Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι όροι της συμφωνίας στη διάσωση της «Καλογήρου»

Φρέσκο χρήμα 12 εκατ. ευρώ θα εισφέρουν Φάις, μέτοχοι των Αττικών Πολυκαταστημάτων και η οικογένεια Λεμονή. Μερικό «κούρεμα» για τις τράπεζες, που παίρνουν ως εξασφαλίσεις ενέχυρα επί των μετοχών, επί των σημάτων, αλλά και τα ακίνητα. Κανένα κούρεμα σε προμηθευτές.

Οι όροι της συμφωνίας στη διάσωση της «Καλογήρου»

Στην ευθύνη της εταιρίας Vetria, συμφερόντων του επιχειρηματία Σάμι Φάις, περνά μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, οι οποίες κινδύνεψαν πολλές φορές, η ιστορική αλυσίδα Καλογήρου.

Ο επιχειρηματίας, συνεπικουρούμενος από το σχήμα μετόχων των Αττικών Πολυκαταστημάτων (κ.κ. Κων. Λαμπρόπουλο, Κων. Τσουβελεκάκη και Αλέξη Σγουμπόπουλο), αλλά και η οικογένεια Λεμονή υπέγραψαν το σχετικό MoU με τις πιστώτριες τράπεζες, ανοίγοντας τον δρόμο για την εξυγίανση της εταιρίας, η οποία θα υποβάλει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106Δ του Πτωχευτικού Κώδικα, με ορίζοντα εκδίκασης το προσεχές φθινόπωρο.

Σύμφωνα με τον κ. Φάις, με τον οποίο επικοινώνησε το Εuro2day.gr, ο ίδιος αναλαμβάνει πλειοψηφικό ποσοστό της τάξης του 65%-75%, καθώς μένει να οριστικοποιηθεί το ύψος της μειοψηφικής συμμετοχής των μετόχων των Αττικών Πολυκαταστημάτων (εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 10%-20%). Στο νέο σχήμα παραμένει και η οικογένεια Λεμονή με ποσοστό 15%, το οποίο «εξασφάλισε» κατ' αρχάς ενεχειριάζοντάς το πίσω στις τράπεζες και αναλαμβάνοντας δάνειο 3 εκατ. ευρώ, για το οποίο έχει προσφέρει επιπλέον προσωπικές εγγυήσεις.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τον κ. Φάις, οι μέτοχοι της νέας εταιρίας δεσμεύονται να καταβάλουν άμεσα ποσό της τάξης των 12 εκατ. ευρώ, μέσω αύξησης κεφαλαίου, ενώ ο κ. Φάις δίνει και προσωπικές εγγυήσεις (ύψους 4 εκατ. ευρώ), προκειμένου η νέα εταιρία να λάβει τις απαραίτητες εγγυητικές επιστολές για τη συνέχιση της εμπορικής της δραστηριότητας. Η νέα εταιρία αναλαμβάνει δάνεια ύψους 15 εκατ. ευρώ, εκχωρεί το σύνολο των ακινήτων της εταιρίας (που αποτιμώνται στα 24,22 εκατ. ευρώ), τα οποία θα επαναμισθώσει, ενεχυριάζει το σύνολο των μετοχών της στις τράπεζες, αλλά και την αξία των εμπορικών σημάτων που ελέγχει.

Σημειώνεται ότι ο δανεισμός της πρώην Λεμονής άγγιζε τα 50 εκατ. ευρώ ενώ και ο κύριος όγκος αυτών αφορούσε σε ομολογιακό δάνειο ύψους 38 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε καταστεί ληξιπρόθεσμο.

Οι προμηθευτές προβλέπεται να εξοφληθούν στο ακέραιο χωρίς κούρεμα αλλά σε δόσεις, ενώ άμεση θα είναι η καταβολή οφειλών σε εργαζομένους αλλά και μερική εξόφληση των μισθωμάτων. Σε ό,τι αφορά στο Δημόσιο και στα Ασφαλιστικά Ταμεία προβλέπεται ρύθμιση οφειλών και εξόφληση σε 180 δόσεις, όπως ορίζει το πτωχευτικό πλαίσιο για τις εξυγιάνσεις.

Ενδιάμεση χρηματοδότηση και business plan

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρία θα λάβει και ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους 3 εκατ. ευρώ αλλά και «ανοικτή» γραμμή έκδοσης εγγυητικών επιστολών ύψους 14,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το επιχειρηματικό πλάνο της εταιρίας έχει συνταχθεί με την υποστήριξη της ΚPMG ενώ στην εταιρία προβλέπεται και η τοποθέτηση CRO, ο οποίος θα αναλάβει το reporting των συμφωνηθέντων.

Υπολογίζεται ότι ο κύκλος εργασιών της αλυσίδας το 2016 διαμορφώθηκε στα 43 εκατ. ευρώ, ποσό που προφανώς δεν θα επιτύχει το 2017, δεδομένου ότι στο α’ εξάμηνο της χρονιάς λειτουργούσε υπό την εκκρεμότητα της διάσωσής της.

Εκτιμάται ότι ο τζίρος φέτος θα διαμορφωθεί γύρω στα 30 εκατ. ευρώ, για να φθάσει στα 54,963 εκατ. ευρώ σε μια επταετία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v