Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δάνεια στη Ρουμανία βγάζει στο σφυρί η Alpha Bank

Ξεκινά η διαδικασία πώλησης χαρτοφυλακίου 434 εκατ. ευρώ. Η ακτινογραφία των δανείων και το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού. Στόχος, η υλοποίηση της δέσμευσης για περιορισμό των διεθνών δραστηριοτήτων. Διατηρεί τις θυγατρικές σε Ρουμανία, Κύπρο και Αλβανία. 

Δάνεια στη Ρουμανία βγάζει στο σφυρί η Alpha Bank

Στην πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων στη Ρουμανία προχωρά ο όμιλος Alpha Bank, προκειμένου να υλοποιήσει στο ακέραιο τη δέσμευση που έχει αναλάβει με το πλάνο αναδιάρθρωσης, για περιορισμό των διεθνών του δραστηριοτήτων.

Η Alpha έχει αναλάβει τη δέσμευση έναντι της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) να περιορίσει το ενεργητικό των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό κάτω από τα 8 δισ. ευρώ. Οι πωλήσεις θυγατρικών σε Ουκρανία, Βουλγαρία και Σερβία συνέβαλαν καθοριστικά στην επίτευξη του στόχου και απομένει μια μικρή προσαρμογή, που πρέπει να συντελεστεί.

Στο παραπάνω πλαίσιο, ο όμιλος κίνησε ήδη τη διαδικασία πώλησης δύο χαρτοφυλακίων με δάνεια που δόθηκαν στη Ρουμανία, συνολικής ονομαστικής αξίας 434 εκατ. ευρώ. Το πρώτο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει κυρίως μη εξυπηρετούμενα ή επισφαλή εταιρικά δάνεια, ονομαστικής αξίας 384 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο, μη εξυπηρετούμενα δάνεια λιανικής, χωρίς εξασφαλίσεις, ονομαστικής αξίας 49,9 εκατ. ευρώ.

Τα δύο χαρτοφυλάκια βγαίνουν προς πώληση μαζί, με την PriceWaterhouseCoopers να λειτουργεί ως σύμβουλος πώλησης. Η διαδικασία βρίσκεται σε αρχική φάση (σ.σ. δεν έχουν υποβληθεί ακόμη μη δεσμευτικές προσφορές) και αναμένεται να ολοκληρωθεί το προσεχές φθινόπωρο.  

Εφόσον ο διαγωνισμός είναι επιτυχής, η Alpha θα επιτύχει στο ακέραιο τη δέσμευση μείωσης των διεθνών δραστηριοτήτων, διατηρώντας τις θυγατρικές της σε Ρουμανία, Κύπρο και Αλβανία. Η μόνη σοβαρή δέσμευση του πλάνου, που παραμένει ζητούμενο, είναι η προσαρμογή του δείκτη καθαρών δανείων προς καταθέσεις κάτω από 119% για τις εν Ελλάδι τραπεζικές δραστηριότητες.

Όπως προκύπτει από τις αναλυτικές καταστάσεις 2016, το προσωπικό των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων του ομίλου περιορίστηκε στο τέλος της περασμένης χρονιάς σε 8.888 άτομα (8.550 στην τράπεζα), μειωμένο κατά 799 άτομα. Η μείωση επήλθε ως αποτέλεσμα του προγράμματος κινήτρων για συναινετικές αποχωρήσεις και της πώλησης non core business assets.

Έτσι, ήδη από το τέλος της περασμένης χρονιάς, η τράπεζα έχει επιτύχει τη σχετική δέσμευση του πλάνου αναδιάρθρωσης (σ.σ. περιορισμός των εργαζομένων στις εν Ελλάδι δραστηριότητες του ομίλου κάτω από τα 9.504 άτομα ως το τέλος του 2017), είναι, όμως, πιθανόν κατά τη διάρκεια της χρονιάς να ενεργοποιηθούν εκ νέου τα κίνητρα συναινετικής αποχώρησης.

Η Alpha έχει επιτύχει, επίσης, νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα (τέλος 2017), τη δέσμευση μείωσης του εν Ελλάδι δικτύου καταστημάτων κάτω από τα 563, καθώς στο τέλος έτους ο αριθμός τους έπεσε στα 533 από 565 στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Η μείωση προσωπικού και δικτύου οδήγησε σε μείωση των συνολικών δαπανών στην Ελλάδα (τραπεζικές και μη δραστηριότητες) στα 996 εκατ. ευρώ. Αν αφαιρεθούν τα έκτακτα κόστη συναινετικής αποχώρησης προσωπικού, η Alpha ήταν ήδη από το τέλος του 2016 μια ανάσα από την υλοποίηση της σχετικής δέσμευσης (μείωση κόστους εν Ελλάδι δραστηριοτήτων κάτω από τα 933 εκατ. ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v