Παγκρήτια: Οι στόχοι μετά την είσοδο Σάλλα

Οι προβλέψεις του business plan. Πού προβλέπεται να πέσουν τα NPEs. Οι συνεργασίες με άλλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς για ενίσχυση της ρευστότητας και οι υπόλοιπες δράσεις. Το ποσό που έβαλε στην τράπεζα ο Μ. Σάλλας. Πόσο ενισχύθηκαν οι κεφαλαιακοί δείκτες.

Παγκρήτια: Οι στόχοι μετά την είσοδο Σάλλα

Τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της, κατά περίπου 337 εκατ. ευρώ ή 32,5%, εντός της τριετίας 2017-19, έθεσε ως στόχο η διοίκηση της Παγκρήτιας Τράπεζας, μετά και την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης από την κερδοφορία της χρήσης 2016 και την είσοδο του Μιχ. Σάλλα (Lyktos) στο συνεταιριστικό της κεφάλαιο.

Όπως αναφέρει η έκθεση διοίκησης, που συνοδεύει τις αναλυτικές οικονομικές καταστάσεις 2016, το επιχειρησιακό σχέδιο της Παγκρήτιας προβλέπει τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs) κατά 32,5% στην τριετία 2017-19.

Στο τέλος του 2016, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Παγκρήτιας ανέρχονταν σε 1,039 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου, ο στόχος είναι η μείωσή τους κατά περίπου 337 εκατ. ευρώ, ώστε να υποχωρήσουν στο τέλος του 2019 σε περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Η τράπεζα εξετάζει την προσφορά επιθετικών προγραμμάτων ρυθμίσεων στους δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, που κατά κύριο λόγο είναι τοπικές επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στο εμπόριο, στον τουρισμό, στις κατασκευές, στη βιομηχανία-βιοτεχνία και άλλους κλάδους.

Η εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου, πέραν της αποτελεσματικής διαχείρισης των καθυστερήσεων, προβλέπει, επίσης, την επαρκή χρηματοδότηση της τοπικής οικονομίας μέσω επέκτασης των συνεργασιών με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

Οι παραπάνω συνεργασίες, σε συνδυασμό με τη σταδιακή αύξηση των καταθέσεων και τη ρευστότητα από την ανάκτηση επισφαλών δανείων θα επιτρέψουν στην τράπεζα να αυξήσει τις χορηγήσεις της προς τις τοπικές επιχειρήσεις.

Η Παγκρήτια αναφέρει ότι θα επιδιώξει την ενίσχυση της ρευστότητάς της μέσω καταθέσεων αλλά και συνεργασιών με άλλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, χωρίς να εξηγεί σε τι είδους συνεργασίες αναφέρεται. Το επιχειρησιακό πλάνο προβλέπει την περαιτέρω αναβάθμιση και επέκταση των υπηρεσιών ηλεκτρονικών συναλλαγών και της χρήσης POS από τους πελάτες της.

Τέλος, προβλέπεται η μείωση στα λειτουργικά έξοδα, μέσω κεντροποίησης των εργασιών και βελτίωσης των μηχανογραφικών συστημάτων της, με διατήρηση του υφιστάμενου αριθμού καταστημάτων στα ίδια επίπεδα ως τα τέλη της τρέχουσας χρονιάς και η βελτίωση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου ως αποτέλεσμα της ανάκτησης καθυστερήσεων και της σταδιακής αύξησης των νέων χορηγήσεων.

Η κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας βελτιώθηκε περαιτέρω τους προηγούμενους μήνες. Τον περασμένο Μάιο εγκρίθηκε από την ΤτΕ και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) η είσοδος της Lyktos Participations, συμφερόντων Μιχ. Σάλλα, ως στρατηγικού επενδυτή, στο συνεταιριστικό κεφάλαιο της Παγκρήτιας, με το ποσό των 12.600.000 ευρώ.

Η έγκριση της συμμετοχής από την TτΕ είχε ως αποτέλεσμα την αναγνώριση του παραπάνω ποσού στα ίδια και εποπτικά κεφάλαια της τράπεζας και την επαύξηση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά περίπου 1 μονάδα (σ.σ. στο 10,98% από 10,02%). Είχε προηγηθεί η ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων κατά περίπου 11 εκατ. ευρώ στη χρήση 2016, λόγω της κερδοφορίας, αλλά και της υπεραξίας η οποία προέκυψε από την αποτίμηση ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων.

Η Lyktos απέκτησε ποσοστό 21,47% στο συνεταιριστικό κεφάλαιο της τράπεζας, συμμετοχή που όπως αναφέρει η έκθεση διοίκησης, «αναμένεται να σηματοδοτήσει μια νέα δυναμική πορεία της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας στο μέλλον».

Στο τέλος του περασμένου Απριλίου, ο δανεισμός της Παγκρήτιας από τον ELA ανήλθε στα 101 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 30 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2016, λόγω της καθυστέρησης στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και της επακόλουθης αβεβαιότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v