Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γενική Εμπορίου: Το πιθανό «λαχείο» του 2017

Από ποιους παράγοντες αναμένεται να επηρεαστεί η φετινή πορεία της εισηγμένης. «Είμαστε ανταγωνιστικοί και περιμένουμε την υλοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα προκειμένου να ωφεληθούμε» δηλώνει η διοίκηση της ΓΕΒΚΑ.

Γενική Εμπορίου: Το πιθανό «λαχείο» του 2017

Σταθερότητα κύκλου εργασιών και κάτω από προϋποθέσεις αξιοσημείωτη άνοδο της κερδοφορίας, προσδοκά για φέτος η Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας, παρά το γεγονός ότι το 2017 αναμένεται να είναι μια ακόμη πολύ δύσκολη χρονιά για την ελληνική οικονομία.

«Κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο σε ότι αφορά τον κύκλο εργασιών κινούμεθα λίγο-πολύ στα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα» δήλωσε ο Γιώργος Κρεμμύδας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, στα πλαίσια της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της, συμπληρώνοντας πως «ανοιχτό παραμένει το ζήτημα το κατά πόσο θα μπορέσουμε να εκμεταλλευθούμε το γεγονός ότι αυξήσαμε πέρυσι σε σημαντικό βαθμό τα αποθέματά μας και μέσα στο 2017 οι τιμές των περισσότερων προϊόντων μας έχουν αυξηθεί κατά 15% έως 20% (συνετέλεσε η πορεία της διεθνούς τιμής του χάλυβα). Η περυσινή μας κίνηση να αυξήσουμε τα αποθέματά μας έγινε κατόπιν της επιτυχημένης (όπως αποδείχτηκε) πρόβλεψής μας ότι οι τιμές θα ανέβαιναν σημαντικά. Στην πράξη τώρα, τα τελικά οφέλη που θα αποκομίσουμε στο μικτό περιθώριο κέρδους μας θα εξαρτηθούν από δύο πράγματα. Πρώτον, από το κατά πόσο οι υψηλότερες αυτές τιμές θα διατηρηθούν έως το τέλος του 2017. Και δεύτερον, από το κατά πόσο θα υπάρξει ζήτηση έτσι ώστε να καταφέρουμε να διαθέσουμε τα αποθέματά μας».

Σύμφωνα με τον κ. Κρεμμύδα, «κατά τα τελευταία χρόνια διευρύνουμε συνεχώς την προσφερόμενη γκάμα των προϊόντων μας, με αποτέλεσμα να μην υστερούμε έναντι των ξένων μεγάλων ανταγωνιστών μας στις προσφορές που υποβάλουμε. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την καλύτερη εξυπηρέτηση που προσφέρουμε, την αμεσότητα που έχουμε και τα οφέλη της διαχείρισης του λιμανιού του Πειραιά από την Cosco μας καθιστούν ανταγωνιστικούς».

Ωστόσο, η ζήτηση στην εγχώρια αγορά παραμένει ιδιαίτερα χαμηλή, και δεν είναι τυχαίο ότι περίπου το 40%-45% του κύκλου εργασιών του 2016 κατευθύνθηκε άμεσα (απ’ ευθείας πωλήσεις) ή έμμεσα (παραγγελίες από ελληνικές εταιρείες που τα εξήγαγαν στη συνέχεια) στο εξωτερικό.

Σε ότι αφορά τις προοπτικές της Γενικής Εμπορίου & Βιομηχανίας, ο κ. Κρεμμύδας τις συνέδεσε με την πορεία της ελληνικής οικονομίας: «Οι εγκαταστάσεις μας σήμερα υποαπασχολούνται. Με μια μικρή προσθήκη προσωπικού μπορούμε να διπλασιάσουμε τον όγκο των εργασιών μας και να πολλαπλασιάσουμε την κερδοφορία μας. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο χρειάζονται επενδύσεις στην ελληνική οικονομία. Αν επίσης από το Eurogroup προκύψει ένα μεγάλο ποσό δόσης που ένα μέρος του θα εισέλθει στην πραγματική οικονομία, ίσως δούμε κάποια κινητικότητα στην αγορά λόγω βελτιωμένης ρευστότητας».

Η χθεσινή γενική συνέλευση αποφάσισε τη χρηματική διανομή 0,03 ευρώ ανά μετοχή (επιστροφή κεφαλαίου 0,02 ευρώ και μέρισμα 0,01 ευρώ), που προγραμματίζεται να καταβληθεί αθροιστικά (0,0285 ευρώ μετά από φόρους) στις 17 Ιουλίου.

Τέλος, ο κ. Κρεμμύδας απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετόχου σημείωσε ότι ο δανεισμός της εταιρείας είναι ήδη χαμηλός και με αρκετά ικανοποιητικά επιτόκια (γύρω στο 4%) έτσι ώστε να μην εξετάζεται το ενδεχόμενο έκδοσης εταιρικού ομολόγου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v