει καύσιμο στον ΑΗΣ πριν τον χειμώνα. Ο σταθμός υπενθυμίζεται ότι έχει τεθεί σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας 17.000 ώρες και πρακτική της ΔEH είναι να δουλεύουν οι μονάδες τον χειμώνα και σε ώρες αιχμής το καλοκαίρι.

Το προσωπικό των 600 ατόμων που υπηρετούσε στο ορυχείο θα μετακινηθεί σε αλλά ορυχεία της ΔEH.

Στο θέμα του οικισμού των Αναργύρων, η ΔEH θα αναλάβει το 50% του κόστους της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και μετεγκατάστασης, ενώ ήδη έχει αναλάβει τα έξοδα της προσωρινής μετακόμισης.

ΛΑΡΚΟ

Κατά τα αλλά, η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε την πρόταση του διοικητικού συμβουλίου για σύσταση ενεχύρου 3 εκατ. ευρώ μηνιαίως από τη ΛΑΡΚΟ, επί τραπεζικού λογαριασμού της στον οποίο θα εισρέουν απαιτήσεις της έναντι των μεγαλύτερων πελατών της.

Πρόκειται για όρο που περιλαμβάνεται στη σύμβαση προμήθειας ρεύματος της ΔEH προς τη ΛΑΡΚΟ.

Ο πρόεδρος της ΔEH είπε ότι αυτή την εβδομάδα θα υπογραφεί η σύμβαση, αν και παραδέχτηκε πως η ΛΑΡΚΟ δεν έχει καταβάλει όπως προβλέπεται από την πρώτη του έτους τα 3 εκατ. ευρώ μηνιαίως αλλά κάτι λιγότερο. Υποστήριξε ότι θα πληρώνει κανονικά από την υπογραφή της σύμβασης.

Τα 3 εκατ. ευρώ μηνιαίως, σύμφωνα με τον πρόεδρο, δεν επαρκούν για την κάλυψη της αξίας της κατανάλωσης, δημιουργείται νέο χρέος και θα εξοφληθεί στο τέλος του 2020.

Ο κ. Παναγιωτάκης υπενθύμισε επίσης ότι στη σύμβαση υπάρχει ρήτρα που τη συνδέει με το business plan της ΛΑΡΚΟ.

ΔΕΗ: Πόσο «κοστίζει» η κατολίσθηση στο ορυχείο Αμύνταιου

Κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αναφορικά με τη κατολίσθηση σημαντικού μέρους στο ορυχείο του Αμυνταίου στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, η ΔEΗ ανακοινώνει τα εξής:

Τα οικονομικά μεγέθη τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν έχουν καμία σχέση με τη πραγματικότητα.

Οι οικονομικές επιπτώσεις για την Εταιρεία είναι άμεσες (βραχυπρόθεσμες) και μακροπρόθεσμες.

Οι άμεσες οικονομικές επιπτώσεις σχετίζονται με τη βλάβη που υπέστη ο πάγιος εξοπλισμός, η αξία του οποίου έχει σε σημαντικό βαθμό αποσβεσθεί. Σε κάθε περίπτωση, η αξία αντικατάστασής του είναι της τάξης των 3-4 δεκάδων εκατ. ευρώ, αλλά αυτή δεν είναι αναγκαία να γίνει δοθέντος ότι μπορεί να αξιοποιηθεί εξοπλισμός από άλλα Ορυχεία.

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αφορούν στο τμήμα του κοιτάσματος που ενδεχομένως να μην είναι πλήρως αξιοποιήσιμο, η αξία του οποίου θα αποτιμηθεί μετά από κάποιο διάστημα, και αφού καταστεί δυνατό να προχωρήσει η διενέργεια των αναγκαίων εργασιών.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει η ΔΕΗ, το κοίτασμα των 28 εκατ. τόνων που έχει απομείνει στο Ορυχείο αφορά στην επέκταση της λειτουργίας των μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου, μετά από σχετική περιβαλλοντική αναβάθμισή τους, τη δεκαετία 2021-2030. Για τη λειτουργία των μονάδων ως έχουν, υπό το γνωστό καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας 17.000 ωρών, υπάρχει επαρκές μέρος του κοιτάσματος που δεν έχει πληγεί από την κατολίσθηση και του οποίου η εξόρυξη θα αρχίσει πριν την έναρξη της χειμερινής περιόδου. Σημειώνεται ότι το κοίτασμα του Ορυχείου Αμυνταίου προ της κατολίσθησης αντιστοιχεί στο 5-7% των συνολικών κοιτασμάτων της ΔEΗ.

Τέλος σε ό,τι αφορά στην απαλλοτρίωση και μετεγκατάσταση του οικισμού των Αναργύρων η ακριβής αποτύπωση θα γίνει μετά τις προβλεπόμενες κατά το νόμο ενέργειες και διαδικασίες. Σε κάθε περίπτωση το κόστος θα είναι ένα μικρό κλάσμα του αντίστοιχου κόστους απαλλοτρίωσης της Ποντοκώμης, τονίζει η Επιχείρηση.

Επιτροπή για τη διερεύνηση των αιτιών της κατολίσθησης

Παράλληλα με απόφαση του Μ. Παναγιωτάκη συγκροτήθηκε σήμερα επιτροπή για τη διερεύνηση των αιτίων κατολίσθησης της 10ης Ιουνίου 2017 στο Ορυχείο Αμυνταίου.

Η επιτροπή αποτελείται από τα ακόλουθα μέλη:

 Παπαγεωργίου Χρήστος, Μέλος Δ.Σ. ΔΕΗ, Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ, τέως Διευθυντής Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας

 Καββαδάς Μιχάλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωτεχνικής ΕΜΠ

 Μαρίνος Παύλος, Ομότιμος Καθηγητής Τεχνικής Γεωλογίας ΕΜΠ

 Γκαζέτας Γιώργος, Ομότιμος Καθηγητής Γεωτεχνικής ΕΜΠ

 Κολοβός Χρήστος, Μεταλλειολόγος Μηχανικός, Διευθυντής Κλάδου Μεταλλευτικών Μελετών και Έργων της Διεύθυνσης Λειτουργιών Υποστήριξης Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας

 Ρούμπος Χρήστος, Μεταλλειολόγος Μηχανικός, Διευθυντής Κλάδου Μεταλλευτικού Σχεδιασμού Διεύθυνσης Κεντρικής Υποστήριξης Ορυχείων

 Μαχτής Κων/νος, Μεταλλειολόγος Μηχανικός, Διευθυντής Κλάδου Ορυχείου Πεδίου Καρδιάς

 Χαλούλος Κων/νος, Μεταλλειολόγος Μηχανικός, τέως Διευθυντής Σχεδιασμού και Απόδοσης Ορυχείων

Το πόρισμα της επιτροπής θα πρέπει να υποβληθεί το συντομότερο δυνατό και πάντως όχι αργότερα από το τέλος Ιουνίου, αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v