Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίσιμη συνέλευση για την «επόμενη μέρα» της Αιολικής

Μια πιθανή, μεγάλου ύψους, επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους θα περιορίσει δραστικά το ήδη χαμηλό χαρτοφυλάκιο της εισηγμένης και θα προκαλέσει ερωτήματα για τους μακροπρόθεσμους στόχους της εταιρείας.

Κρίσιμη συνέλευση για την «επόμενη μέρα» της Αιολικής

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή πρώτη επαναληπτική γενική συνέλευση της Αιολικής ΑΕΕΧ, με θέματα το reverse split στους τίτλους της εισηγμένης και την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους της εταιρείας.

Αν και μέχρι σήμερα η διοίκηση της Αιολικής δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της, η δήλωση υψηλόβαθμου στελέχους της κατά την προηγούμενη γενική της συνέλευση ότι «η πρόταση του διοικητικού συμβουλίου θα αφορά ένα ποσό που θα προσπαθήσει να αφήσει ικανοποιημένους όλους τους επενδυτές» προκαλεί εύλογα ερωτήματα για το κατά πόσο η εταιρεία μπορεί να συνεχίσει σε μεσομακροπρόθεσμη βάση, δραστηριοποιούμενη στον κλάδο των ΑΕΕΧ.

Και αυτό γιατί μια πολύ πιθανή «γενναία» επιστροφή κεφαλαίου που θα αποφασιστεί σήμερα, θα έρθει να περιορίσει δραστικά το ήδη χαμηλό ύψος του τρέχοντος χαρτοφυλακίου της εισηγμένης (γύρω στα 9,5 εκατ. ευρώ).

Σε μια περίοδο δηλαδή που θα έπρεπε το ύψος του χαρτοφυλακίου να διευρύνεται με στόχο τη δημιουργία και εκμετάλλευση οικονομιών κλίμακας, η περαιτέρω σημαντική μείωσή του δημιουργεί ερωτήματα σε κύκλους της αγοράς, για το κατά πόσο η εταιρεία θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται σε βάθος χρόνου στον κλάδο, ή θα επιδιώξει να εξετάσει και άλλες εναλλακτικές δυνατότητες, εκμεταλλευόμενη και το γεγονός του χρηματιστηριακού οχήματος.

Πέραν αυτού όμως, υπάρχει -γενικότερα- και μια σειρά παραγόντων η οποία δρα ανασταλτικά στη λειτουργία των ΑΕΕΧ, όπως η χαμηλή εμπορευσιμότητα που παρουσιάζουν στο ταμπλό του ΧΑ, τα υψηλά discount με τα οποία διαπραγματεύονται, αλλά και η δυσκολία άντλησης κεφαλαίων από το ευρύ επενδυτικό κοινό, λόγω και της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στην οικονομία.

Ειδικότερα πάντως, κατά την πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση της Αιολικής, παρατηρήθηκε από μετόχους της μειοψηφίας η ιδιαίτερα αμυντική πολιτική διαχείρισης του χαρτοφυλακίου της εταιρείας, με την εσωτερική αξία του τίτλου να μοιάζει με ευθεία γραμμή για διάστημα πολλών μηνών.

Απαντώντας στο ζήτημα αυτό, μέλος του Δ.Σ. σημείωσε πως μέσα σε ένα κλίμα έντονης αβεβαιότητας στις αγορές, επιλέχτηκε η διατήρηση της εταιρείας, προσθέτοντας ωστόσο σε επόμενη χρονική φάση ότι «η διοίκηση προσπαθεί να ακολουθήσει μια πολιτική διαχείρισης που να ικανοποιεί όλους τους μετόχους» (αφήνοντας ενδεχομένως να εννοηθεί ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ή εκτιμήσεις μεταξύ κάποιων εκ των σημαντικών μετόχων).

Σε κάθε περίπτωση πάντως, στη σημερινή α’ επαναληπτική γενική συνέλευση θα γίνει γνωστό το ύψος της προτεινόμενης επιστροφής κεφαλαίου, ενώ δεν αποκλείεται να συζητηθεί και το ζήτημα των προθέσεων της διοίκησης για το μέλλον της εταιρείας, βραχυπρόθεσμα και μεσομακροπρόθεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v