Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

NN Hellas: Κεφαλαιακή ενίσχυση μέσω ΑΜΚ και εκχώρηση χαρτοφυλακίου ασθένειας

Σε αύξηση κεφαλαίου κατά 60 εκατ. ευρώ και εκχώρηση για 16 έτη της εκμετάλλευσης χαρτοφυλακίου με συμβόλαια ασθένειας προχώρησε η εταιρεία το 2016. Οι επιδόσεις σε ασφαλιστική παραγωγή και έσοδα επενδύσεων.

NN Hellas: Κεφαλαιακή ενίσχυση μέσω ΑΜΚ και εκχώρηση χαρτοφυλακίου ασθένειας

Σε κινήσεις άμεσης και έμμεσης ενίσχυσης της κεφαλαιακής της επάρκειας προχώρησε, κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, η NN Hellas, υλοποιώντας αύξηση κεφαλαίου κατά 60 εκατ. ευρώ και προχωρώντας στην εκχώρηση χαρτοφυλακίου προγραμμάτων ασθένειας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην έκθεση φερεγγυότητας και χρηματοοικονομικής κατάστασης της χρήσης 2016, κατά τη διάρκεια του 2016 και στο πλαίσιο της περαιτέρω ενίσχυσης της κεφαλαιακής θέσης της, η ΝΝ Hellas προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ, με έκδοση νέων μετοχών. Η ολοκλήρωση της αύξησης δεν οδήγησε σε καμία αλλαγή στη δομή της ιδιοκτησίας της εν Ελλάδι θυγατρικής του ολλανδικού ομίλου.

Επιπρόσθετα, η NN Hellas προέβη στην εκχώρηση των κινδύνων συμβολαίων ασφάλισης ασθένειας, υπογράφοντας αντασφαλιστική σύμβαση διάρκειας 16 ετών. Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, η NN Hellas αναγνώρισε απαίτηση ύψους 34,5 εκατ. ευρώ, η οποία θα εισπραχθεί εντός της διάρκειας της σύμβασης.

Με την εκχώρηση η NN Hellas απαλλάσσεται από τις ζημίες του χαρτοφυλακίου, ενώ μειώνει το ύψος του αποθέματος κεφαλαίων που οφείλει να διατηρεί, βελτιώνοντας έτσι έμμεσα τους κεφαλαιακούς της δείκτες.

Τα μεικτά δεδουλευμένα ασφάλιστρα της εταιρείας ανήλθαν πέρσι σε 399,6 εκατομμύρια ευρώ. Τα ασφαλιστικά προϊόντα συνδεόμενα με δείκτες και τα προϊόντα που συνδυάζουν ασφάλιση ζωής και επένδυση αντιπροσωπεύουν το 44% του συνολικού ποσού, ενώ τα προϊόντα ασφάλισης ασθένειας και παραδοσιακά προϊόντα αποτελούν το 24% και 23% αντίστοιχα.

Τα συνολικά έσοδα από ασφάλιστρα περιλαμβάνουν εισπράξεις εφάπαξ ασφαλίστρων συνδεδεμένων με επενδύσεις ύψους 113,1 εκατομμυρίων ευρώ. Οι νέες πωλήσεις το 2016 αυξήθηκαν σε σύγκριση με το 2015 κυρίως λόγω της αυξημένης παραγωγής των προϊόντων που συνδέονται με δείκτες και των προϊόντων που συνδυάζουν ασφάλιση ζωής και επένδυση (Smart Plan & Genius). Η αύξηση αποδίδεται στην αύξηση της παραγωγής μέσω του ασφαλιστικού και του τραπεζοασφαλιστικού δικτύου.

Οι πληρωθείσες αποζημιώσεις το 2016 ανήλθαν σε 285,1 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι καταβληθείσες παροχές σε ασφαλισμένους με ασφάλιση ασθένειας ήταν 83,1 εκατομμύρια ευρώ.

Οι εξαγορές των παραδοσιακών προϊόντων και των προϊόντων που συνδυάζουν ασφάλιση ζωής και επένδυση ήταν 79,4 εκατομμύρια ευρώ και 57,5 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα. Οι λήξεις των παραδοσιακών προϊόντων και των προϊόντων που συνδυάζουν ασφάλιση ζωής και επένδυση ήταν 30 εκατομμύρια ευρώ και 15,6 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα, ενώ το σύνολο των αποζημιώσεων θανάτου για το έτος ανήλθε σε 4,7 εκατομμύρια ευρώ.

Η εταιρεία εμφάνισε πέρυσι έσοδα από τόκους και μερίσματα ύψους 19,8 εκατ. ευρώ ενώ έγραψε οριακές ζημίες από την πώληση/λήξη επενδύσεων λόγω της απομείωσης 5,5 εκατ. ευρώ σε μετοχές που περιλαμβάνει το εμπορικό χαρτοφυλάκιό της. Η υπεραξία από το χαρτοφυλάκιο διαθεσίμων προς πώληση ανήλθε στα 10,5 εκατ. ευρώ και ενίσχυσε απευθείας την καθαρή της θέση.

Τα λειτουργικά έξοδα ανήλθαν σε 53,3 εκατ. ευρώ ενώ τα συνολικά έξοδα πρόσκτησης ασφαλιστικών συμβολαίων ανήλθαν σε 48,3 εκατ. ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v