Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΠΑ: Συζητήσεις για μειοψηφική συμμετοχή σε εναλλακτικό προμηθευτή ρεύματος

Σχέδια-έκπληξη φέρεται να ετοιμάζει η διοίκηση της ΔΕΠΑ. Περιλαμβάνουν από την είσοδο στην προμήθεια ηλεκτρισμού μέχρι και στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για τη συνεργασία με τη ΔΕΗ στη διακίνηση φυσικού αερίου στα νησιά.

ΔΕΠΑ: Συζητήσεις για μειοψηφική συμμετοχή σε εναλλακτικό προμηθευτή ρεύματος

Κινήσεις-έκπληξη ετοιμάζει στην αγορά ενέργειας η ΔΕΠΑ, ξεκινώντας από το ηλεκτρικό ρεύμα και καταλήγοντας μέχρι και τις έρευνες υδρογονανθράκων.

Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, πηγές της εταιρίας αναφέρουν ότι εξετάζονται διάφορες ευκαιρίες, προκειμένου η επιχείρηση να καταλάβει καίρια θέση στις αλλαγές που δρομολογούνται στην αγορά ενέργειας.

Έτσι, και σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΠΑ φέρεται να είναι σε συζητήσεις με ιδιωτική εταιρία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για συνεργασία. Μάλιστα οι ίδιες πηγές θέλουν τη δημόσια επιχείρηση να μελετά ακόμη και την είσοδο με μειοψηφικό ποσοστό στον συγκεκριμένο εναλλακτικό πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Μία τέτοια συνεργασία, αν κι εφόσον περπατήσει..., θα έχει σαν σκοπό τη συνδυαστική πώληση σε καταναλωτές προϊόντων φυσικού αερίου αλλά και ηλεκτρικού ρεύματος.

Στο σημείο αυτό, βέβαια, πρέπει να τονιστεί ότι για την υλοποίηση μιας τέτοιας συμφωνίας απαιτείται και η έγκριση των μετόχων της ΔΕΠΑ, που είναι το ΤΑΙΠΕΔ με 65% και τα Ελληνικά Πετρέλαια με 35%. Δεν έχει αποσαφηνιστεί αν οι μέτοχοι έχουν ανάψει το πράσινο φως για μία τέτοια συμμαχία και ιδίως τα ΕΛ.ΠΕ, με δεδομένο ότι βρίσκονται στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της Elpedison.

Το MOU με ΔEΗ

Οι ίδιες πηγές κάνουν γνωστό επίσης ότι η ΔΕΠΑ τρέχει... παράλληλα και το μνημόνιο συνεργασίας που είχε υπογράψει με τη ΔΕΗ και αφορά κατά κύριο λόγο την προμήθεια φυσικού αερίου σε νησιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΠΑ συζητά με ξένους επενδυτές την είσοδο σε αυτή τη συνεργασία, προφανώς για λόγους χρηματοδότησης και ταχύτερης υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων.

Έρευνες υδρογονανθράκων

Πάντως, η επενδυτική κίνηση που προκαλεί έκπληξη είναι αυτή που θέλει τη ΔΕΠΑ, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, να κάνει είσοδο στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Η εταιρία θέλει να διεκδικήσει πιστοποίηση για αυτόν τον τομέα, θεωρώντας ότι μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και να λάβει μέρος στις εξελίξεις που αφορούν στην αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ελληνική επικράτεια.

Η ιδιωτικοποίηση

Η διοίκηση της ΔΕΠΑ θεωρεί αναπόφευκτη την ιδιωτικοποίηση του 66% της εταιρίας. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Θεόδωρος Κιτσάκος ως γνωστόν έχει δημόσια ταχθεί υπέρ της διαδικασίας αυτής μέσω του χρηματιστηρίου. Πρόκειται για παλαιότερη πρόταση, την οποία προωθούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και διοικήσεις της ΔΕΠΑ, πριν την εφαρμογή των μνημονίων στη χώρα.

Η διοίκηση της εταιρίας θα επιθυμούσε επίσης και την αξιοποίηση του όπλου της χρηματοδότησης με τη μορφή έκδοσης ομολογιακού δανείου. Ωστόσο, πηγές της εταιρίας τονίζουν ότι πρόκειται για θέμα των μετόχων, προσθέτοντας δε πως ξένοι επενδυτές δεν θα έβλεπαν αρνητικά μία τέτοια κίνηση. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v