Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Κλείνει η πώληση της Banca Romaneasca

Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των δεσμευτικών προσφορών. Ευρωπαϊκή τράπεζα ο προτιμητέος επενδυτής. Απομένει η έγκριση από το ΔΣ της τράπεζας για την υπογραφή. Τα οφέλη για την ΕΤΕ σε επίπεδο ρευστότητας και η κεφαλαιακή ζημιά.

ΕΤΕ: Κλείνει η πώληση της Banca Romaneasca

Άλλη μια πώληση θυγατρικής αναμένεται να κλείσει, εντός των επόμενων ημερών, η Εθνική Τράπεζα καθώς ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός πώλησης της Banca Romaneasca και της εταιρείας χρηματοδοτικών μισθώσεων NBG Leasing IFN.

Για τη ρουμανική θυγατρική της Εθνική εκδηλώθηκε ικανοποιητικό ενδιαφέρον, τόσο από στρατηγικούς αγοραστές (σ.σ τράπεζες), όσο και από άλλα σχήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σύμβουλος πώλησης, Credit Suisse, ολοκλήρωσε την αξιολόγηση των δεσμευτικών προσφορών και έχει εισηγηθεί τον προτιμητέο επενδυτή, ο οποίος είναι ευρωπαϊκή τράπεζα.

Με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό, η συμφωνία πώλησης αναμένεται να υπογραφεί στα τέλη του μήνα, μετά την έγκριση της από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής, το οποίο συνεδριάζει στις 27 Ιουνίου.

Από τη συμφωνία πώλησης της Banca Romaneasca η Εθνική αναμένεται, όπως αποκάλυψε η στήλη Χαμαιλέων, να εγγράψει κεφαλαιακή ζημιά, η οποία, όμως, θα υπερκαλυφθεί από το κεφαλαιακό κέρδος μεταβίβασης της βουλγαρικής UBB, συναλλαγή που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Η μεταβίβαση της ρουμανικής θυγατρικής (σ.σ εντός του β' εξαμήνου) αναμένεται να ενισχύσει τη ρευστότητα της Εθνικής κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ καθώς, πέραν του τιμήματος, ο προτιμητέος επενδυτής δεσμεύεται να εξοφλήσει το δανεισμό της Banca Romaneasca και της τοπικής εταιρείας leasing από τη μητρική ή άλλες εταιρείες του ομίλου.

H Banca Romaneasca έκλεισε τη χρήση 2016 με οριακή κερδοφορία, λόγω αυξημένων προβλέψεων και μικρής επιδείνωσης στο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο. Διαθέτει δίκτυο 109 καταστημάτων και 5 επιχειρησιακών κέντρων. Στο τέλος της περασμένης χρονιάς ο όμιλος απασχολούσε 1.193 υπαλλήλους εκ των οποίων οι 1160 στην τράπεζα.

Σημειώνεται ότι η Banca Romameasca πώλησε πρόσφατα στη μητρική της Εθνική, το ποσοστό που κατείχε στην NBG Leasing IFN. Η Leasing περιλαμβάνεται επίσης στα προς πώληση στοιχεία του τρέχοντος διαγωνισμού.

Η ουγγρική OTP είναι η μόνη τράπεζα, που έχει δημοσιοποιήσει την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς για τη Banca Romaneasca με δηλώσεις του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της, Lazlo Wolf.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v