Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προεκτάσεις πέντε «αστέρων» με την εξαγορά του Ledra Athens από τη Hines

Πώς ερμηνεύουν παράγοντες της αγοράς την είσοδο της Hines στη «βιτρίνα» της ελληνικής ξενοδοχειακής αγοράς. Τα σενάρια για Έλληνες «παίκτες» που φέρονται να συνδέονται με το deal.

Προεκτάσεις πέντε «αστέρων» με την εξαγορά του Ledra Athens από τη Hines

Την είσοδο στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά ενός ακόμα ισχυρού υπερατλαντικού «παίκτη» σηματοδοτεί η αλλαγή σκυτάλης στην ιδιοκτησία του ξενοδοχείου πέντε αστέρων «Ledra Athens» της Λεωφ. Συγγρού από την εταιρεία «ΑΣΤΥ ΑΞΤΕ» του κυπριακού ομίλου Παρασκευαΐδη στον αμερικανικό όμιλο ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων Hines.

Το γνωστό ξενοδοχείο άλλαξε χέρια ένα χρόνο μετά τη διακοπή λειτουργίας του λόγω οικονομικής δυσπραγίας κι ενώ ήταν γεμάτο πελάτες (31 Μαΐου 2016) και έντεκα μήνες αφότου η βασική πιστώτρια της επιχείρησης Alpha Bank ξεκίνησε τις προσπάθειες να εκποιήσει το ακίνητο μέσω πλειστηριασμού.

Ένα χρόνο μετά τη διακοπή λειτουργίας του ξενοδοχείου και 11 μήνες μετά την πρώτη προσπάθεια της Αlpha Βank (βασικού πιστωτή της ξενοδοχειακής επιχείρησης) να εκποιήσει το ακίνητο μέσω πλειστηριασμού.

Για να συμβεί αυτό, ωστόσο, χρειάστηκε να μειωθεί κατά 30% το αρχικό τίμημα. Έτσι από τα 48 εκατ. ευρώ που ήταν η τιμή εκκίνησης στον πρώτο πλειστηριασμό, μειώθηκε στα 33,4 εκατ. ευρώ που δέχθηκε να καταβάλει η Hines στον χθεσινό πλειστηριασμό.

Σημαντική παράμετρος του πλειστηριασμού είναι πως από το τίμημα αναμένεται να εξοφληθούν οι οφειλές προς τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου, αλλά και να εισρεύσουν έσοδα στα ταμεία του ΙΚΑ από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών τους.

Επενδυτικές πηγές και παράγοντες της εγχώριας τουριστικής αγοράς εκτιμούν πως η είσοδος του αμερικανικού ομίλου στην ελληνική αγορά αποτελεί το πρώτο βήμα για τη συγκρότηση χαρτοφυλακίου ξενοδοχείων πολυτελείας. Υπενθυμίζουν, μάλιστα, τις διαπραγματεύσεις με την οικογένεια Στέγγου για την εξαγορά του συγκροτήματος Πόρτο Καρράς της Χαλκιδικής, αλλά και το ενδιαφέρον που φέρεται να είχε εκδηλώσει για τα ξενοδοχεία Καψή.

Η απόκτηση του Ledra από τη Hines, την ίδια στιγμή, πυροδοτεί φημολογία για τους ξενοδοχειακούς και επενδυτικούς παίκτες με τους οποίους συνεργάζεται στο συγκεκριμένο project.

Σενάρια φέρουν τη Hines να συνεργάζεται στενά με εγχώριο ξενοδοχειακό «παίκτη», ο οποίος διατηρεί ανοιχτό δίαυλο με αρκετά από τα επενδυτικά funds που ενδιαφέρονται για την ελληνική αγορά και έχουν εμπλακεί σε διαγωνισμούς.

Σύμφωνα με ένα από αυτά, η Hines φέρεται να συνεργάζεται με τον ξενοδοχειακό επιχειρηματία Γιάννη Δασκαλαντωνάκη, ο οποίος είχε μετάσχει και στον πρόσφατο διαγωνισμό της Αlpha Βank για την πώληση του Hilton της Αθήνας, το οποίο κατέληξε στην κοινοπραξία του ομίλου Κωνσταντακόπουλου και του τουρκικού ομίλου Dogus.

Ξενοδοχειακές πηγές ανέφεραν στο Euro2day.gr πως αν επιβεβαιωθεί η συμμετοχή του Γ. Δασκαλαντωνάκη, πιθανότατα θα σηματοδοτεί μια ευρύτερη συνεργασία των δύο πλευρών, με τον αμερικανικό όμιλο να αποκτά ξενοδοχεία τη διαχείριση των οποίων θα αναλαμβάνει ο Κρητικός επιχειρηματίας. Άλλωστε, όπως εξηγούν, ο Γ. Δασκαλαντωνάκης θεωρείται εξαιρετικά επιτυχημένος στη διαχείριση ξενοδοχείων, όπως αποδεικνύεται από τις πολυτελείς μονάδες που διαχειρίζεται εκτός Ελλάδας (Σερβία, Βουλγαρία).

Αναφορικά με το τίμημα των 33,4 εκατ. ευρώ που θα καταβάλει η Hines για το Ledra, επενδυτικές πηγές σημείωναν στο Euro2day.gr πως κινείται σε αποδεκτά επίπεδα, ώστε να είναι αποδοτική η εν λόγω επένδυση.

Σημείωναν, μάλιστα, πως το αρχικό τίμημα των 48 εκατ. ευρώ κινούνταν εκτός αγοράς καθώς οι εισηγήσεις που φέρονται να είχαν στα χέρια τους οι «μνηστήρες» (μεταξύ των οποίων και η Hines) έθεταν ως ανώτερο αποδεκτό τίμημα τα 35 εκατ. ευρώ, προκειμένου το ξενοδοχείο να έχει καλές προοπτικές αποδοτικής λειτουργίας.

Σύμφωνα με άλλα σενάρια, πιθανολογείται πως η Hines δεν συνεργάζεται μόνο με εγχώριους «παίκτες» διαχείρισης ξενοδοχείων αλλά και επενδυτές οι οποίοι θα μετάσχουν στο project Ledra με κεφάλαια.

Επενδυτικές πηγές ανέφεραν χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr πως η Hines δεν λειτουργεί ως equity fund (δεν επενδύει, δηλαδή, κυρίως κεφάλαια) αλλά, συνήθως, μετέχει με ποσοστά της τάξης του 25% στα projects που αναλαμβάνει και αναζητά εταίρους που θα καλύψουν το υπόλοιπο ποσό του deal.

Σε κάθε περίπτωση, επενδυτικοί κύκλοι σημείωναν στο Euro2day.gr τη σημασία της τοποθέτησης ενός αμερικανικού ομίλου όπως η Hines στην ελληνική αγορά. Κι αυτό, όπως εξηγούσαν, καθώς επιβεβαιώνει τη δυναμική προσέλκυσης κεφαλαίων από την αμερικανική αγορά στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στη «βιτρίνα» πολυτελείας του ελληνικού τουρισμού.

Τα μεγέθη της Hines, άλλωστε, δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης για την ισχύ του αμερικανικού ομίλου. Έχει παρουσία σε 189 πόλεις σε 20 χώρες και η αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων που διαχειρίζεται φθάνει τα 96,5 δισ. δολάρια. Αυτή την περίοδο μετέχει σε 114 επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ στα 60 χρόνια ιστορίας της έχει εξαγοράσει ή αναπτύξει 1.205 ακίνητα συνολικής επιφάνειας άνω των 390 εκατ. τετ. ποδιών (36,2 εκατ. τ.μ). Το χαρτοφυλάκιο που διαχειρίζεται η Hines αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει 533 ακίνητα, συνολικής επιφάνειας 10,8 εκατ. τ.μ.

Ας σημειωθεί, ακόμα, πως τα πολυτελή ξενοδοχεία που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο της Hines σε όλο τον κόσμο είναι ενταγμένα σε αλυσίδες κορυφαίων ξενοδοχειακών ομίλων, μεταξύ των οποίων η Hilton και η Marriott.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v