Παναγιωτάκης: Στα 700 εκατ. τα φετινά EBITDA της ΔΕΗ

Επιστροφή στην κερδοφορία στο τέλος του έτους προέβλεψε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, μιλώντας στη Βουλή. Οκτώβριο-Νοέμβριο θα είναι έτοιμο το στρατηγικό σχέδιο. «Πρέπει να πετύχει η πώληση των λιγνιτικών», τόνισε. Κόντρα Σταθάκη με Σκρέκα - Μανιάτη.

Παναγιωτάκης: Στα 700 εκατ. τα φετινά EBITDA της ΔΕΗ

Στα 700 εκατ. ευρώ εκτιμά για το 2017 τα EBITDA της ΔΕΗ ο πρόεδρος της εταιρίας Μανώλης Παναγιωτάκης έναντι 1 δισ. ευρώ πέρυσι, λόγω της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, ενώ τον Οκτώβριο θα είναι έτοιμο το πενταετές επιχειρησιακό πλάνο της επιχείρησης.

Τα παραπάνω έκανε γνωστό ο κ. Παναγιωτάκης κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για τον διαγωνισμό επιλογής αναδόχου εταιρίας που θα εκτελέσει το έργο της υγρής αποθείωσης της μονάδας V του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.

Παρών ήταν και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος μαζί με τον πρόεδρο της ΔEH έγιναν αποδέκτες βροχής ερωτήσεων και σκληρής κριτικής από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης για την οικονομική κατάσταση της ΔEH.

Ο κ. Παναγιωτάκης απαντώντας σε ερωτήσεις των βουλευτών της ΝΔ Κώστα Σκρέκα και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Μανιάτη, σημείωσε ότι οι ζημίες του πρώτου τριμήνου δεν θα επαναληφθούν στη διάρκεια του έτους, προβλέποντας ότι τα EBITDA της εταιρίας θα κλείσουν στα 700 εκατ. ευρώ από 1 δισ. ευρώ, λόγω της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ. Επανέλαβε τις δαπάνες που οδήγησαν τη ΔEH σε ζημίες και αυτές ήταν τα 104,5 εκατ. ευρώ λόγω του ΕΛΑΠΕ, τα 70 εκατ. ευρώ λόγω της ενεργειακής κρίσης και τα 21,8 εκατ. ευρώ εξαιτίας των ΝΟΜΕ. Επίσης πρόσθεσε και άλλα 40 εκατ. ευρώ από την υψηλή οριακή τιμή του συστήματος που αναγκάστηκε η ΔEH να αγοράσει ακριβότερα.

Τον Οκτώβρη το business plan

Κριτική ασκήθηκε και για την ανυπαρξία επιχειρησιακού σχεδίου από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, με τον πρόεδρο της ΔEH να απαντά: «Μέχρι τώρα είχαμε στρατηγικές κατευθύνσεις, είχαμε αποφύγει το στρατηγικό σχέδιο λόγω των αλλαγών που δρομολογούνται στις ενεργειακές πολιτικές της Ε.Ε. Μέχρι τον Οκτώβριο με Νοέμβριο θα έχουμε έτοιμο το πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο με ορίζοντα το 2030, λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτικές απανθρακοποίησης της Ε.Ε.».

Κατά τον πρόεδρο της ΔEH, «η εταιρία θα είναι μικρότερη στην Ελλάδα αλλά δεσπόζουσα και θα αναπληρώσει την απώλεια κερδών από τους πελάτες της με άλλες δραστηριότητες. Έκανε γνωστό ότι μετατρέπεται και σε εταιρία παροχής ενεργειακών υπηρεσιών, θα δραστηριοποιηθεί στην εξοικονόμηση ενέργειας, στα ηλεκτρονικά αυτοκίνητα, στη συνεργασία με ΔΕΠΑ για πώληση φυσικό αερίου, ενώ έχουμε προτάσεις και για επέκταση στο εξωτερικό».

Αναφορικά με τις προς πώληση λιγνιτικές μονάδες, ο κ. Παναγιωτάκης επανέλαβε ότι η ζημιά στο ορυχείο του Αμυνταίου δεν αλλάζει τον σχεδιασμό για τον ΑΗΣ και τις δύο μονάδες και είπε πως η McKinsey σύντομα θα ετοιμάσει τη μελέτη για την αποτίμηση του λιγνιτικού δυναμικού της ΔEH και η εταιρία θα υποβάλει τις προτάσεις της στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο ίδιος τόνισε τη σημασία της επιτυχίας του εγχειρήματος: «Αγωνιζόμαστε να πετύχει η πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων. Αυτό είναι το καθήκον μας. Θα είναι πολύ κακό να μην πετύχουμε αντάλλαγμα».

Επίσης υπογράμμισε, στο ενδεχόμενο πώλησης υδροηλεκτρικών σταθμών, πως «η ζημία που θα υποστεί η ΔEH θα είναι μεγάλη, γιατί αυτό το κομμάτι της παραγωγής είναι κερδοφόρο». Συμπλήρωσε ότι «είναι πολύ θετικό το γεγονός πως δεν συμπεριλήφθηκαν τα υδροηλεκτρικά στην πώληση».

Ο πρόεδρος της εταιρίας υπεραμύνθηκε επίσης της πώλησης του 34% του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική State Grid, απαντώντας στον κ. Σκρέκα ότι «η ιταλική TERNA υπέβαλε πολύ χαμηλότερη προσφορά στα 188,5 εκατ. ευρώ έναντι των 324 εκατ. ευρώ της κινεζικής εταιρίας» και υποστήριξε ότι «οι Ιταλοί είχαν μεγαλύτερες σε σχέση με τους Κινέζους απαιτήσεις για δικαιώματα στη λήψη αποφάσεων». Κατά τον ίδιο, η State Grid επειδή είναι μονοπώλιο και ασχολείται μόνο με τα δίκτυα, θα επικεντρωθεί στις μεγάλες επενδύσεις των δικτύων στην Ελλάδα».

Κριτική ασκήθηκε από τους βουλευτές και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔEH προς τους προμηθευτές της. Όπως είπε ο πρόεδρος της εταιρίας, «με τα χρήματα που εισέπραξε από τους Κινέζους και το Δημόσιο γίνεται διαχείριση και η επιχείρηση ήδη επιστρέφει στην κανονικότητα». Μάλιστα πρόσθεσε ότι «ήδη εξοφλήσαμε τα τιμολόγια του Μαρτίου και Απριλίου».

Αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών της, ο κ. Παναγιωτάκης απαντώντας στα σχετικά ερωτήματα του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Αμυρά είπε ότι «συνεχίζουμε τον αγώνα και έχουμε ανοικτό μέτωπο με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Τους κόβουμε το ρεύμα, αλλά αυτοί βρίσκουν τρόπο και επανασυνδέονται παράνομα. Μέχρι και παύση εκπροσώπησής τους έχουμε κοινοποιήσει. Συνεχίζουμε επίσης και τις πολιτικές των διακανονισμών, αλλά αυτές έχουν φτάσει στα όρια τους και δεν αποδίδουν άλλο». Ο κ. Παναγιωτάκης είπε επίσης πως η ΔEH είναι σε διαδικασία πρόσληψης ειδικού τεχνικού συμβούλου για το θέμα της εισπραξιμότητας.

Ο Γιώργος Σταθάκης

Από την πλευρά του ο υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας στην επίθεση των κ. Σκρέκα και Μανιάτη για την πολιτική της κυβέρνησης που έχει οδηγήσει την εταιρία στη σημερινή οικονομική κατάσταση, στη μείωση της χρηματιστηριακής της αξίας αλλά και στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, είπε:

«Υπάρχουν δύο διαφορετικές πολιτικές. Αυτή της ΝΔ, που θέλει την πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο κουφάρι... της ΔEH. Υπάρχει και η δική μας, που θέλει τη ΔEH κεντρικό πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος με μικρότερα μερίδια στην αγορά αλλά και εταιρία δημοσίου συμφέροντος», σημείωσε, καλώντας τη ΝΔ να δώσει το σχέδιό της στους πολίτες και τους εργαζόμενους της ΔEH για να το κρίνουν.

Εξάλλου, ο κ. Σταθάκης, αφού παρέπεμψε τους βουλευτές σε διεξοδική συζήτηση του θέματος της ΔEH στην ερώτηση του κ. Σκρέκα και των βουλευτών της ΝΔ, επικαλέστηκε επίσης την άνοδο των μετοχών της ΔEH και της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, ως απάντηση στην κριτική για τον τρόπο επιλογής επενδυτή στον Διαχειριστή.

Ο υπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη για το ύψος των δανείων της ΔEH που επί των ημερών των διακυβερνήσεών τους έφτασε στα 5,5 δισ. ευρώ, ενώ ανταπάντησε στον κ. Σκρέκα λέγοντας πως «λέτε ότι θέλετε ισχυρή ΔEH, αφού την κατακερματίσετε και την πουλήσετε».

 

Χρήστος Κολώνας x.kolonas@euro2day.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus