Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενδιαφέρον από θεσμικούς και... retail για το ομόλογο Μυτιληναίου

Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από απλούς επενδυτές, οι οποίοι ζητούν να μάθουν λεπτομέρειες για την έκδοση, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς. Το ομόλογο φέρνει στην επιφάνεια χρήματα που ήταν εκτός των γκισέ.

Ενδιαφέρον από θεσμικούς και... retail για το ομόλογο Μυτιληναίου

Νέα δεδομένα φέρνει στην αγορά η έκδοση του ομολογιακού δανείου ύψους 300 εκατ. ευρώ του ομίλου Μυτιληναίου.

Η δημόσια προσφορά ξεκινά σήμερα 21 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 16:00 της 23ης Ιουνίου, ενώ το εύρος της απόδοσης της πενταετούς έκδοσης προσδιορίστηκε σε εύρος από 3% έως 3,5%.

Όπως παρατηρούν στελέχη της αγοράς στο Euro2day.gr, το ομόλογο της Μυτιληναίος προκαλεί μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και σε μικρούς και φυσικά και σε μεγάλους, ενώ ανοίγει και δρόμο ως προς τη χρήση αυτού του τρόπου για άντληση πολυπόθητης ρευστότητας από τις τράπεζες.

Ειδικότερα, και σύμφωνα πάντα με τους ίδιους έμπειρους αναλυτές, εκδηλώνεται πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο του retail. Για πρώτη φορά, όπως σημειώνουν, ο κόσμος καλεί και απευθύνεται στις τράπεζες, ζητώντας να μάθει λεπτομέρειες για το ομολογιακό δάνειο καθώς και για τον τρόπο συμμετοχής του στην έκδοση.

Όπως είναι λογικό, μεγάλο είναι και το θεσμικό ενδιαφέρον. Αυτό εκδηλώνεται τόσο λόγω των πολύ καλών μεγεθών του ομίλου Mυτιληναίος, όσο και εξαιτίας των θετικών χαρακτηριστικών του ίδιου του ομολόγου. Είναι δε χαρακτηριστικό πως και οι εκδότες του, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, δεν έχουν επιφυλάξεις για το προϊόν και το προτείνουν στους πελάτες τους.

Το ομόλογο των 300 εκατ. ευρώ  αποδίδει θετικά και στις τράπεζες. Φέρνει χρήματα -ρευστό που βρίσκεται εκτός τραπεζικού συστήματος-, ενισχύοντας τις καταθέσεις κι έτσι με τον  τρόπο αυτό οι τράπεζες είναι σε θέση να προχωρήσουν σε χρηματοδοτήσεις.

Αν η έκδοση στεφθεί με επιτυχία, το εργαλείο των ομολόγων θα αξιοποιηθεί από τις τράπεζες, όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς, προκειμένου να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους και να παράσχουν την πολύτιμη δανειοδότηση των επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά στον όμιλο Μυτιληναίος συνολικά καθαρά αντληθέντα κεφάλαια (μετά την αφαίρεση των δαπανών έκδοσης) θα χρησιμοποιηθούν στο σύνολό τους, εντός του 2017, ως εξής:

· Περίπου 236 εκατ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου, εμπραγμάτως εξασφαλισμένου, τραπεζικού δανεισμού της εταιρίας ή και των θυγατρικών της.

· Περίπου 29,5 εκατ. ευρώ για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών του Ομίλου σε κεφάλαιο κίνησης και άλλα 29,5 εκατ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση βραχυπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού της εταιρίας ή και των θυγατρικών της

Η διάθεση των προσφερόμενων προς κάλυψη Ομολογιών θα γίνει με Δημόσια Προσφορά αυτών στο επενδυτικό κοινό μέσω της υπηρεσίας Η.ΒΙ.Π. Κάθε επενδυτής μπορεί να εγγράφεται και να υποβάλλει σχετική δήλωση βούλησης-κάλυψης για την αγορά Ομολογιών, μέσω της διαδικασίας Η.ΒΙ.Π. για μία τουλάχιστον προσφερόμενη Ομολογία ή για ακέραιο αριθμό Ομολογιών. Ανώτατο όριο εγγραφής για κάθε επενδυτή είναι το σύνολο της Δημόσιας Προσφοράς, δηλαδή έως 300.000 Ομολογίες. Ελάχιστο όριο συμμετοχής είναι η μία Ομολογία, ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v