Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΕΛΤΟΝ «φλερτάρει» με την αγορά της Πολωνίας

Τι δήλωσε η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας στα πλαίσια της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της. Η ανοδική πορεία του πρώτου εξαμήνου, η σερνόμενη εγχώρια αγορά και η αύξηση των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό.

Η ΕΛΤΟΝ «φλερτάρει» με την αγορά της Πολωνίας

Αύξηση κύκλου εργασιών της τάξεως του 5%, βελτίωση λειτουργικής κερδοφορίας και μείωση καθαρού δανεισμού σημειώνει κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο η ΕΛΤΟΝ Χημικά, με τον πρόεδρο του ομίλου Νέστωρα Παπαθανασίου να δηλώνει στα πλαίσια της χθεσινής γενικής συνέλευσης των μετόχων πως «ελπίζουμε ότι η συγκεκριμένη άνοδος θα συνεχιστεί και κατά το δεύτερο μισό της χρονιάς, ίσως και με καλύτερους ρυθμούς».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανασίου, η ΕΛΤΟΝ έχει οργανωθεί κατά τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να αναπτύσσεται σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Στην Ελλάδα, η αύξηση των πωλήσεων λαμβάνει χώρα σε μια αγορά που δεν έχει μεταβληθεί. «Παρά το γεγονός ότι τελευταία κάτι πάει να αλλάξει στο μέτωπο της ψυχολογίας, δεν πιστεύω ότι θα δούμε ριζικές αλλαγές κατά το δεύτερο εξάμηνο, κυρίως λόγω της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. Η ζήτηση λίγο-πολύ θα σέρνεται, εκτός εάν ξεκινήσουν να υλοποιούνται επενδύσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανασίου.

Σε ότι αφορά τις αγορές του εξωτερικού, η αύξηση των πωλήσεων συνεχίζεται σε όλες σχεδόν τις χώρες (χαρακτηριστικό παράδειγμα ανάπτυξης η Ρουμανία). Ακόμη και σε κράτη που εμφάνισαν γεωπολιτικά θέματα (Τουρκία, Ουκρανία) οι εκεί θυγατρικές ανεβάζουν τις πωλήσεις τους, ξεκινώντας όμως από χαμηλή βάση.

Η ΕΛΤΟΝ Χημικά μάλιστα επιδιώκει την περαιτέρω γεωγραφική της επέκταση, έχοντας βάλει στο στόχαστρο την αγορά της Πολωνίας: «Έχουμε εστιάσει σε διάφορες νέες χώρες για να επεκταθούμε, όπως για παράδειγμα η Πολωνία. Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα και μεγάλη αγορά και αυτό που αναζητούμε τώρα είναι ο τρόπος διείσδυσής μας σ’ αυτήν», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας, σε σχετικές ερωτήσεις μετόχων, η διοίκηση της εισηγμένης -μεταξύ άλλων- επισήμανε:

• Η απόφαση για επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,08 ευρώ ανά μετοχή ελήφθη λόγω της αποκλιμάκωσης του κλίματος αβεβαιότητας, αλλά και εξ’ αιτίας του ότι κατά τα τελευταία χρόνια η εταιρεία συχνά δεν διανέμει μετρητά προς τους μετόχους της, παρά τα συνεχή κερδοφόρα αποτελέσματά της.

• Οι όποιες προβλέψεις εγγράφονται για επισφαλείς απαιτήσεις αφορούν παλαιές υποθέσεις, καθώς εδώ και πάνω από δύο χρόνια δεν υπάρχουν τέτοια προβλήματα (για το σύνολο των πωλήσεων υπάρχει ασφάλιση πιστώσεων).

Οι πωλήσεις της τουρκικής θυγατρικής αυξήθηκαν κατά πολύ, ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα επηρεάστηκε από την υποχώρηση του τοπικού νομίσματος έναντι του ευρώ.

• Η εταιρεία έχει προσεγγιστεί πολλές φορές κατά το παρελθόν από μεγάλες δυνάμεις του εξωτερικού για να εξαγοραστεί, ωστόσο αυτή την στιγμή είναι επικεντρωμένη στο πώς θα συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v